Woensdag (13 september) is op 85-jarige leeftijd de in Amstelveen wonende rabbijn Ies Vorst overleden. Hij werd, naar joods gebruik, al de volgende dag – donderdag – begraven op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg.

Hij is na een kort ziekbed overleden, stond bekend als de rabbijn van mensen en bleef tot het einde van zijn leven actief.

Joods Amstelveen

Hij was er niet alleen voor de gelovige Joden, maar ook voor degenen die nu eenmaal in de Joodse cultuur waren geboren. Joods Amstelveen verliest in hem een belangrijke pijler. Ook jeugdclub Tikwatenoe en Chabad in Nederland zijn aan zijn naam verbonden.

In Rotterdam werd Izaak Vorst op 23 februari 1938 geboren als deel van een eeneiige tweeling. Zijn vader was de opperrabbijn Levie Vorst, die ook hoofd van het Joodse onderwijs in Rotterdam was. In Westerbork kreeg zijn moeder een vijfde kind, Baruch, dat al snel overleed. Het gezin werd met vier kinderen gedeporteerd naar vernietigingskamp Bergen-Belsen.

Ingenieur

Zijn moeder bezweek aan ziekte en honger, maar de anderen van het gezin overleefden. Terug in Nederland, na de WOII, hertrouwde zijn vader een kreeg nog vijf kinderen. Ies ging in de jaren zestig als ingenieur naar Israël, net als trouwens zijn tweelingbroer Joop.  Ies kwam in Israël in contact met de Chabad-beweging en begon daar met zijn opleiding tot rabbijn.

Met zijn vrouw Dobbe vestigde hij zich uiteindelijk in Amstelveen, waar veel Joden een nieuw Thuis vonden. Vorst was mede-oprichtrt van de Joodse school Cheider in Buitenveldert en stichtte jeugdvereniging Tikwatenoe. Daar konden Joodse kinderen op speelse wijze kennismaken met het Joodse geloof. Hij stierf vlak voor Rosj Hasjana en laat twaalf kinderen – en een menigte kleinkinderen – na. Ies Vorst schreef ook boeken en brochures over het Jodendom. Zijn bekendste boek – een bestseller – werd ‘Over pijn zingen’, waarmee hij zijn verdriet van zich af schreef over de dood van een zoon, die bij een verkeersongeluk omkwam. Het werd in meer talen vertaald en gaf kennelijk mensen steun bij het verlies van een dierbare. Een zoon van Ies Vorst – Jehoeda – is rabbijn in Rotterdam, een schoonzoon Shmuel Katzman is rabbijn van Den Haag en zijn schoonzoon Mendel Levine is rabbijn te Nijmegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.