Dinsdag 3 oktober om 19.30 uur start de Filmcursus: ‘Symboliek in Film’ in Cinema Amstelveen voor filmfans die daarover altijd meer wilden weten. Er komen na die opening nog drie weken, steeds om half acht.

Wij weten dat regen in een film een dramatisch effect geeft maar wat zegt de wind? Is er sprake van duidelijke of verborgen symboliek? Kan propaganda kunstzinnig zijn of een blockbuster filosofisch?

Koude oorlog

Die soort vragen komen aan de orde in de cursus. Een doorsnee actiefilm uit de jaren tachtig kan men ook zien als Koude-Oorlog-propaganda. Films kunnen cultureel en historisch gebonden zijn bijvoorbeeld door censuur. Hoe kan je als filmmaker toch je boodschap kwijt zonder dat je film wordt verboden? Maar zelfs een politiek gevoelig onderwerp als gay rights kan in een commerciële Hollywoodfilm naar voren komen. En hoe kun je het werk van klassieke filosofie vertalen naar een sciencefictionfilm?

Programma

Per avond wordt er aan de hand van vele fragmenten gekeken hoe filmmakers hun handvaten (denk bijvoorbeeld aan camera, montage en geluid) inzetten om een bepaalde (wel of niet verboden) boodschap over te brengen. Het programma van de cursus ziet er als volgt uit. Op dinsdag 3 oktober komt het onderwerp ‘Censuur, propaganda en andere politieke boodschappen’ aan de orde. Verder worden behandeld ‘Symboliek & Vervreemding’ (10 oktober), Culturele taboes (17) en ‘Film en filosofie (31). De cursus is ook per avond te boeken.

Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data van de films en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.