Op zaterdag 14 oktober (16.30 uur) spreekt Philip Dröge (foto) bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg over zijn nieuwste boek ‘De Tawl’. Hij neemt zijn publiek mee naar een stukje vergeten geschiedenis van de Nederlandse taal, die (bijna) Amerika veroverde.

Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands.

Neder-Amerikaans

Het was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en men zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. De Verenigde Staten hebben zelfs een Nederlandssprekende president gehad, Martin Van Buren. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige Nederlandse dialect.

Oplichters

In ‘De Tawl’ gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlands(talig)e verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.

Philip Dröge (1967) is historicus, columnist en journalist. Van hem verschenen eerder de historische boeken De schaduw van TamboraMoresnetPelgrim en Moederstad. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator in actualiteits- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs. Toegang: € 5,00.

Aanmelden s.v.p. via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.