Onder het motto ‘Mozaiek020 Ontmoet’ start zondag 7 januari om 10.30 uur (tot 11.30 uur) een reeks van vijf bijeenkomsten van de evangelische kerk ‘Mozaiek020’ aan De Cuserstraat 3 in Buitenveldert. Daar spreekt het Amstelveense raadslid Nachshon Rodrigues Pereira (foto).

Hij is behalve raadslid voor de lokale partij Goed voor Amstelveen, ook oprichter van volgens de kerk de ‘snelst groeiende Joodse gemeenschap in Nederland’. De komende maanden spreekt ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.

TedTalk

De in maart tot Amsterdam doorgedrongen kerk begon ooit in Veenendaal en heeft inmiddels dertien gemeenten. Hoewel de meeste Joden niet geloven dat Christus de Messias is, wil de gemeente nu kennelijk in de hoofdstad doordringen tot de maatschappij. Overigens beperkt zij die boodschap tot de eerste zondag van de maand, volgens sommige christenen ‘de wereld’. Met uitzondering van mei, spreken bekende personen over een actueel thema. “Er zal ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek”, zegt de geloofsgermeenschap. Voorganger Joël Boertjens licht het thema verder toe met een korte TedTalk. Als Nachshon Rodrigues Pereira spreekt, is het thema van de ochtend ‘Jodendom en antisemitisme en de waarde van geloof’.

 Programma

Het programma voor degenen die na Pereira komen in de volgende maanden, is als volgt. Op zondag 4 februari spreekt ‘relatiecoach’ Cocky Drost over Seksualiteit en zondag 3 maart ds. Alexander Noordijk van de Protestantse Kerk in Monnikendam over de LHBTI-gemeenschap. Femke Halsema heeft het op 7 april over ‘Geloven in de stad’ en op 2 juni spreekt psychiater Esther van Fennema over zingeving. Na alle meetings is er koffie en de gelegenheid voor verder gesprek. De toegang en kinderopvang gratis evenals het parkeren op zondag.

contact@mozaiek020.nl | www.020.mozaiek.nl

31 REACTIES

 1. “Hoewel de Joden niet geloven dat Christus de Messias is, wil zij kennelijk in de hoofdstad doordringen tot de maatschappij.”

  Wat heeft het één met het ander te maken?

  Het thema van Nachshon Rodrigues Pereira zal zijn ‘Jodendom en antisemitisme en de waarde van geloof’. Interessant, want in het Jodendom is trouw aan de wetten belangrijker dan het geloof in God, had ik begrepen.

  Programma

  • Gek dat je er weer als de kippen bij bent als het over Joden gaat. Ga eens zorgen voor je medemens, christen, jood, liever niet hamas terroristen, budisten etc.

   Prettige jaarwisseling.

  • Helemaal niet gek. Het Joodse geloof is een actueel onderwerp ivm de genocide in Gaza door de kolonialistische Israëlische bezettingsmacht die niet minder racistisch is dan Hamas maar wel 15x dodelijker.

   • Uw afkeer van alle Joodse projecten, onder meer in Amstelveen, is bekend. Zelfs al zou Israel – dat trouwens akkoord gaat met twee staten, maar Hamas niet – niets doen en zich alleen maar laten vernietigen, zou het antisemitisme niet doodbloeden. Van alle meer dan 100 oorlogen die nu woeden, zie ik alleen die in Israel in de media, vergezeld van door Hamas geleverde beelden en informatie. Wereldwijd zijn er nu 16 miljoen Joden, van wie een deel in Israel woont, maar zij krijgen wel alle aandacht. De tegenstanders van het land lijken te leven van geschiedvervalsing.

 2. U overdrijft en draaft weer door. Dit misstaat iemand die prat gaat op zijn journalistieke status. Tegenover de privileges die u op grond daarvan geniet staan ook verplichtingen, zoals evenwichtigheid, waarheidsgetrouwheid en betrouwbaarheid.

  Ik sta kritisch tegenover judaïsme en jodendom voorzover zij gebaseerd zijn op het onderscheiden van mensen op grond van hun afkomst. Dat is immers de essentie van racisme.

  Media besteden veel aandacht aan de oorlog in Oekraïne, dat – net als Israël – deelneemt aan het Eurovisie Songfestival en dus – net als Israël – wordt beschouwd als lid van de Europese familie. Als één van de ‘onzen’ in oorlog is, ligt het voor de hand om daar meer aandacht aan te besteden dan aan conflicten die zich ver van onze bedden woekeren.

  De oorlog die Israël in Gaza voert, verdient extra aandacht door de ongelijkheid ervan en door de genocidale intenties van de koloniale bezetter.

 3. Bennie Cohen vindt het kennelijk niet raar dat Nachson zal spreken over ‘Jodendom en antisemitisme en de waarde van geloof’, terwijl die drie dingen niks met elkaar te maken hebben.

  Geloof is niet essentieel voor joods zijn, antisemitisme gaat niet over geloof maar over afkomst, de evangelische kerk en Jodendom geloven niet hetzelfde. De waarde van geloof is wat de gek ervoor geeft, want niet vast te stellen.

