Organisaties die verkeerslessen aanbieden op scholen, of gemeenten die willen investeren in fietsveiligheid voor ouderen met het programma Doortrappen, kunnen subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland. Er is in totaal € 1,9 miljoen beschikbaar.

Omdat fietsers een derde van alle verkeersdoden en driekwart van alle ernstig verkeersgewonden in Noord-Holland zijn, verdubbelt de provincie de subsidie voor het programma Doortrappen

Verkeerslessen

Vooral ouderen blijken kwetsbaar. Vandaar die verdubbeling tot € 300.000, zodat alle Noord-Hollandse gemeenten dit kunnen aanbieden aan hun oudere inwoners. Ook is er in 2024 € 1,6 miljoen subsidie beschikbaar voor organisaties die verkeerslessen aanbieden op basis- en middelbare scholen. Aanvragen kan vanaf 10 januari op de pagina subsidies.

Oudere fietsers kwetsbaar

De laatste tien jaar stijgt zowel het aantal verkeersdoden als het aantal verkeersgewonden. Fietsers zijn het vaakst slachtoffer, vooral oudere fietsers. Zes van de tien ernstig gewonden is 60 jaar of ouder. (bron: SWOV). Het gaat bij ouderen vaak om eenzijdige ongevallen, zoals een val bij het remmen of bij het op- of afstappen. De provincie streeft naar nul verkeerslachtoffers in 2050, door het veilig inrichten en onderhouden van wegen en fietspaden. Ook investeert de provincie in educatie.

Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof is verkeersveiligheid topprioriteit van Noord-Holland en is ieder slachtoffer er één te veel. “We fietsen op oudere leeftijd steeds langer door en dat is goed nieuws voor de gezondheid, het milieu en de bereikbaarheid”, zegt hij. “Helaas neemt het aantal verkeersslachtoffers vooral onder oudere fietsers toe.” Daarom de dubbele subsidie voor het programma Doortrappen.

Veilig blijven fietsen

Doortrappen is een landelijk programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en heeft als doel om ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen. Het programma motiveert ouderen zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Zo kunnen deelnemers tips vragen bij het aanschaffen van een fiets, fietshel en fietsspiegel en krijgen ze lessen aangeboden hoe zo veilig mogelijk op- en af te stappen. Deze tips en tricks worden vaak gecombineerd met een mooie fietstocht of evenement. Zie Doortrappen voor meer informatie.

De provincie wil dat in alle gemeenten Doortrappen activiteiten worden aangeboden. De subsidie is daarom in 2024 verdubbeld naar € 300.000.

Verkeerslessen op school

Onder kinderen vallen relatief weinig verkeersslachtoffers. Maar ieder kind dat verongelukt of ernstig gewond raakt op weg naar school of de sportclub is er één te veel. Uit onderzoek blijkt dat als jongeren al van kinds af aan verkeersveilig gedrag aanleren ze dat de rest van hun leven toepassen. Dat kan bijvoorbeeld al een gastles zijn op een school waar aan kinderen wordt geleerd dat zij hun mobieltje niet moet gebruiken op de fiets, omdat het afleidt. Met de 1,6 miljoen euro die de provincie voor deze educatie beschikbaar stelt, worden ieder jaar ongeveer 50.000 leerlingen op basis- en middelbare scholen bereikt.

2 REACTIES

 1. Rechtse partijen zoals de VVD zijn geen voorstander van verkeersveiligheid, omdat betere handhaving en andere maatregelen daartoe indruisen tegen hun opvatting over vrijheid: ‘Mijn vrijheid mag ten koste gaan van de jouwe’. Dat verklaart ook hun houding tegenover energieverspilling, vervuiling en opwarming.

  Gisteren had ik geluk. Ik stak bij groen licht over en werd net gemist door een auto die knalhard door rood reed. Die sportieve rijder vond kennelijk dat hij zelf wel bepaalt of hij stopt voor rood of niet.

  Verkeersegels zijn alleen voor degenen die zich daaraan willen houden. Dat vinden ook de scooterrijders in het Stadshart.

  Maatregelen voor meer verkeersveiligheud zijn als dweilen met de kraan open zolang asociaal rijgedrag wordt aangemoedigd in alle media: ‘Sportief! Dynamisch!’
  Zie:
  https://photos.app.goo.gl/gFws3TrBAU8dEGNp7

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.