De gemeente wil wel zo snel mogelijk van het gas af, maar welke andere ‘groene’ energiebronnen daarvoor in de plaats komen, is nog allerminst duidelijk. Dat bleek woensdag tijdens een gesprek voor raadsleden, waarbij ook de voor duurzaamheid in het college van B en W verantwoordelijke wethouder Floor Gordon (D66) aanwezig was. Onderzoek naar nieuwe bronnen is primair waarmee de gemeente zich bezig houdt.

Energietransitie staat nu hoog aangeschreven bij haar. “Eigenlijk heb je het over energiesystemen”, zij een ambtenaar. Afvalwarmte uit onder meer de energiecentrale in Diemen en kassen werd als mogelijke nieuwe energiebron voor Amstelveen genoemd.

Eneco

Die warmte moet dan tot stadsverwarming leiden, is de theorie. Nou ja, die is in Amstelveen Noord, waar 3000 van de 4000 woningen worden verwarmd door de Diemer centrale, ten dele al praktijk. Plan van de gemeente is 800 sociale huurwoningen van Eigen Haard in Bankras dat voorbeeld te laten volgen. Intussen speelt voor de remmende beweging van Eneco mee, dat er wetgeving aankomt die bepaalt dat 51% van de warmtenetten in publieke handen moet komen. Het bedrijf Eneco is op dit moment eigenaar van het Amstelveense warmtenet. Er wel met die firma een overeenkomst gesloten, maar daar moet minstens 70% van de huurders mee instemmen. Intussen blijven de aansluitkosten  hoog. De zijn overigens niet meer aan de gasprijs gekoppeld, maar aan de werkelijk gemaakte kosten.

Water

Het waterschap Amstel Gooi en Vecht is een grote partij in Amstelveen en uit het stromende water zou ook energie zijn te halen. Dat zou dan voor de nog te ontwikkelen wijk Nieuw Legmeer kunnen dienen en voor het (nieuwe en bestaande) zwembad. Volgens de gemeente is haar samenwerking met waterschap AGV en Eneco rond. Maar de hoge kosten blijven kennelijk een probleem. ”Als en hoge kosten aan kleven, komt de duurzaamheid niet op gang”, waarschuwde wethouder Floor Gordon woensdagavond.

1 REACTIE

  1. En dan verbaasd zijn dat mensen afhaken. Wij hebben nu zo’n jaar of 10 een eigen CV en nu zouden we weer naar blokverwarming terug gaan. Baardjes en lease-auto-snotneuzen die steeds weer tegen een paaltje moeten pissen onder het mom van milieu-eisen.

    Wij worden bestuurd door dat ambtenaren-zootje in het gemeentehuis. Omhooggevallen leeghoofdjes die alles bepalen en het college en de gemeenteraad is vleugellam. Spijt dat ik ben gaan stemmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.