Unaniem nam de gemeenteraad woensdag een motie van GroenLinks aan waarin werd gepleit voor een stagemakelaar. Die moet discriminatie voorkomen van geïmmigreerde mbo-studenten. Zij kunnen volgens raadslid Fatumo Mahamed Farah (foto) vaak geen stageplek krijgen, terwijl stages essentieel voor hun zijn en bij de opleiding horen. De eerste opstap naar een baan, noemde Farah het.

Ook studenten met een (zichtbare) functiebeperking, worden geconfronteerd met stagediscriminatie, meldt haar fractie.

Onacceptabel

Die vindt stagediscriminatie onacceptabel, zeker in een stad met 142 nationaliteiten. De motie was getiteld ‘Stagemakelaar, Gelijke kans op een stageplek’. Een stagemakelaar begeleidt en ondersteunt volgens de raad studenten bij het zoeken en succesvol voltooien van een stage, vooral als ze moeite hebben om via de gebruikelijke weg een stageplaats te vinden. Hij of zij biedt leerlingen en studenten intensieve begeleiding en persoonlijke feedback, meldde GroenLinks. Bovendien speurt de stagemakelaar actief naar nieuwe stageplaatsen bij bedrijven.

Brug

Hij of zij legt hiervoor een actieve verbinding tussen onderwijsinstellingen, stagebedrijven en leerlingen / studenten. “De stagemakelaar fungeert als een brug tussen het onderwijs en het bedrijfsleven als het gaat om stages“, legt Fatumo Mahamed Farah uit.

GroenLinks diende samen met de coalitiepartijen (D66, PvdA, VVD  en Goed voor Amstelveen) en Burgerbelangen Amstrelveen en de SP de motie in. Het college van B&W wordt daarin opgeroepen, in overleg met ROC Amstelland en de ondernemersvereniging, te kijken of een stagemakelaar een goede aanvulling kan zijn op de aanpak van stagediscriminatie.

ROC Amstelland, gevestigd in Amstelveen, heeft aangekondigd actief te willen bijdragen aan dit initiatief door verantwoordelijkheid te nemen voor de werving, selectie en begeleiding van de stagemakelaar, evenals voor het monitoren van de effecten van haar of hem. De gemeenteraad wordt in het tweede kwartaal van 2024 op de hoogte gesteld van de uitkomsten van dit overleg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.