Het eindeloos wachten op glasvezelkabel door bewoners van het buitengebied, waarover de Dorpsraad van Ness aan de Amstel in de jongste vergadering opnieuw klaagde,  heeft nu de fractie van Actief voor Amstelveen (AVA) in de gemeenteraad, gedreven tot vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders.  Fractievoorzitter Michel Becker, die de schriftelijke vragen aan het college stelde, wil weten waarom de kosten van KPN, waarmee de gemeente voor de bebouwde kom een contract sloot, voor die provider te hoog waren voor het buitengebied.

“Na jaren overleg is er, onder voorwaarden, besloten dit nu wél te realiseren”, zegt Becker.

Niet voor huurders

Hij doelt er op dat de Dorpsraad nu het bedrijf Glasdraad van TINC en Glaspoort heeft gevonden. Dat richt zich specifiek op kleinere dorpen en kernen van de buitengebieden. Het is onder meer in Amstelveen aan de slag, onder voorwaarde dat minimaal 45% van de bewoners zich voor 18 december inschrijven. Volgend jaar en in 2025 wil het dan glasvezel aanleggen. Daar moet men dan in Nes aan de Amstel € 150 per aansluiting voor betalen en de corporatie Eigen Haard weigert dat voor haar huurders.

Gelijkheidsbeginsel

Met de rest van de gemeente ziet Becker een digitale kloof ontstaan. Hij vindt dat B en W met Eigen Haard om de tafel gaan om te kijken hoe men dat toch voor alle huurwoningen kan realiseren. “Eigen Haard geeft aan wel facilitair te willen ondersteunen, maar blijft bij haar standpunt dat er door hun geen directe investeringen gedaan worden in dit glasvezelnetwerk.”  Becker vindt dat bewoners van Nes aan de Amstel, krachtens een gelijkheidsbeginsel, ook recht hebben op een gratis glasvezel aansluiting. Hij acht het ongepast dat Eigen Haard deze aansluitingen wel voor haar huurders in de bebouwde kom voor haar rekening neemt, maar niet voor die in het Buitengebied van de gemeente Amstelveen.

Haast

Hij vindt dat B en W met Eigen Haard moeten praten over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de corporatie en vraagt of het college daartoe genegen is. En als Eigen Haard besluit voet bij stuk te houden wil hij dat de gemeente de aansluitkosten betaald. Het gaat om maximaal honderd aansluitingen dus € 15.000. “Omdat de deadline voor inschrijving voor een collectieve aansluiting bij Glasdraad 18 december 2023 is, en om bewoners in Nes aan de Amstel duidelijkheid te verschaffen, verzoeken wij het college enige haast te maken met de beantwoording”, zegt Becker.

1 REACTIE

  1. Zou het niet het Rijk of de provincie moeten zijn? Op deze manier worden de wat armere gemeentes of gemeentes met veel buitengebieden achtergesteld. Juist leegloopgebieden hebben een stimulans nodig en die zijn ook in Noord-Holland zat te vinden. ( ik denk aan de kop)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.