Omdat de gemeente deze zomer vroeg aan het Cobra Museum het museumbezoek op de nemen in het zogeheten Participatieverklaringstraject voor inburgeraars, onderdeel van het inburgeringsprogramma, ontwikkelde het een passend programma voor die doelgroep rond het thema vrijheid.

Dat was belangrijk voor de Cobra-kunstenaars en is volgens het museum ook een van de kernwaarden van Nederland.

Participatie

Het rekent daartoe de vrijheid te zijn wie wil zijn en een mening te uiten. Het programma bestaat uit een rondleiding langs de Cobra-kunst, een creatief gedeelte waarin geschilderd wordt en daartussen een gedeelte waarin de deelnemers met elkaar bespreken wat vrijheid voor hen is en betekent.

Volgens Diana Alberto, als trainer in dit traject werkzaam voor de gemeente Amstelveen, heeft het gesprek veel losgemaakt bij de deelnemers en gezorgd dat blokkades werden weggenomen en creativiteit bevorderden. Als een migrant naar Nederland komt, verliest die vaak zijn of haar identiteit, zegt ze. “In het thuisland was iemand bijvoorbeeld dokter of advocaat en hier moeten ze helemaal opnieuw beginnen. Een warme ontvangst vanuit de gemeente met een dergelijk programma ervaren zo iemand echt als een voorrecht, een cadeautje, en dat is geweldig om te zien.”

Het museum zegt blij te zijn met deze maatschappelijke rol en zich te verheugen deze groep een veilige plek te kunnen bieden waarin door middel van de kunst in vrijheid en openheid over belangrijke thema’s gesproken kan worden.

1 REACTIE

  1. Alles wordt weer voor die mensen bedacht, maar wat zouden ze zelf nu eens willen zien/doen? Is dat wel eens aan ze gevraagd?
    En wat doet men ? Men laat ze Cobra kunst zien. Kunst die al bij vele Nederlanders omstreden is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.