Op last van het college van Burgemeester en wethouders is vanmorgen de Israëlische vlag gehesen op het raadhuis. Dat is als steunbetuiging bedoeld aan de natie, die op het ogenblik in een verschrikkelijke oorlog verkeert.

“Wij leven mee met allen die door het getroffen zijn door het terroristische geweld in Israël”, zegt het college. De vlag blijft de komende drie dagen wapperen.

Heftig

“De heftige gebeurtenissen raken ook veel Amstelveners en hun familie en vrienden. Wij steunen hen en leven met hen mee”, zegt de gemeente.

De ChristenUnie in de raad meldt voor honderd procent achter Israël te staan, een van de eersten was die voorstelde de vlag op het gemeentehuis te hijsen. “Nog beter is de Israëlische vlag met een beamer te tonen op de nabij gelegen Annakerk,” zegt fractievoorzitter Henk Stoffels. Die was zondag overigens bij de door Joods organisaties snel georganiseerde bijeenkomst en door 650 mensen bezochte bijeenkomst in het Joods Cultureel Centrum, die hij ‘zeer indrukwekkend’ vond.

VVD veroordeelt geweld

Ook de Amstelveense VVD zegt geschrokken te zijn van het opeens oplaaiende geweld in Israël en veroordeelt nadrukkelijk de daden van agressie door Hamas, die ervoor hebben gezorgd dat onschuldige en weerloze burgers de dupe worden van de meest vreselijke oorlogsmisdaden. “Ons medeleven gaat uit naar iedereen die familie en / of vrienden heeft in Israël”, zegt fractievoorzitter Jet Smit. “Het brengt ongetwijfeld gevoelens van grote machteloosheid, boosheid en onveiligheid met zich mee.”

Grote Joodse gemeenschap

Fractievoorzitter Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen wijst op de grote Joodse gemeenschap in in Amsteelveen woont. Amstelveen kent een grote groep joodse en Israëlische mensen, zij zien het als een teken van steun en medeleven”, zegt ze. “Natuurlijk hebben wij ook gesproken over onschuldige Palestijnse mensen in Gaza / de Westbank, want die te maken hebben evenzo met onderdrukking. Deze gruwelijke aanval die zijn weerga niet kent, rechtvaardigt een actie van steun van de gemeente.”

Barbaars

“Barbaars” vindt fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen de aanval op Israël. “Met vele doden, gewonden en gijzelingen tot gevolg. Zijn partij steunt dan ook deze steunbetuiging. “Wij hopen dat dit de Israëlische bevolking, zowel in Amstelveen als internationaal, enige steun en troost kan bieden.  Daarnaast hopen wij natuurlijk dat aan de geweldsspiraal spoedig een einde zal komen om, aan beide zijden, burgerslachtoffers te voorkomen”, zegt hij.

Uit de zich links van het midden in de gemeenteraad opstellende fracties, zoals die van SP en GroenLinks, klonk volgens bronnen binnen de coalitie nogal twijfel ten aanzien van de Israëlische vlag bij het raadhuis. De fracties zouden vinden dat er ook ruimte moet zijn voor de Palestijnen, al heeft de burgemeester van Amsterdam (ook GL) die vlag wel laten hijsen. Wegens de grote Joodse gemeenschap in de hoofdstad en misschien omdat zij de aanval van de terreurbeweging Hamas niet goedkeurde. Overigens reageren noch GroenLinks noch SP op een mail over het vlaggen die amstelveenblog.nl aan hen stuurde. Overigens heeft ook voorman Jesse Klaver van GroenLinks zich uitgesproken voor de verdediging van zijn natie die Israël nu heeft ingezet.

Niet door gemeenteraad

Politici in de gemeenteraad hebben dit weekend telefonisch en per app contact met elkaar gehad. Dat daaruit door sommige geluiden naar buiten komen, betreurt fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP, die blijkbaar in dit geval de achterkamers lief heeft en nu pas reageert op de bovenstaande berichtgeving.  “Dat kan ook niet want de raadsleden zijn niet bij elkaar geweest”, zegt hij pas na de berichtgeving hierboven. Adriaans zegt het ‘niet netjes’ te vinden, dat ‘mensen uit een app groep vertellen wat anderen vonden’, zegt hij nadat het bericht is geplaatst. Overigens vindt hij wel dat geweld tegen burgers veroordeeld moet worden en dat Hamas oorlogsmisdaden heeft begaan.

