Omdat het gemeentebestuur al vele jaren tevergeefs bezig is een er een bruisend hart van te maken, wordt nu aan inwoners gevraagd mee te denken over het Stadsplein en het Stadshart. Gezamenlijke inspanning zou ook wat men ‘participatie’ noemt ten goede komen.

Het kan allemaal dan ook via het digitale participatieplatform denkmee.amstelveen.nl.

Iedereen

Online kan de bevolking dus meepraten over verschillende inrichtingselementen, zoals zitbanken, overkappingen, kunst- en waterelementen en speelvoorzieningen. Die elementen worden overigens door de gemeente voorgeschreven. Volgens wethouder Floor Gordon, de zoveelste die het Stadshart in haar portefeuille heeft, gaat men het nu het Stadshart samen aanpakken. En natuurlijk moet het Stadsplein groener en ‘leefbaarder’ worden. Dat is haar als wethouder duurzaamheid en groen op het lijk geschreven. “Een gezellige en bruisende plek waar je elkaar wilt ontmoeten.”

Klankbord

 Overigens hoeven de inwoners niet bij nul te beginnen, want er is al een zogeheten klankbordgroep van hen geweest die ‘de functie van het Stadsplein heeft bepaald’. Maar nu moet men kiezen welke ‘sfeer’ het plein moet krijgen, zegt Gordon. “Bijvoorbeeld zakelijk en strak of liever rustgevend met vloeiende vormen.” De gemeente hoopt volgens Gordon dat zoveel mogelijk mensen mee willen denken. “Zodat we een toekomstbestendig plein kunnen maken voor bezoekers van alle leeftijden.”

Klimaatbestendig

Omdat zij een van de gelovigen is in de klimaatcrisis, waardoor volgens haar steeds extremere weersomstandigheden ontstaan, neemt de gemeente ook ‘klimaatadaptieve’ maatregelen. ‘Om hitte en wateroverlast tegen te gaan moet het Stadsplein flink vergroenen met mogelijkheden voor waterberging’, zegt de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld met een wadi: een opslag- en infiltratievoorziening die hemelwater (tijdelijk) opvangt en zuivert. Om hittestress te verminderen, wil zij 40% van het plein te voorzien van schaduw. Mochten inwoners mee willen denken, dan moeten zij er wel rekening mee houden dat in het ontwerp voor het plein rekening wordt gehouden met vaste- en flexibele overkappingen (zoals doeken), die als flexibele overlappingen inzetbaar zijn tijdens extreem hete periodes of evenementen.

Ontwerp

Het ontwerp verwacht de gemeente over enkele maanden te kunnen delen. Het Stadshart is volgens haar volop in beweging. ‘Er spelen ruimtelijke veranderingen, zoals de uitbreiding van de winkels aan het Rembrandthof, waar rekening mee gehouden moet worden.’ Overigens kan de gemeente pas aan de slag met de inrichting van het Stadsplein als de vrijdagmarkt definitief is verplaatst. Dat duurt nog twee jaar en de voorbereidende werkzaamheden beginnen dit najaar. Het doel is in 2025 aan de slag te gaan met de herinrichting van het Stadsplein.

24 REACTIES

 1. Waarom vragen om meedenkers? Begin eens met het opnieuw op tafel leggen van de eerdere gedetailleerde plannen uit rond 2013 toen B&W samen met UR een prima uitbreidings- en renovatieplan hebben opgesteld, welke toentertijd helaas door wethouder Raat persoonlijk om zeep is geholpen. En passant brandde hij hierbij (mede) verantwoordelijk wethouder Groot tot op de grond toe af. Mocht u dit plan niet meer kunnen vinden, kijk dan eens onderop in een bureau la bij wethouder Raat die er nog immer zit, welk feit helaas wederom niet bemoedigend is voor een goede afloop.

 2. Met de nadruk op beperkt. Dat hele Stadshart is van het begin af aan een farce geweest. UR heeft nooit gesnapt dat je er altijd een mix van winkels en winkeltjes moest maken. J

 3. Zolang de schaduw van Herbert Raat (VVD) over het Stadshart hangt, wordt het nooit wat. Geen visie, geen verstand, geen inspraak, geen lef.

