Zaterdag (28 oktober) wordt van 12.00 tot 19.00 op het Stadsplein weer het Diwali Festival gehouden. Daarin staat de Indiase gemeenschap centraal. Diwali staat bekend als het ‘lichtjesfeest’, maar heeft een  religieuze achtergrond. Het is het feest van de hindoeïstische godin Laksmi, die de overwinning van het licht op de duisternis, het goede op het kwade symboliseert.

Laksmi is de godin van het licht eigenlijk.

Welvarend

In het Hindoeïsme kent men voor elk aspect van het leven wel een bepaalde godheid. Overigens noemt het Hindoeïsme de vele goden aspecten van het Allerhoogste, van één God. Ook mensen hebben verschillende aspecten, zegt de religie. Ongeveer zoals een vrouw zowel de dochter van haar ouders is, maar daarnaast de moeder van haar kinderen en de echtgenote van haar man. Lakshmi wordt als het goddelijke aspect voor welvaart en geluk gezien. “Moeder Lakshmi, wilt u ervoor zorgen dat het goed gaat met ons, dat wij gezond blijven en dat wij gelukkig en welvarend zijn,” luidt de eerste strofe van de Lakshmi-mantra.

Dance Arts

Het festival wordt ter ere van Lakshmi gehouden, overigens een godin die doorgaans door weinig Hindoes dagelijks wordt aanbeden. Maar op het Diwalifeest staat zij centraal: Het is de dag van Laksmi.

Aan het programma op het Stadsplein wordt o.a. meegewerkt door Navras Bollywood Amsterdam, Turn it Loose, Natanam Academy of Dance Arts, Balli Kalsi on the Dhol en vele anderen. Zij worden gepresenteerd door Joy en Zhunayasha. De Indiase gemeenschap, voornamelijk expats, telt in Amstelveen bijna vijfduizend inwoners. Zij vormen met elkaar veruit de grootste groep buitenlanders. De gemeente wil hen graag houden en gaat prat op het internationale karakter van de 142 nationaliteit tellende bevolking. Een kwart daarvan heeft een niet-Nederlands paspoort. Volgens B en W kunnen Amstelveners op het Diwali Festival kennis maken met de Indiase cultuur, maar in de prakrijk komen naar het plein voornamelijk Indiase mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.