Een raadslid vroeg mij woensdagavond waarom ik niet bij een raadsgesprek was geweest over het vrouwenhuis. Ik heb maar één lichaam, antwoordde ik. Dat gesprek met raadsleden was weliswaar in het raadhuis, maar daar zijn tegenwoordig gelijktijdig diverse ‘openbare’ vergaderingen.

Dat is de vrucht van nieuwe vergadersysteem. “Daar hebben jullie zelf voor gekozen”, zei ik nog tegen andere raadsleden. Wat op verzet van die kant stuitte. Maar toen ik vervolgens zei dat ambtenaren in wezen de stad besturen, kreeg ik er weer van langs: ‘Wij zijn het hoogste orgaan.’

Twijfel

Eerlijk gezegd, twijfel ik daaraan. Als het hoogste bestuursorgaan niet kan bepalen dat de parallelsessies moeten worden afgeschaft, trek ik toch het hoge niveau ervan in twijfel. Het is net zoiets als bij het Europese Parlement, dat niet eens kan zeggen waar het vergaderen wil: In Straatsburg of Brussel. Het lokale beleid wordt ambtelijk vorm gegeven. Je hebt speciale ‘beleidsadviseurs’. Die zitten er meestal langer dan komende en gaande bestuurders, c.q. gemeenteraadsleden, en zij kennen de voorgeschiedenis van vrijwel elk door B en W gedaan voorstel.

Wanstaltig

Nu ik het toch over ambtenaren heb, moet mij van het hart dat natuurlijk bij elke vergadering wél een ‘woordvoerder’ van een wethouder kan zitten, maar geen verslaggever, omdat alle redacties onder financiële druk staan. De gemeente heeft de pest aan media en kiest liever eigen kanalen om te communiceren. Vandaar ook het nieuwe vergadercircuit, waar nooit een medium over heeft geadviseerd. Dan was het niet tot deze wanstaltige manier van communiceren gekomen. Dat zal wel bij de nieuwe manier van transparantie horen. Ooit bestond dat woord kennelijk niet, ik hoorde er nooit iets over. Nu praat men er veel over in de lokale politiek. Maar intussen drijft men steeds verder van de openheid, die er ooit was…

3 REACTIES

  1. Ook ‘VVD-vriendje’ werkt graag volkomen anoniem. Eerlijkheid, ook naar de VVD, is mijn devies. In tegenstelling tot degenen die alles daarover bezien door een linkse of rechtse bril. Maar zolang ik van lidmaatschap van zo ongeveer alle partijen ben beschuldigd – van VVD tot SP – deert het mij als niet-stemmer geenszins.

  2. Deze achteruitgang van de lokale democratie en ook pers zie je overal. Komt trouwens met name door die kiezers die er geen ruk voor over hebben om fatsoenlijk geïnformeerd te worden. Ze geloven het wel en kunnen alleen maar kankeren als er iets is wat hun eigen egoïstische leventje raakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.