 4. Wethouder Raat (VVD) plaatste wel een paar artistieke maar hoogst ongemakkelijke stenen ‘banken’ van een bevriende kunstenaar bij de fontein waar geen mens op wil zitten maar hij zette geen banken rondom het populaire klimtoestel, zodat ouders moeten blijven staan wachten totdat hun jonge kinderen uitgeklauterd zijn. Dat kan vaak wel even duren.

  De gemeente begrijpt niets van het Stadsplein waar wij al ruim 15 jaar met veel plezier aan wonen. De wethouder heeft nooit met de bewoners van het Stadshart gesproken over hun ervaringen, wensen, ideeën en klachten.

  • U moet niet zo dom kletsen. Die bankjes komen uit de opslag en daarvoor hebben ze jarenlang gestaan bij het pierenbadje tussen de Lindenlaan en de Plesmansingel, maar ja ik weet niet of u zich wel begeeft in deze volksbuurten.

   • Laat maar. Op grond van een verschil in het verleden sleept Van Waning nu eenmaal overal Raat bij, de wethouder die alles verkeerd doet en aan wie de schuldige is van alles wat er mis is, zelf uit de dagen toen hij in Amstelveen niet eens woonde.

   • Ik heb het over die ongemakkelijke stenen bankjes die wethouder Raat (VVD) bij de fontein liet plaatsen en u begint weer over het verleden. Dat doet u iedere keer.

     • Ja smaken verschillen . Overigens vind ik ze wel grappig om te zien en je hoeft er ook niet op te zitten . Nog genoeg andere mogelijkheden. Maar ja onze Rob beweert overal verstand van te hebben. Ik zou zeggen laat hem in die waan. Hij ook blij.

 5. Banken op een stadsplein dienen om er lekker op te kunnen zitten, met elkaar te kletsen, lezen, lunchen, uitrusten. Daarvoor zijn die artistieke stenen bankjes van Herbert Raat bij de fontein totaal ongeschikt. Zij hadden dus zelfs nooit bij het kinderbadje mogen staan.

  Onder de bomen op het Stadsplein staan gelukkig ook een paar goede banken en daar zitten dus ook altijd mensen op.

  Frank, als jij in de gemeenteraad was gekomen, had je dan ook op die respectloze manier gediscussieerd? Dan is het maar goed dat dat nooit gebeurd is.

 6. Of je die stenen ‘bankjes’ bij de fontein mooi vindt, is een kwestie van smaak; of zij voldoen aan hun functie en maatschappelijk doel niet. Wat mij betreft hadden die bankjes in de gemeentelijke opslag moeten blijven en zelfs dat betwijfel ik. Verkoop ze op Marktplaats. Opgeruimd staat netjes.

  Wethouder Raat (VVD) heeft ze zelfs laten restaureren, want wij moeten nu eenmaal betalen voor zijn hobby’s. Neoliberalisme VVD-style.

 7. Ongemakkelijke kunstwerkjes op plaatsen waar gezellige banken zouden moeten staan, dragen niet bij aan een gezellige sfeer en verbinding, terwijl dat toch het doel van een Stadsplein is.

  Rondom het klimtoestel staan zelfs helemaal geen zitbanken.

 8. Wethouder Raat (VVD) heeft nooit iets effectiefs gedaan tegen roken. Hij liet alleen bij de ingang van Bieb/Venstra een paar verbodsborden en -stickers ophangen en een paar tegels met ‘Rookvrije generatie’ leggen. Dat leverde hem natuurlijk een mooi fotomoment op maar dat was het dan, wat hem betreft. Hij houdt namelijk niet van handhaven: Te veel gedoe, kost geld en slecht voor zijn populistische imago.

  De grond voor de banken ligt bezaaid met peuken die braaf iedere ochtend door de gemeente worden opgeruimd.

  • Waarom schrijf jij onder twee verschillende namen, Frank Bikker? Omdat het dan lijkt alsof je minder reageert dan in werkelijkheid? Dat is niet eerlijk.

   Ik draag mijn steentje bij aan het verbeteren van het Stadsplein. En jij?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.