Uiteraard zonder de media erin te kennen, schijnen zaterdag mensen van de gemeenteraad en burgerraadsleden te hebben gepraat met burgers in het Winkelcentrum Westwijk. Dat gebeurde natuurlijk wegens de verkiezingen, waarvoor de PvdA en GroenLinks zich al hebben verenigd en samen plaatselijk campagne voeren. 

Achteraf kwam er (op dinsdag) een persbericht. De gemeenteraad zegt inwoners – kennelijk volslagen buiten de media om – meer te willen betrekken bij de lokale politiek ‘en horen wat er leeft in de samenleving’.

Zorgen

Dat weet men dus blijkbaar niet, behalve dan de fractie (SP) die zich ook buiten verkiezingstijd in de wijken manifesteert. Die was er dan ook niet bij deze keer. De gemeenteraad werd trouwens alleen vertegenwoordigd door D66, GroenLinks, CU, Goed voor Amstelveen, VVD en bbA. “Wat zijn de zorgen en aandachtspunten van inwoners, wat zijn hun tips aan de raad”, wilde men weten. Overigens blijft in het persbericht wat er is besproken geheim. Er zouden natuurlijk verschillende oplossingen worden geboden, afhankelijk van welke politieke overtuiging met heeft. Maar de gemeenteraad – ‘klef zooitje’ volgens een oud-raadslid van GroenLinks – komt kennelijk met één oplossing voor alle problemen. De politieke verschillen strekken zich niet verder uit dan de verkiezingstijd.

Informeel

De raadsleden zeggen ‘de input’ van inwoners verzameld te hebben, maar vertellen niet wat die was. Zover reikt wat participatie heet niet. Omdat het 16 september World Clean Up Day was, prikten zij meteen een vuiltje mee. Inwoners vonden het volgens de gemeenteraad prettig in ‘informele setting’ met raadsleden te spreken. Waarover werd gesproken blijft geheim.

VN

Het jaarthema participatie vindt zijn oorsprong in de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG’s) van de Verenigde Naties, waar vooral in de coalitie Goed voor Amstelveen mee kwam. De raad zegt dat programma te hebben vertaald in een raadsprogramma. Participatie zou het eerste doel zijn waarmee de raad aan de slag gaat, maar – naar gemeentelijk gebruik – volledig buiten de media om. Volgend jaar staat in het teken van het thema leefbaarheid, melden de raadsleden. Voor 2025 hebben zij gekozen voor het thema inclusiviteit, zoals vooral D66 en de PvdA hebben opgedragen.

Jaarthema

De gemeenteraad is vaker, zonder media, op straat te vinden om als één geheel – het bekende uit twaalf (!) fracties bestaande ‘kleffe zooitje’ – geheime besprekingen met burgers  te voeren. “Het ophalen van voor alle media geheime  ideeën, meningen en tips van de inwoners staat daarbij voorop”, meent de raad. “In het kader van het jaarthema participatie zal de raad zich ook richten op Raad te Gast.” Het complete gezelschap kan worden uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over wat de ‘uitnodigende partij’ bezighoudt. Maar dat mag in het kader van de ‘participatie’ niemand weten.

Foto-onderschrift: Henk Stoffels (ChristenUnie), Fatumo Mahamed Farah en Stieneke Kruijer (GroenLinks), Dianne Hoefakker (CU), Saloua Chaara en Maarten de Haan (D66), Elisa De Marco (VVD), Ilika Polderman (GroenLinks), Ewa Petiet (bbA). Niet op de foto, wel aanwezig: Rolf Koning (D66), Jacqueline Höcker (Goed voor Amstelveen).

12 REACTIES

  • Nee hoor, het valt me alleen op. Geen van de media trouwens. Er wordt achter onze rug om gedeald. Die achterkamer is op zekere hoogte prima, maar er moet dat ook niet achteraf een reclameachtig ‘persbericht’ verschijnen….

 1. Wie op dit forum een klacht herhaalt, krijgt een sneer van Johan Bos. Ondertussen maakt hij zelf (terecht) graag gebruik van herhaling om een misstand aan de kaak te stellen.

 2. Het is gewoon schaamteloos zoals u zich opstelt jegens Van Waning. Hiermee diskwalificeert u zich wederom als iemand die de lezers serieus zouden moeten nemen. Waarom mag u wel elke keer weer blijven mekkeren over het feit dat men u niet uitnodigt (ik begrijp dat overigens wel) en zou Van Waning niet in herhaling mogen vallen over het gebrek aan handhaving van de verkeerschaos door de gemeente en/of de VVD-wethouder? Kunt u dat eens uitleggen a.u.b.

  • Er bestaat zoiets als de vrije pers, die kunnen schrijven wat ze willen zo lang het maar geen impertinente leugens zijn. Ben u het daar niet mee eens kunt u altijd zelf nog iets opzetten. Dat heeft de hr van Waning ook geprobeerd, maar dat is hopeloos mislukt wegens gebrek aan lezers.

 3. Dat is een pertinente leugen, Frank. Ik heb nooit een journalistiek medium gestart.

  Webpagina’s zoals amstelveenkanbeter.nl, meteologica.nl,
  https://photos.app.goo.gl/uy16EtHJiH6XcdmA7
  e. a. zijn louter verzamelingen van meningen, wensen, suggesties, kritiekpunten en klachten van een gewone burger. In publieke discusies kan ik daar dan naar verwijzen.

  In tegenstelling tot media en journalistiek hebben gewone burgers beperkte mogelijkheden om zich te uiten. Het internet voorziet in de behoefte daartoe.

  Media kunnen en mogen leugens schrijven, als zij dat willen, ook pertinente en zelfs impertinente. Zolang leugens kunnen worden tegengesproken, is er (behalve misschien beschadiging van reputatie) niet veel aan de hand.

  Het wordt problematisch als een medium gebruik maakt van journalistieke privileges, vrijheden en mogelijkheden waarover gewone burgers niet beschikken. Op die manier kunnen media zich namelijk onttrekken aan de checks and balances die een democratie open, eerlijk, evenwichtig en rechtvaardig moeten houden.

 4. Johan Bos is te prijzen vanwege zijn stadskroniek en omdat hij zich op zijn forum laat tegenspreken. Zijn partijdigheid is daarentegen minder prettig aangezien hij daar niet eerlijk voor uitkomt.

  Amstelveen mist onafhankelijke en kritische lokale journalistiek. De VVD vindt dat prima want blijft zodoende onbetwist de grootste partij, wat zij ook doet of nalaat.

 5. Waarom mag u wel elke keer blijven mekkeren over het feit dat men u niet uitnodigt en zou Van Waning niet in herhaling mogen vallen over het gebrek aan handhaving van de verkeerschaos door de gemeente en/of de VVD-wethouder? Kunt u dat eens uitleggen a.u.b. Of is deze vraag te moeilijk voor u, omdat dan de waarheid boven tafel komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.