De coalitiepartijen VVD en Goed voor Amstelveen in de gemeenteraad vrezen de zogenoemde ‘fatbikes’, nu daarmee in de laatste weken veel ongelukken zijn gebeurd. Fractievoorzitter Jacqueline Höcker (GVA) en raadslid Menno van Leeuwen (VVD) willen dat burgemeester en wethouders actiever op dat gebied worden en meer duidelijkheid geven over de bestaande wet- en regelgeving.

Vooral jongeren besturen fatbikes en zijn zich te weinig bewust van de risico’s tot ongelukken, zeggen beiden.

Risico’s

Hun fracties willen dat er, in afwachting van landelijke wetgeving, nu meer plaatselijke actie komt. Zij willen onder meer weten hoe het bewustzijn op risico’s vergroot kan worden en welke mogelijkheden er zijn om te zorgen dat fatbikes niet meer op voetpaden en parken kunnen rijden.

Onderzoek

Ook vragen zij zich af of er onderzoek is gedaan naar recente ongelukken. Zij vinden het ook uiterst noodzakelijk dat er goed overleg is met de landelijke overheid en dat er snel wet- en regelgeving zal zijn. De raadsleden vinden dat het snelheidsverschil tussen gewone fietsen en opgevoerde fatbikes (e-bikes) verminderd moet worden.

Jacqueline Höcker zegt dat men kan wachten op het volgende dodelijk ongeluk. “Veel jongeren hebben een fatbike, ook ouders zijn zich veelal te weinig bewust van de risico’s en zeker met opgevoerde fatbikes die tot wel 45km per uur gaan”, zegt ze. En Höcker vindt dat men moet luisteren naar oH  de Fietsersbond, die zorgen heeft geuit. “We kunnen niet wachten totdat de landelijke overheid regelgeving bepaalt,” zegt ze.

Fietspaden

Menno van Leeuwen ( VVD) constateert dat op de fietspaden gevaarlijke situaties ontstaan door de snelheidsverschillen tussen e-bikes en gewone fietsen.

“Hier is dringend wetgeving voor nodig”, vindt hij. “Alleen kunnen wij ons niet veroorloven om daarop te wachten. Vandaar dat wij het College vragen om lokaal met maatregelen te komen”.

2 REACTIES

  1. Politiek en bestuur lopen met hun wetgeving, toezicht en handhaving achter de feiten aan. Zij zijn dus verantwoordelijk voor de onprettige en onveilige situaties op fietspaden en in voetgangersgebieden. Fatbikes moeten daar – net als scooters – verboden zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.