‘Staakt het vuren.’ Die oproep is voornamelijk aan Israël gericht, via het dertig miljoen euro naar Hamas smokkelende Qatar. Media, die vooral een links geluid laten horen, zoals de NOS, propageren de Palestijnen en zijn blijkbaar vergeten dat de oorzaak van de oorlog in het Midden-Oosten een terroristische aanslag van Hamas was op de Joodse staat.

De blijkbaar door de andere partijen in de coalitie terug gefloten VVD noemde als eerste Hamas een terreurorganisatie en het college liet de Israëlische vlag voor het raadhuis hijsen. En VVD-wethouder Herbert Raat, die in Israël woonde en werkte (en daaraan zowel Israëlische als Arabische vrienden overhield) had geen enkel goed woord over voor Hamas.

Propaganda

 Het verbaast mij eigenlijk niet eens dat er geen NOS-camera was op de door CIDI, waarvan ooit de Amstelvener Ronny Naftaniel directeur was, georganiseerde persconferentie van de European Jewish Press Association. Inderdaad was dat the Jewish voice of Europe. Joodse propaganda, zou men kunnen zeggen. En de meeste journalisten volgen nu eenmaal, als het op propaganda aankomt, liever de Palestijnse. Overigens heb ik nog nooit gezien dat Palestijnen zich tegen de terreurorganisatie Hamas afzetten. Zij laten zich liever daardoor leiden.

Vijand

Op die persconferentie sprak onder meer professor Geert-Jan Knoops, hoogleraar Internationaal Recht aan de UvA. Voor hem staat niet vast dat Joden juridisch strafbaar zijn. Dat is volgens hem ook twijfelachtig voor de hele natie Israël, ondanks de interne conflicten rond premier Benjamin Netanyahu. Zelfs orthodoxe Joden, die daarvan – tot ergernis van anderen – vrijgesteld zijn, komen nu vrijwillig onder de wapenen om tegen het kwaad van Hamas te strijden. Het volk is opeens één. Het heeft namelijk een gemeenschappelijke vijand. En er is nu, terwijl er honderden gegijzelden zijn, kennelijk geen tijd voor demonstraties. Toch ziet men die in Nederland en andere Europese landen, waarbij Netanyahu primair als oorlogsmisdadiger geldt.

Op die persconferentie, waar de Amstelvener Frits Barend naast mij kwam zitten, werd onder meer het beeld getoond van een Hamas-commandocentrum onder het voortdurend op tv getoonde ziekenhuis in Gaza. Dat beeld kende ik al van de NOS-kwelbuis. Er werd steeds bij gezegd dat het geenszins onafhankelijk was gecontroleerd. Dat gold trouwens op televisie ook voor alle beelden van de ándere kant, waar er meer van getoond werden; over de oncontroleerbaarheid werd in dat geval hoogst zelden gerept. Maar wat ik niet over dat ziekenhuis in Gaza wist, hoorde ik van prof. Knoops. Hij meldde dat een Britse arts, die in het omstreden ziekenhuis werkte, in een bepaald deel daarvan niet mocht komen. De vraag is of dat het gedeelte was waar, zoals in veel wijken met burgers, Hamas zijn gang kon gaan. Persoonlijk zie ik ze daarvoor aan, gezien wat met Israëlische burgers deden.

Proportionaliteit

Israël reageert disproportioneel, wordt gezegd. Hoezo? De Joodse staat vindt inderdaad niet dat kinderen en volwassenen moeten worden onthoofd, rondgereden, bespuugd en hun lichamen in stukken gesneden. Als dat onder disproportioneel wordt verstaan, zou ik het hunnen begrijpen. Maar het is anders. Het Israëlische leger moet zich kennelijk koest houden, niets doen als reactie op de terroristische aanslag van 7 oktober. Omdat er door Hamas gekozen menselijke schilden bestaan. Die organisatie heeft dan ook nooit gewaarschuwd waar wel en geen burgers zitten, Israël heeft in elk geval geprobeerd dat wél te doen en ten laatste flyers uit vliegtuigen geworpen om te vertellen dat er weer een aanval kwam. Daarbij vielen burgerdoden, helaas. Maar je kunt een in de oorlog getrokken staat niet verwijten dat die reageert. Niemand hoor ik het Joodse volk een oplossing aanreiken. Niks doen, is kennelijk het enige wat er op zit. Maar dat is strijdig aan het typisch Joodse ‘oog om oog, tand om tand’-principe. Zeker tegen Hamas, die nooit anders wilde dan de vernietiging van de Joodse staat, en waarvoor een dode Jood beter is dan een levende.

