Meer dan honderd geparkeerde wrakken, ooit berijdbare fietsen geweest, vervuilen het busstation in het Stadshart. Dat werd bij inmiddels diverse ‘schouws’ vastgesteld door een delegatie, waarin behalve de gemeente ook o.a. reizigersorganisatie Rover zat. Deze week verwijdert de gemeente die zogenaamde ‘weesfietsen’.

Zij heeft er wel een verklaring voor: Ongebruikte fietsen houden stallingsruimte bezet voor andere fietsers.

Geen visitekaartje

De opruimactie maakt onderdeel uit van een opknapbeurt van het busstation om verloedering tegen te gaan. In november werden de weesfietsen voorzien van een sticker met daarop de waarschuwing dat de tweewieler zal worden verwijderd. “Het busstation is op dit moment vanwege achterstallig onderhoud geen visitekaartje voor Amstelveen”, zegt wethouder Herbert Raat (verkeer en vervoer). “De huidige staat draagt ook niet bij aan het sociale veiligheidsgevoel. Daar gaan we samen met alle betrokken partners nu verandering in brengen. Naast het verwijderen van de weesfietsen doen we nog veel meer, zoals het tegengaan van de duivenoverlast en het regelmatig schoonspuiten van het station.” In november waren 244 lang geparkeerde fietsen voorzien van een sticker met daarop de waarschuwing dat de tweewieler zal worden verwijderd, meldt Raat nu op zijn website.

Fietsen opgeslagen

De fietsen worden opgeslagen op een locatie van de gemeente op de Sportlaan en dertien weken bewaard. Wie merkt dat zijn fiets tegen zijn zin is verwijderd, kan dat zeggen via het meldsysteem Fixi (www.amstelveen.nl/fixi). Kies de categorie ‘overige melding’ en vermeld in de omschrijving ook de merknaam, kleur en eventuele andere specificaties van de fiets. Op afspraak kan de fiets, na controle van het eigenaarschap, op woensdagen tussen 12.00 en 14.00 uur worden opgehaald tegen €25 administratiekosten. Fietsen die achterblijven worden geruimd of krijgen een nieuwe eigenaar via onder meer Ons Tweede Thuis.

Opknapbeurt busstation

Dit jaar is op initiatief van de gemeente en reizigersorganisatie Rover een ov-excursie gehouden in Amstelveen. Uitgenodigd waren onder meer de Vervoerregio Amsterdam, Connexxion en het GVB, raadsleden en vertegenwoordigers van het Stadshart. Naar aanleiding hiervan heeft al een aantal verbeteringen plaatsgevonden. De abri’s (wachthokjes) worden beter schoongemaakt, de verlichting is aangepast en zo nodig gerepareerd, duivenoverlast wordt tegengegaan en de perrons worden periodiek met een hogedrukspuit schoongemaakt. Daarnaast wordt het toiletgebouw op het middenperron voorzien van stickers om het duidelijker herkenbaar te maken als toilet.

De komende maanden gaat de gemeente aan de slag met het overkappen van de fietsenstallingen aan de westzijde van het busstation, het afsluiten van de ruimte onder de op-/afrit van de parkeergarage om onder andere wildplassen tegen te gaan en krijgt het plafond een hogedrukreiniging.

6 REACTIES

  1. Hopelijk is de opruimactie een oefening voor de aanpak van de totale fietsenchaos in het Stadshart. Die kan niet beperkt blijven tot een opknapbeurt. Zonder structurele ingrepen en verbeteringen wordt de verloedering namelijk onbeheersbaar. Ook op dit gebied is wethouder Raat (VVD) – zachtjes gezegd – tekortgeschoten.

    Er was jarenlang sprake van een ondergrondse fietsenstalling, maar ook daar horen wij niets meer over, evenmin als over al die andere fantastische plannen tot verbetering, modernisering en optimalisering van het ernstig verouderde Stadshart.

    https://photos.app.goo.gl/PccvrMgHUXf2PZfP8

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.