Tegen persbericht

Tegen andere raadsleden zei Adriaans per app dat medeleven altijd getoond kan worden, maar dat het wat anders is om een persbericht daarover uit te brengen, want “de woorden luisteren nauw”. Het zijn volgens hem vooral onschuldige burgers aan beide zijden die hier de dupe van worden. “Hamas begaat oorlogsmisdaden, de bevolking van Gaza wordt collectief gestraft.” Ook de Israëlische verdediging vindt een oorlogsmisdaad. “En het is niet gisteren begonnen. In dat licht vind ik dat we terughoudend moeten zijn met symboliek die geïnterpreteerd kan worden als het kiezen van partij.” In zijn algemeenheid vindt hij vlagvertoon niet heel constructief, vooral symboliek, die verkeerd uitgelegd kan worden. “Voor de goede orde: op geen enkele wijze steunt de SP, of ik persoonlijk, Hamas. Laat staan de afschuwelijke acties van afgelopen weekend.” Hij sluit zich aan bij SP-kamerlid Jasper van Dijk.

Fractievoorzitter Lennart de Looze heeft inmiddels laten weten zich volledig bij Patrick Adriaans aan te sluiten.
Geweld
Pieter Monkelbaan van Burgerbelangen Amstelveen (bbA)reageert als volgt: “Wij veroordelen het terroristische geweld en hopen dat de gesprekken over een staakt-het-vuren spoedig op gang komen. Onze gedachten zijn bij alle slachtoffers en wij leven mee met hun familie en vrienden in Amstelveen.”

42 REACTIES

 1. Solidariteit met Israëlische landroof, bezetting, blokkade, militaire overheersing, onderdrukking, racisme en discriminatie?

  Niet namens mij.

  Palestina bestond en bestaat nog steeds, al is het door Israël van de kaart geveegd. Palestijnen zijn mensen die – net als iedereen – recht hebben op een leven in vrijheid en op respect voor hun fundamentele rechten.

  Wie haat zaait, zal haat oogsten. De vreselijke dingen die nu gebeuren, laten zien wat haat doet en wat oorlog betekent.

  Steunbetuiging aan één van de partijen in deze al tientallen jaren durende oorlog en bezetting brengt een einde daaraan niet dichterbij. Integendeel, het versterkt de oorzaak ervan.

  https://photos.app.goo.gl/RggmoEPtRZG7yXBW7

 2. Israël heeft de toevoer van water, voedsel en energie naar Gaza afgesloten en treft zo de gehele burgerbevolking. Het Amstelveense gemeentebestuur steunt deze beslissing.

  Het wordt daar nu nacht, pikdonkere nacht want er is geen stroom. Geen water, geen voedsel, geen licht..

  De bombardementen met moderne raketten, bommen en granaten gaan door, want het sterkste leger van het Midden-Oosten beschikt dankzij de VS over goede spullen.

  “Het zijn beesten,” zegt de Israëlische minister van defensie over de al vele jaren opgesloten en geblokkeerde inwoners van Gaza. Ook daarmee is het Amstelveense gemeentebestuur eens.

 3. Israël maakt zich ook schuldig aan terrorisme want het vermoordt onschuldige burgers op grote schaal.

  Israël heeft maar één doel: Beheersing van het gehele voormalige Palestina, liefst zonder Palestijnen of hoogstens als gediscrimineerde tweederangs inwoners.van een apartheidsstaat.

  (Dit is mijn antwoord op een email van Johan Bos die ook deze discussie liever in een achterkamertje voert.)

 4. Burgers vermoorden met vuurwapens is terrorisme. Een hele burgerbevolking onderdrukken en vermoorden met een modern leger, tanks, bommenwerpers, kanonnen en granaten ook.

  • Van Waning is weer het spoor bijster als het om Israel gaat. De Jodenhaat blijft bij hem maar toenemen.
   Nog steeds aan het dansen van vreugde over de daden van die Palestijnse terroristen met Gretta, Van Agt en Kaag?

   • Ah, de “Jodenhaat-kaart” wordt strategisch uitgespeeld. Je verwacht het niet hè?
    Kritiek op Israël staat niet gelijk aan Jodenhaat. Walgelijke aantijging.

 5. Kunnen er ook vlaggen van andere landen die “de gemeente” steunt op het raadhuis geplaatst worden? Is hier overigens een college- of raadsbesluit over genomen?

