Verenigingen van Eigenaren (VVE) gaan niet zo snel in de duurzaamheid mee als de voor alles wat daarmee te maken heeft verantwoordelijke wethouder Floor Gordon graag zou willen. Van de vijfhonderd VVE’s die er in Amstelveen zijn, heeft minder dan twintig procent (95) na vele jaren de knoop doorgehakt.

Daarom bezocht de wethouder deze week een tweetal ervan waar dat wel schijnt te lukken. Zij kwam naar Bankrashof en de Emmakade.

Energie

Bij Bankrashof, waar zij dinsdag was, investeerden de leden in een compleet nieuw dak plus zonnepanelen. Die laatste leveren voor een groot deel de energie voor de collectieve voorzieningen. Tijdens de woensdagavond te houden ledenvergadering kon elk lid er voor kiezen of hij ook individueel nog zes zonnepanelen (tegen betaling) wilde voor stroom in zijn appartement. “Beter dan dit kan het bijna niet”, zei Gordon, op het dak staande met VVE-voorzitter Gaby Farkas en een gemeentelijke delegatie, alsmede adviseur Richard Matchett van Veenpark Vastgoed Advies.

Van de appartementen zijn er intussen vele verhuurd door eigenaren, wat tegenwoordig niet meer kan, wegens een zelfbewoningsplicht van de koper. Gordon liet zich door de voorzitter uitvoerig informeren, niet alleen over zonnepanelen, maar ook over gezamenlijke boilers, warmteketels en zeer uiteenlopende offertes.

Procedures

De besluitvorming van VVE’s is toch moeilijker dan die van een individuele eigenaars, constateerde Gordon. Dat heeft te maken met procedures. “Het is een ander verhaal”, zei ze. We moeten buiten de box leren denken, vond Farkas, een wijze van opereren die de vereniging van eigenaren van uit de zestiger jaren daterende flats zo nu en dan geld heeft bespaard. Maar het dak moest wel vernieuwd worden, constateerde men gezamenlijk. Veel delen waren door en door slecht geworden, wat tot lekkages leidde. Staande op het dak moest ook Gordon die slechte staat constateren. Zij feliciteerde overigens de VVE met het genomen besluit.

Foto (vlnr): ambtenaar van gemeente, adviseur Richard Matchett, wethouder Gordon, bewoner en VVE-voorzitter Farkas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.