  Israël is een joodse staat, maar onderdrukt en discrimineert mensen vanwege hun afkomst en pleegt zelfs genocide. Dat gelóóf je toch niet!

  Stephen Prothero schrijft in zijn boek ‘God is niet één’ dat joden dol zijn op een pittig debat (p 288), dus kom maar door Bennie Cohen.

  Bedenk daarbij dat antisemieten niet discussiëren, maar alleen schelden. Net als veel joden trouwens.

 4. Johan Bos, bij u is het schimpen of bidden, maar een inhoudelijk weerwoord geeft u nooit. Kritiek en discussie kunnen meer waarde hebben dan geloof. Bidden heeft in ieder geval de 1200 dode Israëliërs en de 22.000 dode Palestijnen niet geholpen.

  Het Joodse raadslid Nachshon spreekt in de Evangelische kerk over antisemitisme, maar niet over de genocide die Joden in Israël op dit moment plegen op (de nakomelingen van) de oorspronkelijke bewoners van Palestina. Wat is de waarde van een geloof dat de Ander miskent?

  • Ach, u bepaalt wat een inhoudelijk weerwoord is. Dat moet blijkbaar naar uw gedachtengang zijn, anders wordt het afgedaan als geen weerwoord. De 22.000 dode Palestijnen zijn volledig volgens beelden en informatie van Hamas, die de meeste mainstream media klakkeloos overnemen. Het is pas goed als Israël zich in de pan laat hakken door Hamas, die de oorlog begon met een terroristische aanslag en tegen elke twee staten oplossing is (ooit het uitgangpunt van Israël), omdat het op de vernietiging van Israël uit is en om die te bereiken van meet af aan (zelfs van 4 Arabische kanten tegelijk) voor heeft gestreden. Wat mij opvalt dat ik van alle Jodenhaters nooit hoor wat Israël moet doen. Overigens valt mij op dat Gaza ongeveer de oppervlakte van Terschelling heeft. Maar toch 20 ziekenhuizen. Dat geeft te denken, volgens mij. Terschelling heeft er niet één.

   • Dit is wel één van de stompzinnigste redenaties die ik heb gehoord. Ik dacht niet dat Terschelling een anderhalf miljoen inwoners had. Dan nog even die 22.000 doden . Volgens onafhankelijke media geeft Hamas over het algemeen hier correcte cijfers. En ja dat Hamas uit is op de vernietiging van de staat is Israël is duidelijk, maar wat zou u doen als je al tig jaar in het getto Gaza opgesloten zit en als er tig jaar de meest vieze landje-pik wetten worden toegepast door fanatieke Zionisten die vaak niet eens in Israël geboren zijn.

    • ‘Volgens de media’ die allemaal pro-Palestijns (en daarmee voor Hamas) zijn. En 20 ziekenhuizen op 1,5 miljoen inwoners lijkt me ook wat veel, tenzij natuurlijk Hamas die gebruikt als commandocentrum. Overigens waren Arabieren eerder bij een ziekenhuis dan de mensen op Terschelling.

     • Toe nou hr. Bos wat is dit nu voor een Trumpiaanse reactie; “ De media zijn allemaal pro Hamas.” Ja die zijn er, maar er zijn er net zo veel die tegen zijn of objectief trachten te zijn. En dan deze . “ Overigens waren Arabieren eerder bij een ziekenhuis dan de mensen op Terschelling.” Ja en? 😄Wat is de relevantie van deze opmerking?

    • Volgens Johan Bos waren Arabieren eerder bij een ziekenhuis dan de mensen op Terschelling (schande!) maar helaas had het ‘meest morele leger van de wereld’ dat ziekenhuis al afgesloten van elektriciteit en water of zelfs platgebombardeerd.

     Meer dan 22.000 burgerslachtoffers en toch verdedigt u het racistische, kolonialistische en genocidale bewind dat hiertoe opdracht gaf.

     Wat voor een christen bent u eigenlijk, Johan Bos?!

     • Een christen die gelooft in de waarheid van de Bijbel, wat iets anders is dan een soort christelijk humanisme. Tot nu toe verloopt alles zoals geprofeteerd in die Bijbel. Misschien stelt het u gerust dat op den duur álle volken zich tegen Israel zullen keren.

     • Ik begrijp de zin niet. Voor de goede orde: Ik geloof in het Nieuwe Verbond van de genade, nadat er al profetische aan waren gewijd onder het Oude Verbond van de wet. Ik raad u aan daarover Hebreeen te lezen.

 5. Twee staten is nooit een oplossing van Israël geweest. Toen niet en nu al helemaal niet meer, want het pikt de schamele restanten van Palestina geleidelijk in met ‘nederzettingen’, geroofd land, exclusieve wegen en terrorisme.

  Deze oorlog is begonnen in 1948 en op allerlei momenten en manieren voortgezet, met de gewelddadige ‘prison break’ van Hamas als aanzet tot de massamoord op de burgerbevolking als zoveelste episode.