Enveloppen

Natuurlijk is elke burger er één teveel, ook aan Palestijnse kant. Maar heeft Hamas dat niet uitgelokt en de burgers, onder wie vele kinderen, als menselijk schild gebruikt? Men wil blijkbaar dat Israël niets doet, alles over zich heen laat komen. En intussen neemt het antisemitisme toe. In Amsterdam mag men wel met een hoofddoek lopen, maar een keppeltje lokt vijandigheid uit. Ook de GroenLinkse burgemeester Femke Halsema zegt en veroordeelt dat. Het Nieuw Israëlitisch Weekblad wordt, op veelvuldig verzoek van lezers, in een neutrale enveloppe verzonden. De holocaust is weliswaar pijnlijke geschiedenis, maar het antisemitisme is nooit dood geweest. Dat klinkt, vrees ik, Palestijnen (die overigens slechts sinds de oprichting in 1948 van Israël bestaan) als muziek in de oren. Maar voor verreweg de meesten is Allah groot….

14 REACTIES

 1. Wat Hamas heeft gedaan is walgelijk.
  Wat Israël nu doet met tot nu toe 10.000 tot 12.000 slachtoffers niet.
  Het maakt ook ontzettend veel verschil of je wordt onthoofd of aan stukken gereten door een tank-of artilleriegranaat.
  Het is allemaal walgelijk.
  Wat heeft trouwens hier de God van de Bijbel, Koran, of Thora hier mee te maken en een wethouder Raat dat hij in Israël een poosje in een kibboets mooi weer heeft gespeeld. Totaal 0,0. Zo lang er godsdiensten bestaan , worden uit naam van zo’n godsdienst de meest verschrikkelijke dingen gedaan. Zo zijn in het OT vele genocides te vinden.
  Zo heeft de hr Bos het er over dat mensen met keppeltjes lastig worden gevallen ( dat is waar overigens) , maar zelf meet hij ook blijkbaar met 2 maten want hij vergeet te vermelden dat 1/4 van de Nederlandse bevolking op een figuur heeft gestemd die alle vreemdelingen m.n. moslims uitkotst. Trouwens waarom laat de hr Bos zijn colomn beginnen met Allah en niet Jaweh?

  • 10.000 tot 12.000 slachtoffers Israël worden steeds door de regering bijgesteld. Van Hamas blijven de cijfers oncontroleerbaar. Overigens kun je wel met een hoofddoek lopen, maar niet met een keppeltje. Christenen heten naar Christus. Diens naam mis ik in het rijtje…Moslims roepen nu eenmaal dat Allah groot is, terwijl Hamas moordt…..

   • Maw de hr Bos vindt het normaal dat 20 jaar lang een gedeelte van onze bevolking wordt afgeserveerd door nu 1/4 van de huidige kiezers.
    De hr Bos vindt het blijkbaar dan normaal dat de Bijbel tot een Donald Duck gereduceerd wordt en een hoofddoekje tot een kopvod.
    Overigens ontgaat mij nog steeds wat Hamas met de Islam heeft te maken. Dat is net zo’n vergelijking als Jodendom met zionisme.

    Mij is wel eens verteld door iemand uit het Midden-Oosten dat er een gezegde bestaat van ; Iedereen heeft rood bloed!
    Maw; Ik kies voor vrede en praten en daar buitenlandse machten naar streven en wens geen partij te kiezen. Ik kies voor die blauwe vlag met een duif en verbrandt het liefst de rest.

    • Nee, ik heb nooit gezegd dat de Koran tot Donald Dick gereduceerd wordt en een hoofddoekje tot kopvod. Maar u kent mij blijkbaar en weet wat ik vind. Ik zei alleen dat je wel met een hoofddoe3k mag lopen maar een keppeltje wordt een probleem…Palestijnen zijn Arabieren en voor het merendeel moslims. Hamas, behalve dieven, weet ik de religieuze achtergrond van de leiders niet. Mij valt alleen op dat er nooit een Palestijns verzet is tegen Hamas….Over vrede kun je praten, maar de Islam is een religie van de dood, niet van het leven….

     • Ik ken de Islam niet echt en u ook niet, maar u heeft er wel een oordeel over. En laten we nu niet al die lui erbij halen die gemoord hebben uit de naam van Christus, Allah, of Jaweh. Dat is allemaal verkeerd.

 2. OK, Hamas is een terroristische. organisatie, maar hoe noem je dan een organisatie die 10x zoveel onschuldige burgerslachtoffers maakt?

  De gewelddadige uitbraak uit Gaza door merendeels jonge mannen die daar hun hele leven opgesloten hadden gezeten, was te verwachten. De opgekropte haat jegens de onderdrukkers had vreselijke gevolgen.

  Joodse levens worden kennelijk meer waard geacht dan Palestijnse. Als dat geen racisme is..

