De fractie in de gemeenteraad van de lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) voorziet grote plaatselijke problemen als Amstelveen nog meer asielzoekers toelaat, onder meer de nu geplande 290 in Kronenburg. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van fractievoorzitter Michel Becker. Anders dan zijn functiegenoot Lennart de Looze van GroenLinks vindt hij dat, omdat het kabinet viel over het migratieprobleem, terwijl een VVD-staatssecretaris aan de zogeheten spreidingswet blijft sjorren, er ook in Amstelveen een stop op de migratie mag komen.

VVD-wethouder Adam Elzakalai zei, toen het onderwerp in de gemeenteraad aan de orde kwam, dat de gemeente al meer doet dan waartoe zij volgens de landelijke wetgeving verplicht is.

Spreidingswet

Dat is een rekenkundige en geen morele constatering, vond De Looze. Anderzijds is ook zijn fractie een verdedigster (en liefst uitbreiding) van de voorzieningen die nu eenmaal in Amstelveen gelden. In de praktijk wordt in Amstelveen anders omgegaan met het formele landelijke beleid, vindt Becker. “De landelijke VVD trok wegens de ophanden zijnde “asieldeal” de stekker uit het kabinet en diende in de Tweede Kamer een (aangenomen) motie in om de spreidingswet niet te behandelen,” zegt hij. “Dit in tegenstelling tot VVD’ers op topposities.”

AVA noemt onder meer in dat verband de staatssecretaris Asiel en Migratie, de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, de burgemeester van Amstelveen, de wethouder asielbeleid en de hele lokale VVD-fractie – de grootste coalitiepartij in Amstelveen; die willen allemaal ‘een andere lijn kiezen’ en de Spreidingswet, zegt de fractie.

Voorbarig

Toen in februari 2023 het onderwerp ‘Realisatie voorzieningen opvang asielzoekers’ op de agenda van de gemeenteraad stond en het voorstel van de coalitie opriep om voorbereidingen te treffen voor twee locaties, diende AVA en 50Plus een amendement in omdat zij het te voorbarig vonden; de spreidingswet was namelijk nog niet eens aan genomen. Maar alleen BVNL steunde het amendement. Terwijl de spreidingswet Amstelveen maximaal tot één locatie zou verplichten, die overigens bestemd was voor plaatselijke woningzoekenden. Becker: “Het college zal, als argument voor het kiezen van de locatie, ongetwijfeld verwijzen naar de rol van het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) dat zaken doet met de eigenaar van het kantoorpand. Maar dat ontslaat het college niet van de plicht om tijdig te communiceren.”

Draagvlak

Volgens Actief voor Amstelveen moet het zo langzamerhand bij B en W wel duidelijk zijn dat voordat men dit soort ingrijpende besluiten neemt eerst bij inwoners van Amstelveen draagvlak moet worden gecreëerd. “Dit bereiken zij niet, ook al is er een besluit door de gemeenteraad genomen, door eerst een locatie te vergunnen en daarna pas met omwonenden, organisaties en ondernemers in overleg te gaan”, vindt Becker. Een waarschuwend signaal had het college volgens hem kunnen horen bij de gang van zaken over opvang van zestig jonge asielzoekers in Legmeer. “Omwonenden startten zelfs een crowfunding actie om deze beslissing gerechtelijk aan te vechten.” Vergroting van het draagvlak bij de bevolking komt er, naar Actief voor Amstelveen meent, ook niet nu starterswoningen –  raadsbreed aangenomen per motie afgedwongen – op Kalkbranderij nog steeds niet is gerealiseerd en starters uit Amstelveen gemiddeld 18 jaar moeten wachten op een woning.

 Vragen

Daarom vraagt Becker het college of het zich ervan bewust is dat het van de raad gevraagde besluit voor maatschappelijk onbegrip en mogelijk tot scherpe reacties kan leiden en of het daarop voldoende is voorbereid. Ook de veiligheid van omwonenden en speciaal de Joodse gemeenschap is volgens AVA in gevaar.

“Daarnaast spelen in plaatsen met veel asielopvang bij supermarkten grote problemen, waarbij burgerinitiatieven ontstaan om deze te voorkomen.”, zegt Becker. “De vraag is of het college er zich van bewust dat deze problemen zich ook kunnen voordoen op het nabijgelegen Kostverlorenhof en andere winkels in de omgeving zoals in Randwijck en Uilenstede.” Waarbij hij zich afvraagt hoe het college denkt deze problemen aan te kunnen.

8 REACTIES

 1. En ja hoor, Becker wil ook even een politiek slaatje slaan uit het anti-migratie gevoel wat er nu heerst, alsof de woningnood is ontstaan door de landelijke toestroom van een 50.000 asielzoekers waarvan 30% niet eens de status krijgen. Over het totale gebrek aan volkshuisvestingsbeleid van de afgelopen 14 jaar hoor je hem niet kletsen. Ook niet dat dat deze groep op zijn hoogst een 10% van de toegewezen huizen in de soc sector inneemt wat in het geval van Amstelveen je dan niet 20 jaar moet wachten maar 18.
  Als Becker ballen had, had ie tegen die stadsvilla’s en 100% vrije sector en koop moeten stemmen in de Scheg moeten stemmen. Dat had tenminste honderden huizen voor starters opgeleverd, maar toen hoorde je hem niet. Nee, Becker u verkoopt goedkope populistische praatjes. Ook bent u nog een NIMBY. Er mogen er zeker wel een dikke duizend in Ter Apel zitten ( een gemeenschap van een paar honderd mensen) en hier geen 250 nog verspreid over 2 lokaties) .
  Ook zit ik mij af te vragen welke starter in een containerwoning wil zitten. Ik denk heel weinig.

  • Wordt u pakketbezorger, verpleeghuismedewerker, belader, slachterijmedewerker, schoonmaker, veilingmedewerker, postbode, cateringmedewerker enz. enz. Ik denk dat u zich daar een beetje te goed voor voelt. Trouwens we hebben demografisch gezien nu wel immigranten nodig met ons 1,6 kind per Nederlands echtpaar. Het is niet voor niets dat we nu al overal personeelstekorten hebben. Dat ligt heus niet enkel aan de groeiende economie.

  • Stelt u zich niet aan. We leven in één van de welvarendste landen ter wereld. Trouwens gaat u in alle welvarende landen in de hele wereld kijken dat ligt het reproductie-getal zeer laag. Gewoon even googlen, hè !

   • In mijn straat, aan de overkant, wonen maar twee witte (blanke mag tegenwoordig niet meer van de niets ontziende woke-gemeenschap) mensen. De rest bestaat uit asielzoekers, die grote gezinnen hebben en in hun corporatiewoningen van uitkeringen bestaan. De voortuinen zijn fietsenstallingen ter wille van de kinderen. Overigens ken ik ook in mijn eigen flatgebouw mijn buren niet. Er wonen maar een paar Nederlanders en in het VVE-bestuur zitten voornamelijk beleggers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.