Hoewel volgens wethouder Floor Gordon (D66) voor de gemeenteraad openbare toiletten een gekoesterde wens zijn, moest zij woensdagavond tot de conclusie komen dat die, ten aanzien van de horeca, een kwestie zijn van trekken en duwen. Zij wil in elk geval dat er in het vernieuwde Stadshart gemeentelijke openbare toiletten komen.

Gordon, die samen met haar PvdA-collega Marijn van Ballegooijen over diversiteit gaat, zei dat het voor de gemeente ten aanzien van ondernemers toch een kwestie blijft van ’trekken en duwen’. De wethouder antwoordde op een betoog van Ewa Petiet  (BBA) in het debat, die vooral had geconstateerd dat het met de rolstoel-toegankelijke toiletten in de horeca droevig is gesteld.

LHBTI+

Zij bracht haar visie ter sprake bij de zogenaamde Diversietijdsnota, waarin het beleid van de gemeente is vastgelegd over hoe inclusief de stad wil zijn. Eigenlijk spreekt zij in dat beleid uit dat iedereen in Amstelveen welkom is, ongeacht zijn geloof, status, genderoptie en politieke voorkeur. Overigens lijkt de LHBTI+-gemeenschap in Amstelveen wel doorslaggevend te zijn geweest, met de daaruit voortgekomen zogeheten ‘regenboogvlaggen’. Kennelijk heeft de gemeente dat onderkend. In de diversiteitsnota staat: “We hanteren hierbij een brede definitie. Inclusie in Amstelveen gaat niet alleen over de LHBTI+-gemeenschap, maar ook over onze internationals, mensen met verschillende geloofsovertuigingen of inwoners met een beperking.”

Toegankelijkheid

De toegankelijkheid in de openbare ruimte is het domein van Gordon, ook wegens haar portefeuille Ruimtelijke Ordening. Daar horen gemeentelijke openbare toiletten bij, maar die zijn er niet, in tegenstelling tot een ver verleden. In de bibliotheek en de wijkcentra kan men wel naar de WC, alsmede bij sommige winkeliers.

Van Ballegooijen onder meer dat de doven en slechthorenden meer aandacht verdienen. Dat onderwerp was aangesneden door raadslid Ilika Polderman van GroenLinks. Die pleitte voor een ‘teletolk’ waarbij doven de geschreven tekst van wat gezegd wordt vergaderingen voor zich zien. “Wij hebben hier geen gebarentolk”, zei ze. Haar fractie komt mogelijk met een motie daarover in de raadsvergadering.

Joodse gemeenschap

Raadslid Femke Lagerveld (VVD) kwam op voor de Joodse gemeenschap die het door discriminatie soms moeilijk heeft. En Robert Zuidboek (D66) constateerde een toenemende discriminatie in het algemeen, en pleitte voor versterking van een meldpunt daarvoor. Er zouden volgens hem en andere fracties dergelijke meldpunten in de wijkcentra kunnen worden ingericht. Ook in de sport voelt men zich soms niet veiling, zei hij. Diverse fracties pleitten daarom voor een vertrouwenspersoon in het verenigingsleven. Misschien kunnen sommige verenigingen gezamenlijk over zo’n persoon beschikken, was de suggestie. Van Ballegooijen lijkt daar wel voor te voelen.

 

3 REACTIES

  1. Wat een nietszeggend gelul allemaal voor op de bühne vooral als je in ogenschouw neemt dat de lokale overheid in de praktijk nogal eens wat steken laat vallen. Ik noem toegankelijkheid sneltram; Heel vaak doet een lift het dagen niet, zijn de kieren tussen de tram en het perron te groot, waar de mindervalide vast komt te zitten met zijn stoel, bij de bus wil de chauffeur nog wel eens doorrijden omdat te veel tijd verliest.

    Zo kan ik nog wel een hele waslijst op noemen, maar wel slap lullen over genderneutrale toiletten en vlaggetjes laten wapperen voor internationals (liefst enkel voor die met veel poen) maar het totaal negeren of afzwakken van problemen van minder kapitaalkrachtigen.

    Misschien moet de lokale overheid eens een stel vlaggen halfstok laten wapperen ivm hun eigen beleid.

  2. Mevrouw Gordon is lid van D66, de partij die verantwoordelijk is voor het kappen van gezonde bomen, nota bene om een verkeersweg te verbreden. En ondertussen zogenaamd doen of ze zich druk maakt om CO2 en klimaat. Hoe ongeloofwaardig kun je zijn als D66?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.