  • ‘OK, Hamas is een terroristische. organisatie, maar hoe noem je dan een organisatie die 10x zoveel onschuldige burgerslachtoffers maakt?’
   Een democratie.
   De enige in het Midden-Oosten trouwens, die ook waarschuwde van tevoren over aanvallen. Dat heb ik Hamas nooit zien doen. Racisme? Hier openbaart zich weer de geschiedvervalsing, maar de meerderheid gelooft daarin.

 3. “Natuurlijk is elke burger er één teveel,….. ”

  Als je dit leest weet je al dat er onzin komt. Niets over proportionaliteit.
  Een rommelige column. Warrig taalgebruik en slechtlopende zinnen.

 4. JB: “Oorzaak van de oorlog in het Midden-Oosten een terroristische aanslag van Hamas was op de Joodse staat.”
  Reactie: Oorzaak is de verovering, landroof, etnische zuivering, discriminatie, onderdrukking, vermoorden, opsluiten en blokkeren van de islamitische (Arabische, Palestijnse) inwoners van Palestina sinds 1948 tot op heden. De gewelddadige uitbraak van Hamas op 7 october was op zichzelf begrijpelijk en volkenrechtelijk legaal, maar door de opgekropte haat gruwelijk in zijn uitvoering.

  JB: “De Joodse staat vindt inderdaad niet dat kinderen en volwassenen moeten worden onthoofd, rondgereden, bespuugd en hun lichamen in stukken gesneden.”
  Reactie: Dat van die onthoofding is onbewezen nepnieuws, afkomstig van één bron, een Israëlische majoor, David Ben Zion, een kolonistenleider die in het verleden opriep tot geweld tegen de Palestijnen. (Bron: The Independent; zoek maar op.)

  JB: “Het college liet de Israëlische vlag voor het raadhuis hijsen.”
  Reactie: Nadat Israël Gaza met militair geweld en overwicht ging platbombarderen had het college de Palestijnse vlag moeten hijsen uit solidariteit met de vele duizenden onschuldige burgerslachtoffers die opgesloten zaten in Gaza en dus niet konden vluchten. Dat is pure genocide, wat de partijdige mr. Knoops ook beweert.

  JB: “VVD-wethouder Herbert Raat, die in Israël woonde en werkte.”
  Reactie: Zie je het voor je: Herbert Raat zwoegend en zwetend op de akkers van een kibboets? Nee hoor, als gesjeesde student is hij een tijdje badmeester in Israël (je kan dat geen werken noemen) en heeft er toen ongetwijfeld goed van genomen.

  JB: “De meeste journalisten volgen nu eenmaal, als het op propaganda aankomt, liever de Palestijnse.”
  Reactie: Onjuist, lees De Telegraaf, het AD en aanverwante kranten. Palestijnse propaganda valt in het niet tegenover de Israëlische ‘Hasbara’, een ware industrie van mythes, geschiedvervalsing, nepnieuws en leugens.

  JB: “Overigens heb ik nog nooit gezien dat Palestijnen zich tegen de terreurorganisatie Hamas afzetten. Zij laten zich liever daardoor leiden.”
  Reactie: Palestijnen leven al tientallen jaren onder een militaire bezetting en onderdrukking door Israël. Zij hebben geen vrijheid en geen keuze.

  JB: “Het [Israëlische] volk is opeens één. Het heeft namelijk een gemeenschappelijke vijand. En er is nu, terwijl er honderden gegijzelden zijn, kennelijk geen tijd voor demonstraties. Toch ziet men die in Nederland en andere Europese landen, waarbij Netanyahu primair als oorlogsmisdadiger geldt.”
  Reactie: Wie zich in Israël kritisch uitlaat over de regering, de bezetting en de oorlog tegen Gaza, wordt opgepakt en gevangen gezet.

  JB: Reactie: “Op die persconferentie sprak onder meer professor Geert-Jan Knoops, hoogleraar Internationaal Recht aan de UvA. Voor hem staat niet vast dat Joden juridisch strafbaar zijn.”
  Mr. Knoops (net als Frits Barend) niet bepaald een objectieve en betrouwbare beoordelaar van Israëls doen en laten. Nu het aantal burgerslachtoffers in Gaza de 14.000 is gepasseerd, is er duidelijk sprake van disproportionaliteit en van het doelgericht vermoorden van mensen vanwege hun afkomst en religie. Knoops weet ook niets over het ondergrondse gangenstelsel van Hamas. Het is logisch dat dat (net als de bovengrondse straten) verbonden met alle ziekenhuizen en andere publieke gebouwen in Gaza. De verzetspoot van Hamas kán domweg niet bovengronds werken omdat Israëlische drones het gebied constant surveilleren. Israëli’s hadden onder vergelijkbare omstandigheden niet anders geopereerd en zeker ook even gewelddadig en wreed.

  JB: “Het Israëlische leger moet zich kennelijk koest houden, niets doen als reactie op de terroristische aanslag van 7 oktober.”
  Helemaal niemand beweert dat het Israëlische leger niet had mogen terugslaan, maar dan wel gericht tegen Hamas en niet tegen burgers en hun kinderen.

