Het door het Coba Museum masterplan ‘Samenspel’ mag dan veel en rijkelijk geïllusteerde pagina’s bevatten, wethouder Herbert Raat (VVD) van kunst en cultuur heeft er niet veel meer vertrouwen door gekregen. De financiële risico’s worden voornamelijk bij de gemeente neergelegd, vindt hij.

Er is sprake van een accentverschuiving is het plan, maar niet van een noodzakelijke koerswijziging, vindt hij.

AAC

Het plan wordt aanstaande woensdag toegelicht in een debat met de gemeenteraad door Marius Touwen, de zakenman die het museum geld leende, omdat de gemeente voor een banklening geen waarborg wilde geven. Raat is geadviseerd door de Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC). Volgens die biedt het Masterplan onvoldoende +

vertrouwen in een  duurzame exploitatie. En Raat heeft de gemeenteraad geschreven dat hij bepaalde onderdelen onvoldoende daarin vindt uitgewerkt, zoals het museum gebruiken als ‘interactieve broedplaats’ voor creativiteit, de verbouwing van het bestaande pand en het opstellen van modules voor het onderwijs.

Ondernemerschap

Volgens het AAC vergroot handhaven van de nu bestaande samenstelling van de organisatie in de toekomst herhaling van dezelfde problemen, is de tentoonstellingsprogrammering onvoldoende vernieuwend en wordt van de gemeente een onevenredig grote financiële bijdrage verwacht. De AAC vindt wel dat het merk ‘Cobra’ waardevol is voor Amstelveen en behouden moet blijven. Maar de adviesraad is ontevreden over het Masterplan ‘Samenspel’ waarmee het museum kwam. Zij vindt de ideeën daarin wollig ‘en klinken als plannen van gisteren’. Bij vernieuwing hoort onder meer cultureel ondernemerschap, vindt de AAC. En daar ziet ze kennelijk weinig van in het plan, dat parterre in een ‘huiskamer’ of broedplaats voorziet en de bovenverdieping voor de voorgenomen internationale programmering. “Het museum lijkt daarmee de kool en de geit te willen sparen”, constateert de AAC. Een sluitende begroting met de gemeente als grootste sluitpost, maakt het financieringsmodel volgens de raad kwetsbaar een risicovol. De gemeente moet uiteindelijk steeds weer betalen en voor de tekorten opdraaien, is blijkbaar de conclusie.

Bedrijfsmodel

“Wil het museum een kans maken in de toekomst dan moet er uit een ander financieel en creatief vat getapt gaan worden”, is de conclusie van de commissie. Eigenlijk speelt op de achtergrond mee dat zij stichtingsbestuur en directie wil vervangen. “Het bedrijfsmodel, de directie en het bestuur voldoen nu niet”, zegt zij dan ook. Het door het Cobra aangeleverde Masterplan is niet gebaseerd op (markt) onderzoek onder bedrijven en inwoners,  zegt de gemeente.

14 REACTIES

  1. Leuk dat Raat het plan van Cobra niet vertrouwt, maar ik vertrouw de plannen van Raat niet. Deze wethouder zit er al veel te lang, net als de minister-president.

    • Het verbaast mij dat uw vertrouwen afhankelijk is van het aantal jaren dat een wethouder zit. U geeft kennelijk de voorkeur aan iemand die vier jaar blijft en dan net door heeft hoe de ambtelijke en politieke hazen lopen. Overigens baseert Raat zich op adviezen van de AAC. En ambtenaren blijven doorgaans langer dan politici.

  2. Er was er eens een wethouder die iets wilde nalaten, die kreeg van een raadslid te horen dat zijn vriend een Cobra verzameling had en zo ontstond het Cobra museum waarvoor de gemeente al sinds 1995 voor mag betalen omdat het nooit winst maakt, nu is de vraag, gaat de gemeente verder met betalen of laten ze het doek vallen voor het Cobra museum.

  3. @Mart Roos, de beloofde Cobra collectie kwam niet in het museum omdat die vriend van de wethouder kennelijk een beter bod had gekregen. Dat zal dus inderdaad wel een VVD-er zijn geweest.

  4. En die dombo’s hier in Amstelveen blijven maar op die leugenachtige VVD stemmen. Wanen zich succesvol omdat zij in een koophuis (hypotheekstrop) in Westwijk wonen.

  5. Het wordt toch nooit wat met dat museum, want wat die schilders van Cobra maakten, is het aanzien niet waard want gewoon niet mooi. Maak er een klim-, fiets- of speelparadijs van, of iets anders waar de Amstelveense jeugd wat aan heeft en ouders en bezoekers ook.

  6. Johan, mensen bepalen zelf wat zij leuk, mooi en aantrekkelijk vinden en daarom is een museum op basis van schilderijen van Cobra geen publiek succes en zal het dat ook nooit worden.

    Frank, het geluid van spelende kinderen is een belangrijke reden waarom wij wonen aan het Stadsplein zo leuk vinden. Ik houd niet van de scooters en motorfietsen die hier van wethouder Raat (VVD) tussen de spelende kinderen en voetganges mogen scheuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.