Opnieuw is honderdduizend euro beschikbaar van het Mediafonds voor journalisten en studenten journalistiek. Daarop wijst de Mediaraad, die de aanvragen voor het fonds beoordeelt.

De aanvragen kunnen van vandaag (maandag) af bij de raad worden ingestuurd tot 28 september. De Mediaraad noemt het zelf de ‘najaarsronde’.

Ton

Volgens hem vonden bij die van vorig jaar veel mediaorganisaties en freelance journalisten de weg naar die raad. Maar veel aanvragen bleken onder de journalistieke maat. Overigens spreekt de raad nu zelf over ‘kwalitatief overwegend goede aanvragen’. In de ‘voorjaarsronde’ van dit jaar werd meer dan de helft van de zeven aanvragen niet gehonoreerd. Naar drie aanvragers ging ruim 43 mille, iets meer dan de helft van het geld dat beschikbaar was en waardoor men nu aan de ton komt. Het merendeel van de gelden ging naar de lokale omroep.

Omroep

De Mediaraad Amstelveen hoopt nu op ‘journalistiek diepgaande en creatieve projectaanvragen’. De gemeente stelde dit jaar in totaal 145 duizend euro beschikbaar voor oor journalistieke projecten, verdeeld over twee rondes. “Het belang van de lokale journalistiek krijgt gelukkig steeds meer aandacht”, zegt de Mediaraad, die daarmee op zowel de gemeentelijke als de landelijke overheid doelt. “Lokale publieke omroepen kunnen in de toekomst rekening houden met meer financiële steun vanuit de Rijksoverheid. Daarnaast blijft lokale steun nodig. Niet alleen voor de omroep, maar ook voor alle andere vormen van journalistiek.” De lokale omroep in Amstelveen blijft beperkt tot televisie, omdat 1Amstelveen (toen nog RTV Amstelveen) met radio is gestopt. Er is wel een vorm van samenwerking met de lokale omroepen van Ouder-Amstel en Uithoorn, min of meer ter voorbereiding van de door het Rijk gewenste streekomroepen.

Financiering

Het Mediafonds speelt een belangrijke rol in de financiering van lokale journalistieke projecten, die anders niet van de grond zouden komen, vindt voorzitter Meindert Schut van de vijfkoppige Mediaraad. “We rekenen op flink wat aanvragen van hoge journalistieke kwaliteit.” Bij eventuele vragen over de journalistieke invulling van een aanvraag is de raad volgens hem graag bereid mee te denken.

Media, individuele journalisten en studenten die in aanmerking willen komen voor een bijdrage uit het Mediafonds kunnen dus een aanvraag indienen bij de raad. De aanvraag moet wel aan ‘een goed journalistiek niveau’ voldoen en onafhankelijk zijn, alsmede ‘maatschappelijk relevant voor de inwoners’. Het resultaat moet ook voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Aanvragen naar: info@mediaraadamstelveen.nl. Voor criteria, aanvraagformulier en meer informatie over het Mediafonds: kijk op www.mediaraadamstelveen.nl

5 REACTIES

  1. Lokale journalistiek😂
    Ik denk eerder dat de hr. Bos een heel dik boek kan schrijven over de neergang van de lokale journalistiek tot propagandamachine van de commercie en de overheid. Misschien moet daar eens een leuke Docu over gemaakt worden met als titel “ Van journalistiek tot communicatiemedewerker. “.

  2. “Het merendeel van de gelden ging naar de lokale omroep,” schrijft Johan Bos.

    Welke ‘journalistiek diepgaande en creatieve projecten’ zijn daarvoor uitgevoerd? Waren zij van ‘een goed journalistiek niveau’, ‘onafhankelijk’ alsmede ‘maatschappelijk relevant voor de inwoners’ en ‘voor iedereen vrij toegankelijk’?

    Welk onafhankelijk lokaal medium houdt dit in de gaten en doet hiervan verslag?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.