  • Ik woon in deze gemeente. Ik had liever vredevlaggen of de vlag van Palestina en Israël halfstok gezien ipv deze onzinnige lippendienst aan één groep in onze gemeente. Wat jij binnenskamers over deze oorlog denkt, moet je zelf weten, maar daar heeft een wethouder zich niet openlijk over uit te spreken, tenzij gesteund door de gehele raad. Maw hr. Raat heeft voor zijn beurt gesproken.

 6. Lekker mskkelijk om kritiek ”haat’ te noemen. Dan kan je lekker doen wat je wilt en hoef je geen rekening te houden met rechten en belangen van anderen.

 7. Wat ik mij afvraag, als je achter de Palestijnse terroristen staat, die allemaal anti-semiet zijn.
  Zoals die Van Waning, ben je dan ook een anti-semiet. In mijn ogen wel Van Waning.

  • Bennie, praat geen onzin. Ik wijs op de rechten en belangen van de onschuldige burgers van Palestina. Zij zijn mensen en dat wordt in dit verband eens uit het oog verloren.

   Je mag mij niet zomaar een antisemiet noemen zonder dit te kunnen baseren op wat ik zelf heb gedaan en geschreven.

   Johan Bos zou dit soort ongefundeerde aantijgingen niet moeten toelaten op zijn forum.

  • Zeg Bennie, maak jij eigenlijk een verschil tussen Hamas terreurristen en Palestijnse burgers? Als ik zo die filmpjes bekijk van Israëlische bombardementen zie dat er hele huizenblokken zelfs wijken zijn weggevaagd. Dat doet mij toch ook aan terreurbombardementen denken. Ik denk dan eerder dat het lood om oud ijzer is.

 8. @Johan Bos, Jebusieten, Amalekieten, Moabieten, Amorieten, etc. woonden in dat gebied voordat de Hebreeën en Filistijnen er kwamen.

  Daarna heersten en leefden er Egyptenaren, Babyloniërs, Perzen, Macedoniërs, Assyriërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Turken, Kruisvaarders (Franken), Saracenen, en dan vergeet ik vast nog een paar stammen n en volken.

  Vermenging is van alle tijden dus ook daar. Daarom is het nogal onzinnig om het gebied tussen de Jordaan en de Middellandse Zee exclusief als ’thuisland’ op te eisen ten koste van de mensen die in Pakestina leefden.

 9. Palestijnen wonen nog steeds in Palestina. Namen als Westbank en Palestijnse Gebieden zijn door Israël bedacht om in hun streven om de naam Palestina van de wereldkaart en uit de geschiedenis te verwijderen. Ook dat is genocide.

 10. Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. Het islamo-fascistische Hamas controleert de Gazastrook van waaruit Palestijnse Arabieren al jaren raketten afvuren op Israël. Enkele dagen geleden slachtte Hamas onschuldige Joodse burgers af als dieren. Sinds het begin van het conflict zijn in Israël ruim 1.000 mensen gedood en ongeveer 3.400 gewond geraakt – onder wie 260 bezoekers van een muziekfestival in het zuiden van het land. Hamas-terroristen hielden ook ontvoerde Israëlische kinderen in kooien.“We vechten tegen menselijke beesten. Geen voedsel, geen elektriciteit, geen brandstof, geen water voor Gaza”, zegt de Israëlische minister van Defensie. Israël is slechts het eerste doelwit, waarschuwt Hamas-commandant Mahmoud Al-Zahar in een opgedoken video: “Het gaat niet alleen om de bevrijding van Palestina. De hele 510 miljoen km² van planeet aarde zal onder een islamitisch systeem komen. Er zal geen Jodendom of verraderlijk christendom meer zijn. Pas dan zal er vrede zijn.” Dus nu is het tijd om deze gekken met wortel en tak uit te roeien, voordat zij het ons doen. Dat is precies wat IS-monsters ook voorstaat. Dat is ook precies wat Mohammed ze heeft voorgeschreven. We moeten niet de illusie hebben dat het stopt met Israël. De kern van de islam is dat elk land dat niet islamitisch is en niet door moslims wordt geregeerd, als een land van oorlog wordt beschouwd…

 11. Het gaat nu even over mensen, onschuldige burgers die aan de kant worden vermoord door religieuze extremisten met vuurwapens en raketten en aan de andere kant door politieke racisten met een modern leger, tanks, gevechtsvliegtuigen, bommen en granaten.

