Of op het raadhuis, in navolging van het Binnenhof in De Haag, een Israëlische vlag gaat wapperen, wist hij zondag nog niet. Dat zou maandag vroeg door het college van B en W worden besloten. Maar wethouder Herber Raat (VVD), die er minstens twee jaar heeft gewoond, staat persoonlijk volledig achter Israël, nu het in oorlog is.

Hij vindt het ook goed dat premier Mark Rutte heeft gezegd dat Nederland, in elk geval de regering, dezelfde mening heeft als hij.

Hamas

“Ik heb vrienden onder Israëlieten en Arabieren”, zegt Herbert Raat. De oorlog die nu in het Midden Oosten woedt, is volgens hem niet een zaak van Palestijnen en ook niet van Israëlieten. “De duizenden rakketten zijn afgevuurd door de terreurorganisatie Hamas”, zegt hij. Hamas is overigens opgericht om Israël te vernietigen, zoals in het oprichtingsmanifest staat. Raat heeft daar geen goed woord voor over en ziet in Gaza geen democratie. Het gemeentebestuur zegt de ontwikkelingen in het Midden Oosten voortdurend te volgen.

Gemeenteraad

Inmiddels heeft ook de gemeenteraad gereageerd op de oorlog in Israël. De gezamenlijke politici laten weten: “De schokkende gebeurtenissen in Israël van de afgelopen dagen raken ook veel Amstelveners, hun familie en hun vrienden. Onschuldige burgers zijn de dupe en weerloos in dit conflict. De Amstelveense gemeenteraad leeft mee met allen die direct of indirect getroffen zijn door het geweld.”

24 REACTIES

 1. “Wethouder Herber Raat (VVD) staat persoonlijk volledig achter Israël, nu het in oorlog is.”

  Israël is een misplaatst land voor een misleid volk. Het zal in oorlog zijn en blijven zolang het vasthoudt aan zijn racistische grondslag die in strijd is met die van een democratische rechtsstaat met respect voor universele mensen- en burgerrechten.

   • Dat democratische zijn ze anders onder de corrupte Netanyahu aardig om zeep aan het helpen. Gelukkig zien vele Israëliërs dat zelf ook in.

  • U gaat weer te ver en suggereert iets heel naars omdat u het verschil niet kent tussen kritiek en haat. U bent een haatjunkie.

   Mijn kritiek op de racistische Israëlische apartheidsstaat is gegrond, beargumenteerd en terecht. Een land dat de mensen- en burgerrechten van een bevolking structureel schendt, vraagt om moeilijkheden.

 2. Waarom deze foto? Achter de wethouder zie ik – typisch VVD – een BMW-dealer en het hoofdkantoor van KLM. Israël zie ik nergens.

 3. Dankzij de plaatselijke VVD komt er geen tunnel, maar betaalt de Amstelveense belastingbetaler daar wel 40 miljoen euro voor. Terwijl het ook een door de Rijksoverheid betaalde tunnel had kunnen zijn.

 4. Israëlieten is een synoniem voor joden
  Israëliers zijn de bewoners/cq. diegneen die de Israelische nationaliteit hebben.

  Is wel een enorm verschil.
  Welke van de twee bedoel je Johan?

  • Een semantische discussie. Volgens de Bijbel is naam voor joden Juda, de twee stammen (Juda en Benjamin) en voor de tien overige stammen Israël. Er zijn 143 teksten waarin zowel Juda als Israël worden genoemd.

 5. In Amstelveen wonen veel Joodse mensen. Vaak bemiddeld en daar is niets mis mee. Maar als een vlieg op een pot stroop komt de heer Raat op dit onderwerp af om zich weer even in de kijker te spelen.

  We komen nooit meer van deze wethouder af. En dat is een ramp voor Amstelveen.

 6. Het past een wethouder van een partij die prat gaat op zijn inclusieve en internationale houding niet om te roeptoeteren dat ie voor Israël is , het past hem enkel op te roepen tot vrede en te stoppen met bloed vergieten, want in Amstelveen wonen van allerlei mensen.
  Dus Raat houdt op met goedkoop scoren bij de joodse gemeenschap. Overigens wonen er in Israël ook nog 2 miljoen Arabieren die de Israëlische nationaliteit hebben.

 7. Uw geschiedvervalsing is bekend. Toen de Volkskrant, waaruit u het meeste heeft, nog een fatsoenlijke krant was, werkte ik er voor. Nu is het een woke-blad, ver weg van wat journalistiek behoort te zijn.

  • Hij begint bij 1900. De geschiedenis van Israel is veel eeuwen ouder. Overigens is mij wel gebleken tijdens de coronacrisis dat ‘de’ wetenschap, waarachter de overheid zich verschuilt, niet bestaat. Met het klimaat is het precies hetzelfde. Wetenschappers die anders denken worden gewoon tot de geenszins groene wappies gerekend, die ook bij de NPO niet meer aan bod komen. Zelfs natuurkundigen die in 2021 nog een Nobelprijs kregen.

 8. Palestina is ook veel ouder dan 1900 (Goliath was een Palestijn), maar de huidige oorlog vindt zijn oorsprong in het zionisme aan het eind van de 19de eeuw, de Holocaust, de massale migratie van Joden naar Palestina, de oprichting van een mono-etnische Joodse staat, de beroving en verdrijving van 700.000+ islamitische Palestijnen uit hun huizen en land en de onwil om de oorspronkelijke bewoners vrijheid en gelijke rechten te gunnen.

 9. Ik heb moeite met de obsessie met afkomst. Die vergiftigt ook deze situatie en deze discussie.

  Joden kunnen afstammen van Kanaänieten, Berbers, Yemenieten en Khazaren, terwijl Palestijnen kunnen afstammen van Kanaänieten, Filistijnen, Judeeërs en Arabieren.

 10. Onverschrokken trotseert onze koene wethouder alle stormen. Een rots in de branding bovenop het snelwegviaduct. Waar zouden we toch zijn zonder deze geweldige wethouder?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.