Ruim 15.000 huishoudens in Amstelveen hebben verhoogd risico op betalingsachterstanden. Dat meldt de sinds september bestaande sticht die een afdeling is van SchuldHulpMaatje. De voorganger van de Stadshartkerk, Lars Grijsen, is daarvan voorzitter. Zij werkt met vrijwillige ‘Maatjes’, die mensen met (dreigende) schulden in een vroeg stadium actief gaan ondersteunen.

De stichting werd opgericht door gelovig Amstelveen. Volgens de kerken die het initiatief namen lopen ruim 10.000 huishoudens zelfs risico in de problematische of schulden te raken.

Schuldenvrij

SchuldHulpMaatje Amstelveen maakt deel uit van de landelijke organisatie, die met ruim 3000 vrijwilligers actief is in 155 gemeenten. De afgelopen 12,5 jaar hebben de Maatjes al tienduizenden Nederlanders op weg geholpen naar een schuldenvrije toekomst.

Intensieve begeleiding

De vrijwillige en gecertificeerde ‘Maatjes’ begeleiden mensen met (dreigende) schulden intensief. Ze komen bij de mensen thuis, gaan met hen in gesprek, horen hun levensverhalen, en brengen de hulpvragers in contact met instanties. Zij zijn altijd aanvullend op de gemeentelijke schuldhulpverlening. Bovendien werkt de stichting graag samen met andere organisaties in Amstelveen met een soortgelijke doelstelling.

Kerkelijk

SchuldHulpMaatje Amstelveen is, zoals gezegd, een initiatief van een aantal kerken in Amstelveen. “De kerken helpen mensen in nood: al eeuwenlang”, zegt voorzitter Lars Grijsen. “Vanuit een christelijke oproep tot naastenliefde of omdat we met ontferming bewogen zijn over de noden in de wereld: veraf en dichtbij. We geven gehoor aan de oproep om mensen te ondersteunen. Wie het ook is en ongeacht iemands achtergrond.” De kerken in Amstelveen vormen volgens hem een hechte gemeenschap. “We kennen en spreken veel mensen en zijn daardoor in staat om financiële noden in de gemeente te signaleren.”

Naast Lars Grijsen maken ook Dick Aanen (secretaris) en Trudy Molenaar (penningmeester) deel uit van het bestuur. Theo den Blanken is coördinator. Hij koppelt de Maatjes aan de hulpvrager, terwijl Henk Murris als deskundige bij de stichting is betrokken.

 Succesvolle aanpak

Landelijk is de aanpak van SchuldHulpMaatje succesvol. “Maar liefst 60 procent van de  hulpvragers die SchuldHulpMaatje bereikt heeft nog geen professionele schuldhulpverlening”, zegt Dick Aanen. “Met de aanpak wordt dus veel persoonlijke ellende, relatie- en gezondheidsproblemen en hoge maatschappelijke kosten van schuldhulpverlening voorkomen.”

Nieuwe maatjes gezocht

De stichting heeft ruimte voor nieuwe Maatjes, die bereid en in staat zijn mensen met schulden intensief te begeleiden. Maatjes volgen een training voordat ze aan een hulpvrager worden gekoppeld. Meer informatie via het e-mailadres dick.aanen@amstelveen.schuldhulpmaatje.nl of telefonisch: 06-51635200. Of kijk op de website van www.schuldhulpmaatje.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.