  JB: “Omdat er door Hamas gekozen menselijke schilden bestaan. Die organisatie heeft dan ook nooit gewaarschuwd waar wel en geen burgers zitten, Israël heeft in elk geval geprobeerd dat wél te doen en ten laatste flyers uit vliegtuigen geworpen om te vertellen dat er weer een aanval kwam. Daarbij vielen burgerdoden, helaas.”
  Reactie: Burgers zitten overal in het dichtbebouwde Gaza. Voor Hamas is het onmogelijk om níet in hun buurt actief te zijn. Gazanen die op aanwijzing van Israël naar Zuid-Gaza waren gevlucht, werden ook daar met Israëlische (Amerikaanse) bommen en granaten bestookt.

  JB: “Niemand hoor ik het Joodse volk een oplossing aanreiken. Niks doen, is kennelijk het enige wat er op zit. Maar dat is strijdig aan het typisch Joodse ‘oog om oog, tand om tand’-principe. Zeker tegen Hamas, die nooit anders wilde dan de vernietiging van de Joodse staat, en waarvoor een dode Jood beter is dan een levende.”
  Reactie: Huh? Wel eens van de VN gehoord? Israël heeft vanaf het begin van de gewelddadige verovering en bezetting van (restanten van) Palestina nooit gezocht naar een situatie waarin Palestijnen dezelfde rechten, mogelijkheden en bejegening zouden krijgen als Joodse inwoners van Israël en een eventuele Palestijnse staat. Het ‘volgens Johan Bos typisch Joodse tand-om-tand’ komt in de praktijk neer op tien-tanden-om-één-tand (en de rest).

  JB: “Palestijnen (die overigens slechts sinds de oprichting in 1948 van Israël bestaan) als muziek in de oren.”
  Reactie: Onjuist. Al duizenden jaren lang leefden en heersten in land tussen ‘the river and the sea’ talloze stammen en volken. Voor de Joden in het ‘beloofde land’ kwamen, woonden er Kanaänieten, Jebuzieten, Amalekieten, Amorieten, Adomieten, Moabieten, Filistijnen, en nog zo wat. Daarna Assyriërs, Babyloniërs, Egyptenaren, Hellenen, Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen, Arabieren, Franken (Kruisridders), Engelsen. En dan vergeet ik vast nog een paar volken die (behalve de Joden) Palestina bezet en bewoond hebben. Mensen die daar woonden, werden in de afgelopen eeuwen Palestijnen genoemd, dus ook de minderheid van Joden. De Joden hebben in de geschiedenis het land twéé keer met geweld veroverd en bezet, eerst ten koste van de Kanaänieten en in 1948 ten koste van de Arabische Palestijnen.

  JB: “Maar voor verreweg de meesten is Allah groot….”
  Reactie: Aanhangers van monotheïstische religies geloven in één God. De uwe is dezelfde als die van de moslims en de joden en dus ook even groot en even blindelings aanbeden, wat hij ook op Zijn geweten heeft.

  Palestina, Gaza, Vernietiging: https://photos.app.goo.gl/BTttBfjjGrfXS9NH6

  • Christenen geloven in Christus. Als Jezus droeg Hij alle schuld voor zondaren. Maar wat méér is, zegt de Bijbel, Hij is als Gezalfde (Christus) opgestaan. Zes eeuwen later presenteerde Mohammed zijn Koran. De Islam veroordeelt iedereen die niet achter hem aanloopt als ‘ongelovig’ en heeft het – zuinig gezegd – niet zo op Joden en Christenen. De fatwa’s zijn dan ook niet van de lucht. Hoezo één God?
   ‘Niemand komt tot de Vader dan door Mij”, zei Jezus Christus.

  • Die Vader is toch de ene en enige God aan wie ook moslims en joden hun geloof wijden? Hoezo ‘Hoezo één God’? Ook aartsvader Abraham is één en dezelfde. Dus waar hebben jullie het over?

   • Je zou kunnen zeggen: Waar hebben moslims het dan over? Maar juist zij zien iemand die niet in Allah gelooft (maar in Jahweh) als ongelovig. Abraham had trouwens twee zonen, de Joden en christenen volgen Izak, de Koran vermeldt dat het Ismael moest wezen. Kwam Mohammed pas 600 jaar na de opstanding Christus achter. Maar het is een zinloze discussie voor iemand die meer met moslims heeft dan met christenen en zeker met Joden.

  • Framing. Ik heb niets meer met de islam of welke religie dan ook, want ik vind ze allemaal nog onbegrijpelijker dan God. Aanhangers van alle religies wanen zich superieur aan anderen terwijl zij niets méér weten over het onweetbare dan anderen.

   Ga liever in op mijn reacties op al uw onjuistheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.