Niet eerder bezochten zoveel mensen in de 32 jaar van het bestaan van Museum Jan in de Dorpsstraat dan in 2023. Het waren er 35.000. Directeur Marieke Uildriks is daar heel blij mee. Het openbaar vervoer naar het Oude Dorp is knudde en de parkeervoorzieningen uitermate slecht.

Toch steeg het museum in bezoekersaantallen, inkomsten een naamsbekendheid. Dat laatste heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat de tegenwoordige directeur van JAN geregeld is te zien op tv in het programma ‘Nu te zien’, waarin zij exposities in andere musea toont.

Duurzame groei

Volgens Uildriks staat de inhoudelijke kwaliteit voorop. “En dan  is het ongelofelijk fijn dat als gevolg daarvan elk jaar weer meer mensen ons museum weten te vinden en genieten van onze tentoonstellingen en aanvullende randprogrammering”, zegt ze.  “We ambiëren een duurzame groei van het aantal bezoekers en hoewel het jaar nog niet voorbij is, zijn we trots dat we dit jaar de 35.000 bezoekers passeren.”

Kunst en design

Met tentoonstellingen over kunst en design legt het museum de focus op actieve Nederlandse kunstenaars waarbij, naast grote namen, ook ruimte is voor jong aanstormend talent. Met deze ambitie trekt het museum bezoekers uit het hele land. De huidige tentoonstelling ‘Ted Noten & co. – over waarde’ wordt druk bezocht.

Sieraden

Sieradenontwerper Ted Noten staat centraal in deze originele tentoonstelling waarin gespeeld wordt met het begrip waarde, schoonheid en humor. Wegens de fijne samenwerking schonk Noten een kunstwerk aan het museum, Amsterdam (2005-2006) uit de serie Global Tactile Pieces 2 (foto). Uildriks: “We zijn ontzettend blij dat we dit waanzinnige stuk aan onze collectie mogen toevoegen. Het is gemaakt van glas en sluit daarom goed aan bij de vaste collectie van Museum JAN waarin de glaskunst centraal staat. Het werk straalt de handtekening van Ted uit: Een menselijke lever van glas aan een ketting… je moet er maar opkomen. Typisch Ted!”

‘Ted Noten & co. – over waarde’ is nog te zien t/m 4 februari 2024. Kijk op www.museumjan.nl voor leuke kinderworkshops en familieactiviteiten in de Kerstvakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.