Bij alle goede woorden die de gemeenteraad woensdag in het debat er aan wijdde, constateerde men toch dat het aantal verpleeghuizen in Amstelveen niet omhoog gaan. Het was Fleur Costa Baioa van Belang van Nederland (BVNL) die daarop wees en de steun kreeg van o.a. GroenLinks. De raad debatteerde over het beleid ten aanzien van de zorg voor dementerenden in de komende jaren, vervat in ‘De mens zien. Actieplan Dementie 2024-2026’.

De raadsleden misten in het plan overigens voldoende hulp aan mensen met een migratieachtergrond, waarop wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg) zeker terug wil komen. Hij schrijft de gemeenteraad ook een brief over de mantelzorgers van mensen die aan dementie lijden.

Mantelzorg

Dat laatste heeft ook te maken met mantelzorg in het algemeen, zei Van Ballegooijen. GroenLinks en 50Plus vroegen ook aandacht voor de ouderen in het nieuwe plan voor dementen. Er is voor de totale hulp aan degenen die aan die ziekte lijden tot en met 2026 zes ton per jaar beschikbaar. Er waren vorig jaar (2022) 1800 inwoners die aan dementie leden, maar rond 2030 zijn het er duizend meer en in 2050 rekent de gemeente er op dat de teller op 3200 staat. Volgens Philip Bodenstaff van 50Plus verdient de rol van de huisarts in het plan meer aandacht en hij wees er op dat de muziek waarmee patiënten opgroeiden veelal heilzaam werkt. En D66 had bij monde van Saloua Chaara veel waardering voor wat er al concreet voor dementen gebeurt een wat er in de komende jaren voor hen wordt gedaan. Ook zij stond erbij stil, evenals PvdA, GroenLinks en andere fracties, dat het aantal dementen drie tot vier maal hoger is bij mensen met een immigratieachtergrond dan bij andereen. Sandra van Engelen van het CDA kwam op voor de mantelzorgers der mensen met dementie. “Het hakt er voor hen in”, zei ze. Zij vroeg ook aandacht voor het feit dat anderstaligen, zoals anderen, vaak terug grijpen naar eerste taal die zij leerden. Maar dat geeft vaak een probleem voor verzorgenden.

Dagopvang

Dementie gaat de komende jaren heel sterk toenemen in Amstelveen, constateerde men in het debat, min of meer het plan napratend. Maar ook dat de helft van degenen bij wie de diagnose ‘dementie’ is vastgesteld niet in de dagopvang komt, bijvoorbeeld in het Odensehuis. Daar zag ook o.a. Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen een probleem, waarmee overigens andere partijen het eens waren. Als het écht niet meer thuis gaat, vormt uithuisplaatsing een probleem. “Ambulante zorg kan in zo’n geval veel goedmaken, het weerhoudt van de verpleegzorg.” Van Engelen drong aan op meer bijeenkomsten met inwoners en hen vragen hoe zij in hun eigen cultuur met de ziekte omgaan. Intussen gaat het echt niet langer, maar het is dat wel een klemmend probleem als met anderhalf tot twee jaar op een wachtlijst staat voor intramurale zorg, zei Fleur Costa Baioa van BVNL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.