Op verkiezingsdag 22 november 2023 speelde de Amstelveense Kinderraad het spel ‘Democracity’. Dat schijnt te zijn om kinderen spelenderwijs te leren hoe democratie werkt en daarbij – zoals dat gaat in Amstelveen –  vooral de media buiten de deur te houden. Dat is kennelijk de gemeentelijke interpretatie van de begrippen transparantie en democratie.

In het spel moest de kinderraad keuzes maken voor een fictieve stad. De eerste keuze was kennelijk de media buiten te sluiten. Verder ging het om zoveel mogelijk achter gesloten deuren  overleggen over de schaarste verdelen (huizen bouwen of groen behouden).

Schaars

De gemeente zegt de uitkomsten van een Amstelveense Omgevingsvisie te gebruiken, zodat alle inwoners van 23 november af hun keuzes vanaf 2040 online kunnen aangeven.  Want de gemeente heeft besloten dat in 2040 de stad fossielvrij (en dus van het gas af) moet zijn. Dat is vooral het stokpaardje van D66-wethouder Floor Gordon (omgevingsvisie en participatie), die vindt dat naast wonen, werken en bewegen, ook vraagstukken over gezondheid, klimaat en duurzaamheid een belangrijke rol spelen. “De ruimte in Amstelveen is schaars”, beseft zij. Daarom moet de gemeente volgens haar in balans blijven. Overigens juichen B en W wel zoveel mogelijk internationale vestigingen toe.

Uitwerking

 In het voorjaar van 2021 zijn Amstelveners over de koers van de visie bevraagd, zegt de gemeente. Dat zou dan zijn via het online platform DenkMee en de zogenaamde Babbelbox. Nu de omgevingsvisie steeds concreter wordt, kunnen volgens haar inwoners en ondernemers opnieuw hun mening geven over de toekomst van de stad. Volgens Floor Gordon nodigen B en W iedereen uit deel te nemen aan het online participatieplatform https://denkmee.amstelveen.nl. Die moet dan wel in lijn zijn met die van de coalitie, want het referendum heeft D66 afgeschaft, nadat het ooit een van haar kroonjuwelen was. Overigens kunnen de inwoners maar tot en met 18 december hun online mening geven.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.