  Het wordt tijd dat de Joden weer uit dat gebied verbannen worden, want zij maken er een puinhoop van. Als God bestaat, is hij vast boos op ze, net als de vorige keren. Egypte, Babylon, de wereld, waarheen nu?

  U schreef dat u voor mij zou bidden. Was dat uw inhoudelijke antwoord?

 6. De Bijbel is door mensen geschreven. Als Johan Bos in die tijd had geleefd, had hij er vast aan meegeschreven. Zijn teksten hadden dan tweeduizend jaar later als onwrikbare waarheid gegolden. Dat gebeurt namelijk als mensen niet meer kunnen worden tegengesproken en als geloof als een hogere vorm van waarheid wordt beschouwd.

  • U hebt het over religie, die traditie is en niets met geloof heeft te maken. De Bijbel bevat 66 boeken, die gedurende 1500 jaar zijn geschreven en toch een harmonieus geheel vormen. Niet voor niets is die het meest verkochte boek. Maar ik kan niemand overtuigen. Dat is een taak van de Heilige Geest. Zelfs tegenstanders overtuigt hij soms…..

 7. Het meest verkochte boek is niet per definitie het meest waarheidsgetrouwe en geloofwaardige boek.

  “Het jodendom schonk ons de profetische stem die gerechtigheid blijft eisen voor de armen en de onderdrukten (en andere bedreigde groepen).”
  (Uit: ‘God is niet één’, p 285.)

  Pure nonsens, gezien de manier waarop de Joodse staat zijn beroofde, verdreven en onderdrukte oorspronkelijke bevolking omgaat. Daar móet men wel tegen protesteren. Het maakt ook aannemelijk dat uiteindelijk alle volken van de wereld zich tegen Israël zullen keren, zoals Johan Bos schrijft. Díe bijbelse profetie zal dus wel worden bewaarheid.

  Dit lijkt mij een actueler thema voor de lezing die het Joodse Amstelveense raadslid Nachshon Rodrigues Pereira zal houden voor de Evangelische kerk.

 8. Nachshon Rodrigues Pereira moet een lokale partij Goed Voor Joden of Goed voor Israël oprichten. Dan opereert hij niet onder een valse vlag.

 9. Nog even over die kop boven dit artikel. Zou u ook schrijven ‘Friese burgemeester spreekt voor evangelische kerk’? Of: Liberale burgemeester etc.? Of: ‘Negroïde, katholiek, atheïstisch of roodharig raadslid’?

  Ik bedoel: Waarom schreef u dat Nachshon Joods is? Wat maakt dat uit? Zijn familie woont waarschijnlijk al minstens 400 jaar in Nederland zodat hij gewoon een Hollander is. Joods zijn is ook geen functie of zo.

  Waarom schreef u niet gewoon: ‘Amstelveens raadslid spreekt voor evangelische kerk’?

  Of werd Nachshon door de evangelische kerk uitgenodigd omdat hij Joods van afkomst is dus omdat zijn moeder Joods is? Dat heeft niets met geloof te maken. Of omdat hij joods met een kleine letter is, dus vanwege zijn geloof? In dat geval is zijn raadslidmaatschap niet relevant.

  • Onderwerp van raadslid is ook Joods: ‘Jodendom en antisemitisme en de waarde van geloof’. Het Joodse raadslid spreekt (waarschijnlijk tot uw verdriet) over een typisch Joods onderwerp en is de oprichter van een groeiende Joodse beweging.

 10. Zoals gewoonlijk wilt u het standpunt van een ander niet begrijpen. Ik had het alleen over die merkwaardige kop boven uw artikel. Bovendien geeft u weer geen antwoord op mijn vragen.

  Raadslid Rodrigues Perreira is vrij om te spreken over alles wat hij wil en wat de evangelische kerk wil horen. Joodse onderwerpen zijn interessant. Zelf heb ik zo’n 80 boeken over Israël, Palestina, Judaïsme en Jodendom. Ik wil graag begrijpen waarom en hoe die redenen kunnen zijn voor schendingen van mensen-, burger- en volkenrechten en nu zelfs tot een volgende wereldoorlog kunnen leiden.

  Mijn vraag was of u Nachshons afkomst ook in de kop had vermeld als zijn ouders Friezen, Duitsers of Marokkanen waren geweest. En of hij als raadslid gekozen is voor Amstelveen of voor de groeiende Joodse beweging.

  • Wat een ontzettend slap gelul allemaal als je de achtergrond van de hr. Bos weet. Van Waning is gewoon aan het provoceren want hij weet dit ook heel goed.

  • Jij suggereert weer van alles, Frank, maar ik ben gewoon benieuwd naar de antwoorden van Johan Bos op mijn vragen. Van zijn achtergrond vermoed ik alleen dat die erg bijbels christelijk is en dat hij heilig gelooft in de ondergang van de mensheid, waarna een messias een dictatoriaal bewind over de hele wereld zal voeren. Wat dat met Jodendom te maken heeft, is onduidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.