Het personeel speekt over ‘tijdelijk’, als gevolg van personeelstekort, maar dat restaurant ‘BijKlaasje’ aan de Oranjebaan – het vroegere zorgtehuis van Brentano voor bejaarden – op zondag dicht gaat heeft volgens directeur Brentano-directeur Angelique Schuitemaker voornamelijk een financiële reden.

In de weekenden is de omzet volgens haar te gering om het door te laten draaien, zegt ze. Dat wijkt overigens niet af van de situatie in de rest van de week.

Commercieel

Ze geeft toe dat het in wezen een commercieel restaurant is. Dat is zeker zo als men de á la carteprijzen met die van andere restaurants vergelijkt. Behalve het dagmenu dat dagelijks wordt aangeboden, dat aanzienlijk goedkoper is.

Het probleem lijkt dat de op het terrein wonenden er een verzorgingshuis in zien. Dat is het niet. Het zijn gewoon ouderenwoningen voor min of meer welgestelden. Het restaurant is eigenlijk een vreemde eend in de bijt van de zorginstelling Brentano, die onder meer verpleeghuizen en wijkverpleging biedt. Dat wilde er een buurtrestaurant van maken. Maar er bestaat te weinig animo voor in de buurt, zegt Schuitemaker. Brentano wil nu samen met welzijnsorganisatie Participe er iets sociaals voor de buurt van wil maken. “Wij vinden dat een zorginstelling en een welzijnsorganisatie samen moeten werken op sociaal +gebied”, meldt Schuitemaker. Omdat en nu een sociaal project van is gemaakt, komt er ook subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Grond verkocht

Voor Brentano was het als buurtrestaurant bedoelde ‘BijKlaasje’ een geldelijke bijlegger. Met Participe samen wil zij de wijk Bankras nu dienen. Participe beheert overigens het wijkcentrum ‘Alleman’ daar al. De verzorgingsstatus van Klaasje Zevenster, zoals de vestiging na de Brentano-tijd ging heten, is de laatste jaren achteruit gegaan en beperkt zich nu tot een gesloten afdeling verpleegafdeling voor dementerenden. Het door het kabinet gewenste opdoeken van de ‘bejaardenhuizen’, die óf verdwenen óf verpleeghuis werden, trof ook de vestiging van Brentano aan de Klaasje Zevensterstraat. Onder een vorige directie werd onder meer de grond waarop aanleunwoningen stonden verkocht aan een projectontwikkelaar, zoals alle grond van het voormalige Brentano. Dat was ook geen kwestie van luxe, wil Schuitemaker wel kwijt. De stichting had blijkbaar het geld hard nodig.

Terras

Behalve zondag is ‘BijKlaasje’ ook – anders dan in het verleden – op maandag dicht. Vorig jaar sloot het restaurant ook op zondag, omdat het bijbehorende terras ’s winters de klandizie mist. In mei ging het toen weer op zondag open. Dat zit er nu niet zonder meer in. “In de weekends zetten wij weinig om”, zegt Schuitemaker. “Overigens is het in de rest van de week ook te weinig.” BijKlaasje lijkt tegen te hebben dat het sluit (om 19.00 uur) als andere restaurants het druk hebben; daar komen werkende mensen. Maar die hebben niets ‘sociaals’, wat onder de naam ‘buurtrestaurant’ de bedoeling was van Brentano. Misschien lukt dat samen met Participe beter.

2 REACTIES

  1. Wederom heeft de verhuftering door de neoliberalisering ook in de ouderenzorg weer toegeslagen, weer dehumanisering ter wille van de platte poen.
    Er moeten gewoon weer verzorgingshuizen komen. Dat is veel prettiger voor de mensen , maar levert ook geld op ( zorg aan huis is altijd duurder en je hebt veel meer kans op vallen en uitdroging wat weer druk legt op de ziekenhuizen) en meer woonruimte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.