Aandacht er voor hebben, was eigenlijk het enige wat raadslid Ewa Petiet (bbA) woensdagavond in een motie vroeg. Zij had het over de ‘mentale ondersteuning’ van jongeren en hun ouders die wachten op GGZ-hulp. Pas volgend jaar komen daarvan de financiële consequenties op tafel. Unaniem stemde de gemeenteraad  met de motie in.

Zij noemde de motie van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) dan ook ‘wachtverzachter’.  Of de gemeente wil ‘bekijken’ of een dergelijk project het wachten aangenamer kan maken.

 Landelijk probleem

In het eerste kwartaal van volgend jaar komt er, behalve een kostenplaatje, ook  meer informatie van B en W op tafel van de gemeenteraad. Kinderen die opgroeien in een instabiele thuissituatie, of kampen met psychische problemen, hebben hulp nodig, is haar redering. Maar het wachten op jeugdzorg, een landelijk (ook kostbaar) probleem, duurt soms lang. Vaak langer dan goed is, vindt Petiet. En zij is ook bang dat de situatie tijdens die wachttijd verslechtert. Daarom stelde zij contact met ervaringsdeskundigen voor.  In de gemeenten Utrecht en Eindhoven heeft men al een regeling daarvoor. In Amstelveen zijn er ongeveer 1900 jeugdigen die gebruik maken van (vaak lichte en snelle) zorg. Maar er zijn er ook waar zwaar en professioneel geschut moet komen.

Ewa Petiet: “Die wachtlijsten zijn een landelijk probleem en Amstelveen onderneemt al allerlei acties om de wachttijd te verkorten. Maar soms ben je niet meteen aan de beurt om hulp te krijgen en kom je op de wachtlijst. Wij willen voor die momenten graag iets aan toevoegen in de vorm van een heel concrete tool “de wachtverzachter”, waarbij door middel van ervaringsdeskundigen ondersteuning wordt geboden aan wachtende jongeren, én aan hun ouders.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.