Het met zware financiële problemen te maken hebbende Cobra Museum, waarvan de gemeente eigenlijk af wilde, werd eind november 2023 door tussenkomst van zakenman Marius Touwen en vastgoedmagnaat Cor van Zadelhoff gered. Dat is nu in een convenant vastgelegd.

De gemeenteraad stemde in met een doorstartplan. Dat mocht een jaar duren, onder volgens de gemeente heldere voorwaarden, al moest zij nog wel € 1,4 miljoen er aan besteden. De afspraken zijn in een convenant deze week – uiteraard zonder media, dat is de gebruikelijke interpretatie van de gemeente van het begrip transparantie – door de betrokken partijen ondertekend en daarmee formeel bekrachtigd.

Opstellen

Hotemetoten waren er wél bij, zoals de burgemeester, twee wethouders, de zakenlieden en de gemeentesecretaris. Wat de gemeente erover kwijt wilde, werd in een persbericht verpakt. Volgens de gemeente gaat Stichting Cobra Museum nu aan de slag met het opstellen van ‘een nieuw, gedragen ondernemingsplan met bijbehorende nieuwe artistieke koers en een toekomstbestendige exploitatiebegroting.’ Het betekent dus dat het exploitatieplan er niet was ten tijde van de discussie in de gemeenteraad en die alleen beslissingen nam op toezeggingen

Vertrouwen

Maar de gemeente heeft er, evenals het Cobra Museum, vertrouwen in dat met de overeengekomen voorwaarden de bedrijfsvoering op orde is te krijgen en de belangrijkste stakeholders van het museum aan boord kunnen blijven, meldt het persbericht. “Er worden tussentijdse evaluaties ingepland om de voortgang van de doorstart te bewaken. De doorstart wordt mede mogelijk gemaakt door externe financiers zoals Marius Touwen en Zadelhoff Cultuur Fonds.”

Nieuw ondernemingsplan

Ook de wethouders Herbert Raat (cultuur) en Adam Elzakalai (financiën), beiden van de VVD, hebben er nu vertrouwen in.  Volgens de wethouders wil de Stichting Cobra Museum in samenspraak met de gemeente en de raad écht van start met een nieuw en goed onderbouwd ondernemingsplan, zowel toekomstbestendig als bedrijfsmatig. “Het is vervolgens aan de gemeenteraad om hierover een oordeel te vellen”, zeggen zij. Maar het college van B en W heeft er vertrouwen in dat het door de bestuurders ondertekende convenant de weg vrijmaakt om een frisse wind door het museum te laten waaien en te zorgen voor nieuw élan. “We willen Marius Touwen en Cor van Zadelhoff nogmaals bedanken voor hun inzet voor Amstelveen,” zegt het.

Doorstart

De doorstart betekent dat de subsidie voor het Cobra Museum in 2024 eenmalig wordt voortgezet zoals tot op heden jaarlijks gebruikelijk was. De deuren blijven open en het personeel komt niet op straat te staan, zegt de gemeente. ‘Er is een verandering in de organisatie nodig om de bedrijfsvoering op orde te krijgen.’ Het museum stelt, in samenspraak met de gemeente, een nieuwe directeur en Raad van Toezicht aan. Deze laatsten gaan gezamenlijk aan de slag met de ontwikkeling van een nieuw ondernemingsplan dat vóór het vierde kwartaal van dit jaar aan de gemeente wordt overgelegd.

Fotobijschrift: V.l.n.r. Herbert Raat, Cor van Zadelhoff, Marius Touwen, Tjapko Poppens, Bert Winthorst, Carl Stal en Adam Elzakalai.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.