Er bestaat in Noord-Holland een toenemende energiearmoede; huishoudens met lage inkomens hebben veel last van stijgende energiekosten. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Die armoede geldt zelfs als  de woningen van laagst betaalden voldoende geïsoleerd zijn.

Bijna 8%

Onder meer de provincie gaf voor het onderzoek subsidie. Uit de resultaten blijkt dat in 2022 naar schatting 7,8% van de huishoudens in Noord-Holland in energiearmoede leefden, door de combinatie van een laag inkomen en hoge energiekosten of wonen in een huis dat niet goed geïsoleerd is.

9 miljoen

Gedeputeerde Rosan Kocken (Energie & Klimaat) zegt dat stijgende energieprijzen er voor zorgen dat een steeds grotere groep de energierekening  niet meer kan betalen. “Daarom hebben we eerder dit jaar 9 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten, zodat zij hun inwoners kunnen helpen. Het geld wordt gebruikt voor energiebesparende initiatieven, zoals het aanstellen van teams die bewoners helpen met het inregelen van verwarmingsinstallaties en het plaatsen van isolatiematerialen.” Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) krijgen door de gemeente betaald advies over het verduurzamen van panden. Verder worden er energieloketten opgericht om woningeigenaren te ondersteunen bij het kiezen van duurzame maatregelen. Met ‘Noord-Hollandse aanpak 2022-2023’ wil het college van GS de energiearmoede actief aanpakken, samen met de gemeenten.

 SPDE

Naast financiële steun biedt de provincie praktische ondersteuning met ‘Het Servicepunt Duurzame Energie’ (SPDE) een kennisbron voor gemeenten. Het servicepunt organiseert een maandelijks vragenuur, webinars, nieuwsbrieven en podcasts. “Experts staan klaar om gemeenten te begeleiden en te informeren over regelingen of over goede voorbeelden elders in het land”, zegt de Provincie.

Corporatie

Het onderzoek laat zien dat lagere inkomens niet vaker een slecht geïsoleerde woning hebben dan hogere, zoals vaak wordt aangenomen. De corporatiewoningen zijn over het algemeen van betere kwaliteit dan koopwoningen en woningen van particuliere verhuurders, meldt Noord-Holland.

Huishoudens met lagere inkomens zijn kwetsbaar voor structureel hogere energieprijzen, zelfs als ze een goed geïsoleerde woning hebben. Anika Batenburg, onderzoeker bij TNO: “Verduurzaming van woningen is niet dé oplossing voor hogere energieprijzen maar het maakt wel een groot verschil: vooral lagere inkomens hebben in een goed geïsoleerde woning een aanzienlijk kleiner deel van hun inkomen kwijt aan de energierekening.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.