Tijdens het documentaire festival IDFA in Amsterdam is zondag een film vertoond over de Amstelveense boer Gerlach van Beinum, dicht bij de McDonaldsvestiging aan de Zijdelweg. Hij is volgens de makers Aliona van der Horst en Luuk Bouwman een van Nederlands laatste klassieke akkerbouwers, die bieten, graan en aardbeien verbouwt en uit zijn schuur verkoopt.

Overigens heeft hij wel last van de oprukkende ‘moderne’ wereld om zich heen, zoals het in het zuiden gebouwde distributiecentrum en de multinationals. Steeds brutaler wordt de buitenwereld.

Seizoenen

Maar Gerlach gaat in eigen tempo door en ‘beweegt zich door seizoenen’, zegt IDFA. In de documentaire wordt de allerbouwer gedurende een jaar gevolgd. Intussen blijft zijn boerenwoning buren een plaats waar buren en vrienden samen komen en hun droge humor met hem delen. In de film komt als brutale buitenwereld een verzameling van partijen aan het licht, zoals de door pure winst gedreven ondernemers, Schiphol en de daarmee samenhangende geluidsoverlast en  natuurlijk de dichtbij gelegen McDonalds die door de gemeenteraad werd goedgekeurd, onder meer omdat aan die vestiging werkgelegenheid voor Amstelveners zou vastzitten, terwijl de medewerkers voornamelijk uit Uithoorn en de regio komen. Met de partijen voert Gerlach soms rechtszaken, overigens met wisselend succes. De documentaire van Alonia van der Horst en Luuk Bouwman is het portret van een kromgetrokken en onverstoorbare akkerbouwer uit Amstelveen.

3 REACTIES

  1. Even een aanvulling. Deze docu is nog op verschillende plaatsen en data in Amsterdam te zien.
    Ook zal zij in de cinema Amstelveen te zien zijn op 12 december 19.15.

    Deze docu geeft een getrouw beeld hoe een overheid om kan gaan met zijn burgers die niet willen buigen voor haar plannen en dat zij meestal buigt voor het grote geld, meestal omfloerst met “ humane” redenen. ( werkgelegenheid enz )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.