Er komt toch ruimte in Kronenburg voor studenten. Demissionair ministers De Jonge en Harbers willen samen met de gemeente en diverse grond) eigenaren de bouw in de wijk van 438 woningen voor de doelgroep mogelijk maken, laten zij de Tweede Kamer weten.

Kronenburg ligt, zoals bekend, naast studentencampus Uilenstede en de gemeente had plannen om daar de huisvesting van 2500 jongeren mogelijk te maken. Het zou dat bij Uilenstede worden getrokken.

Eerste stap

Maar de Raad van State gooide roet in het eten, omdat die wees op het Luchthavenindelingsbesluit (LIB), gebaseerd op de effecten van geluidshinder. Namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was de Inspectie Leefomgeving en Transport een proces aangespannen. Wethouder Floor Gordon, verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, ziet in het besluit van de twee ministers een eerste stap voor de ontwikkeling van de plannen in Kronenburg, waarvoor de gemeenteraad al een bestemmingsplan goedkeurde. “Eind vorig jaar hebben we bestuurlijk overleg gevoerd met beide ministers“, zegt ze. “Hoewel er nog een lange weg te gaan is, kunnen we in ieder geval 438 studenten betaalbare woonruimte bieden. Dat is ontzettend belangrijk gezien het grote tekort aan studentenhuisvesting.”

Wijziging LIB

Kronenburg ligt in een gebied waar woningbouw beperkt mogelijk is, geeft de gemeente toe. Het Rijk is nu bereid specifiek voor de bouw in Kronenburg het LIB te wijzigen en het clusteren van meer dan 25 woningen voor een bouwplan mogelijk te maken. De gemeente maakt in afstemming met het Rijk en met een of meer eigenaren een nieuw plan voor 438 woningen als eerste fase van een gebiedsimpuls. Gordon: “Na jaren van discussie heeft het Rijk een stap gezet waar we op kunnen voortbouwen. We gaan aan de slag met een bouwplan voor een eerste deel van het gebied.”

Uitdaging

De gemeente had een complete gebiedsontwikkeling bestaande uit verschillende bouwplannen met alle eigenaren voor ogen die ook gezamenlijk zouden bijdragen aan sport- en horecavoorzieningen, inrichting van het gebied en positionering van gebouwen om geluidshinder te verminderen. De gemeente moet nu praten met eigenaren over wat mogelijk en haalbaar is en waar zij kan starten met studentenwoningen, zegt Gordon. “Tegelijkertijd willen we het enthousiasme en de betrokkenheid van alle eigenaren behouden. Het is een uitdaging een bouwplan te maken dat ruimtelijk goed past, haalbaar is en ook perspectief biedt voor verdere herontwikkeling van het gebied van 25 hectare.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.