  De Verenigde Naties moeten nu laten zien wat zij waard zijn of anders zichzelf opheffen en de wereld naar de vernieling laten gaan.

 12. Wanneer haalt het Amstelveense gemeentebestuur namens ons die Israëlische vlag weg?

  Bij 2.000 dode burgers in Gaza, of 5.000? Of pas bij 10.000 onschuldige burgerslachtoffers? Over terrorisme gesproken..

 13. De terroristische daad van #Hamas was inderdaad gruwelijk, maar waarom worden daarvoor wél termen als ‘brute slachtpartij’ en ‘pogrom’ gebruikt, maar niet voor de 100-voudige moordpartij die nu in #Gaza met Israëlische tanks, kanonnen, gevechtsvliegtuigen, bommen en granaten plaatsvindt?

  (NB: Van Yesilgöz en Rutte mag je geen ‘ja, maar..’ zeggen)

  • Een land dat door een terroristische organisatie op gruwelijke wijze wordt aangevallen, mag zich niet verdedigen. Niets terug doen dus. En Hamas wil alle Gazanen gebruiken als menselijk schild, dus hun reizen verbieden. En dan maar klagen over burgers die het treft, door Hamas.

 14. De oorlog is op gruwelijke wijze uitgelokt door de terreurorganisatie Hamas. Die heeft volgens mij ook wetten geschonden. In een gebied waar wetteloosheid heerst, wordt het lastig anders op te treden dan Israel, enige democratie in het Midden-Oosten, doet. Maar het land moet zich koest houden, begrijp ik. En alle terreur toelaten.

 15. Hangt die vlag van Israël er nog steeds?
  Of pas weer om de 10.000ste dode Palestijn te vieren?

  De aanval van Hamas was een terreurdaad, maar hoe noem je dan het massaal bombarderen en uithongeren van een burgerbevolking?

  Het is geen oorlog, want de bezette en geblokkeerde Palestijnen hebben geen leger, luchtmacht en marine waarvan de bommen en granaten door de VS worden aangevuld als zij dreigen op te raken.

  • Als u goed had gelezen, wist u dat de vlag van er slechts drie dagen hing. Overigens heb ik nog nooit een protest gehoord van de Palestijen tegen de terreurdaad van Hamas. Die heeft wel raketten en bestookt daar voortdurend Israël mee.

   • Goh zeg ,Johan het maakt nu echt een verschil uit of mijn kinderen nu door Hamas- of Israëlisch geweld om het leven zijn gekomen. Dood blijven ze toch, nietwaar.
    Extremisten van beide kanten zijn walgelijk.
    En we moeten ook eerlijk kijken naar onszelf . Israël heeft zijn bestaan ook te danken aan het terechte slechte geweten wat betreft onze houding tov de Joden tijdens en vlak na WO2.

  • Het is een ongelijke en oneerlijke oorlog. Dat blijkt wel uit de enorme verschillen in aantallen slachtoffers aan beide zijden.

   Israël schiet met tanks, Amerikaanse bommenwerpers, oorlogsschepen en zware moderne raketten en granaten op een dichtbevolkte stad van mensen die al vele jaren geen kant op kunnen.

   Hijs die vlag van Israël maar weer, want de overwinning van het recht van de sterkste moet gevierd worden. Toch?

   • En de Palestijnen hadden overigens een even sterk leger kunnen hebben. Maar zij steken geld (dat door alle landen wordt gegeven) liever in ondergrondse tunnels en duizenden raketten. Overigens is Israël de enige democratie in het Midden-Oosten en waarom helpen die andere Arabieren niet?

 16. Een beetje onzin mag best. Het is tenslotte úw weblog. Maar u moet niet overdrijven. De Palestijnen zouden en zullen nooit een leger mogen hebben, zelfs niet als zij een eigen staat krijgen.

  Waar Israël zich in vergist, is dat het de Palestijnen tot een volk heeft getreiterd en gebombardeerd.

  Dat volk heeft niet alleen meer recht om dat land terug te eisen, maar ook minstens evenveel motivatie als de Joden.

  De bereidheid en het vermogen om daar samen met de Joden te leven, heeft nu zeker plaatsgemaakt voor diepe haat. Ik gebruik dat woord niet graag, maar in dit grval weet ik geen betere.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.