Omdat het stimuleren van energietransitie door de gemeente tot meer gebruik van elektriciteit leidt– zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen – is zij met netbeheerder Liander via een intentieovereenkomst tot de belofte gekomen dat zij samen met de netbeheerder zal werken aan een uitbreiding van het net.

De capaciteit moet vergroot worden om storingen te voorkomen.

Dubbel

De gemeente zegt dat zij met Liander via de overeenkomst besluit tot samenwerking in de voorbereiding. Dat levert voordelen op in de uitvoering, waardoor een hele buurt in één keer kan worden aangepakt met zo min mogelijk vertraging en overlast, zegt de gemeente. ‘Voor Amstelveen in zijn geheel komt het neer op bijna een verdubbeling van het aantal elektriciteitshuisjes.’

Klimaat

Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid zijn de klimaatambities van de gemeente zijn groot en daarmee de vraag naar stroom, bijvoorbeeld door toename van het aantal zonnepanelen. “Het is een flinke puzzel om plaats te maken voor het dubbele aantal transformatorhuisjes in de wijk”, zegt Gordon. “Samen met Liander bekijken we wat er in welke wijk nodig is en wat er kan qua ruimte.”

 Vooruitkijken
Bert Ross relatiemanager publieke sector van netbeheerder Liander: “Voor ons als netbeheerder is het heel prettig als een gemeente in een vroeg stadium bij ons aanklopt. Dat heeft Amstelveen gedaan, zodat wij een goede planning kunnen maken voor de komende jaren en de buurtaanpak zorgvuldig kunnen uitvoeren. We kijken nu in welke buurten we moeten starten, vanuit de technische noodzaak. Het streven is om maar één keer in een buurt aan de slag te gaan om het elektriciteitsnet uit te breiden, in plaats van een aantal keren. Zo beperken we de overlast en weten bewoners waar zij aan toe zijn.”

 1 op de 3 straten open
Netbeheerder Liander is in de hele provincie Noord-Holland volop bezig met de verbouwing van het elektriciteitsnet naar het net van de toekomst. Tijdens deze transitie moet het energienet op de schop; naar verwachting moet 1 op de 3 straten open. Liander plaatst duizenden nieuwe transformatorhuisjes en legt meer dan 2.000 kilometer extra kabel in Noord-Holland. Dat brengt de komende jaren onherroepelijk ongemak met zich mee.

 Fotobijschrift: Floor Gordon, Tim Hoekzema en Bert Ross (beiden van Liander) voor het monumentale transformatorhuisje Kruitmolen 10.

 

1 REACTIE

  1. Als dan zo’n straat open is geweest, kan die in 1 keer weer goed bestraat worden en niet in 2 x zo als ik in Waardhuizen heb gezien. Lijkt me een beetje zonde van het geld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.