De gemeente, die zegt bekend te staan wegens ruimhartig armoedebeleid, maakt dat nog simpeler.  Opdat degenen die het nodig hebben beter kunnen worden geholpen, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.  En die de gemeente beter weten te vinden. Dat is een gevolg van een besluit van B en W.

Ondanks de ‘ruimhartigheid’ van het armoedebeleid, maakt niet iedereen die het nodig heeft daar gebruik van. Om de minima op te sporen, werden al diverse campagnes gevoerd.

Eenvoudiger

“De regelgeving van de overheid is soms te ingewikkeld en te weinig voorspelbaar voor inwoners”, zegt Van Ballegooijen (foto). “Het moet eenvoudiger. Daarom kiezen we in Amstelveen voor een aanpak waarbij we regelingen samenvoegen.”

Eén pakket

Voor kinderen komt er nu één pakket, zodat geen aparte aanvragen meer behoeven te worden gedaan voor schoolkosten of sport. Dat geldt ook inwoners met de pensioengerechtigde leeftijd.

“We werken ernaartoe dat inwoners uit de doelgroep die bij ons bekend zijn regelingen niet meer hoeven aanvragen maar automatisch krijgen”, zegt Van Ballegooijen. “Inwoners zonder een bijstandsuitkering die in het verleden hiervoor wel in aanmerking kwamen, worden eraan herinnerd deze opnieuw aanvragen. We stoppen zo veel mogelijk met achteraf controleren van bonnetjes.”

Volgens hem gaat de gemeente uit van vertrouwen. En van het vermogen van mensen zelf keuzes te maken die passen bij hun situatie. “Zo verminderen we de administratieve lasten,” zegt de wethouder.

Verder dan negatief saldo

Het besluit van het college van B en W heeft volgens de gemeente verregaande gevolgen van armoede op meerdere leefgebieden. “Het gaat verder dan een negatief saldo op de bankrekening”, zegt Van Ballegooijen. “Armoede onder kinderen bijvoorbeeld, kan generaties lang doorwerken en hen remmen in hun ontwikkeling. Preventie is daarom belangrijk, evenals het voorkomen van gezondheidsverschillen.”

Cirkel doorbreken

Life events als een scheiding of verlies van werk kunnen iedereen overkomen, zegt de gemeente. ‘Het kan voor een kettingreactie zorgen waarmee mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen. “Die cirkel willen wij doorbreken met een integrale aanpak”, belooft Van Ballegooijen. “De persoon staat centraal, niet het oplossen van één specifiek probleem. Op die manier zorgen we ervoor dat we onze inwoners beter kunnen helpen en de bestaanszekerheid in Amstelveen vergroten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.