Hoewel ik doorgaans alleen met de lokale politiek bezig ben, toch even iets over de landelijke verkiezingen. Die worden namelijk ook in Amstelveen gehouden en het college van Burgemeester en Wethouders, zeg maar de lokale regering, bestaat volledig uit nationale partijen.

In elk geval D66 wil, blijkens uitspraken van fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven, het graag plaatselijk houden en zich geenszins uitlaten over wat zijn partij in Den Haag allemaal doet. Dus niets over het gedrag van Sigrid Kaag, Rob Jetten en Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot, zal ik maar zeggen.

Uitsluiten

De kiezer mag niet weten hoe de fractie in de gemeenteraad daarover denkt. Of zij ook het idiote standpunt huldigt dat Nederland – wereldwijd voorop lopend in de klimaatreligie – nu 28 miljard euro moet uitgeven om 0,00036 graad op de temperatuur van de planeet te besparen, terwijl een miljoen mensen hier niet te eten hebben. Bijvoorbeeld. Terwijl het geld aan bestrijding van allerlei crises kan worden besteed; zoals dat een miljoen mensen in dit land armoede lijden en niet meer weten hoe zij in leven moeten blijven.

Het is alsof de lokale fractie niet tot een landelijke partij behoort. Een soort struisvogelpolitiek die zijn weerga niet kent. Hetzelfde geldt trouwens voor wethouder Floor Gordon van D66, die – naar het schijnt – elke duurzaamheidsgedachte van ‘haar’ ministers Sigrid Kaag en Rob Jetten overneemt. Hoe zij verder over landelijke crises denkt, blijft geheim. Daar laat zij zich althans niet over uit. Hoewel D66-raadslid Saloua Chaara ten opzichte van haar fractievoorzitter ongehoorzaam is geweest. Maar dat betrof de PVV en dan mag blijkbaar alles. Zij was het ermee eens dat D66 geenszins met de PVV in zee gaat. Men hoeft niet met die partij eens te zijn voor samenwerking. D66 wil – evenals andere partijen – een miljoen kiezers terzijde schuiven. Hoewel dat het tegenovergestelde van democratie is, blijven de ‘democraten’ zich D66 noemen, nadat al eerder bleek dat democratie alleen geldt als men het met die partij eens is. VVD-raadslid Bas Zwart probeerde via Twitter Chaara nog aan het verstand te brengen dat men in Nederland nu eenmaal vóór en niet tegen een partij stemt. Lijsttrekker Dilan Yesilgoz van de VVD wil op voorhand niemand uitsluiten, wat liberaal lijkt.

Andere

Overigens waren de andere plaatselijke coalitiepartners, VVD en PvdA, toch iets transparanter in het vertellen hoe men over landelijke thema’s denkt. Zo is bijvoorbeeld bekend geworden dat dwars door de lokale fractie van de PvdA een verschillende opvatting loopt over het nationale samengaan met GroenLinks,  zoals blijkbaar landelijk is besloten. Raadslid Rosalie Bouwman liet tijdens een ledenvergadering weten dat zij het samengaan met GL met enige huivering tegemoet zag, omdat zij die partij vooral ‘groen’ vond. Terwijl de PvdA voorheen voor de minder bedeelden en arbeiders was. Daarin had Bouwman overigens een voormalige landelijke voorzitter Hans Spekman aan haar kant, die de ‘fusie’ met GroenLinks afwijst, omdat naar zijn mening de PvdA er primair voor de verheffing van arbeiders moet zijn. Overigens zwijgt tot nu toe de oppositionele GroenLinks-fractie in de gemeenteraad als het graf en reageert zij totaal niet op vragen van amstelveenblog.nl daarover. Transparantie is ook voor de lokale GL-fractie een zaak waarover men veel moet praten, mits die maar nooit praktijk wordt.

VVD

De VVD liet bij monde van fractievoorzitter Jet Smit weten het niet in alles met de eigen partij in Den Haag eens te zijn. Maar VVD-wethouder Herbert Raat was het volledig eens met het besluit van ‘zijn’ minister van justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius religieuze symbolen – zoals hoofdkapjes, keppeltjes en kruisjes – bij uniformen te verbieden. En ook bij de val van het kabinet en het daarop volgende terug treden van premier en lijsttrekker voor de VVD Mark Rutte schroomde hij niet om hem op Twitter uit de grond van zijn hart te bedanken. “Dank Mark Rutte voor al je onvermoeibare inzet voor de VVD. Je bent uiteraard altijd welkom bij ons in Amstelveen. Het ga je goed,” twitterde hij.

Liberaal

Jet Smit meldde dat voor de VVD-fractie in de gemeenteraad de Amstelveense belangen prevaleren. Dat zij onderdeel van de VVD en liberaal is, wil volgens haar intussen niet zeggen dat de plaatselijke fractie het altijd eens is, of begrip heeft, voor standpunten van de partij in de Tweede Kamer. “Op het gebied van veiligheid sluiten we voor 100% aan bijvoorbeeld, maar op andere gebieden voeren we soms een afwijkende koers.” Dat laatste blijkt ook uit debatten in de raad.

Smit: “Wij gaan geen landelijke standpunten innemen waarvan wij denken dat de uitkomst daarvan niet goed is voor of niet past bij Amstelveen. We zijn bezig met issues die onze burgers in Amstelveen direct aangaan. Wij geloven namelijk niet in “one size fits all”, en dus ook niet dat alle landelijke voorstellen voor iedereen en elke gemeente relevant of juist zijn. De vrijheid om als afdeling je eigen afwegingen te maken hoort daar helemaal bij.”

42 REACTIES

 1. Wie ben jij om anderen de maat te nemen? Zelf opereer je als een bevooroordeelde journalist die reacties, die je onwelgevallig zijn, verwijdert.

 2. Dit artikel eindigt – zoals gebruikelijk – als een onversneden VVD pamflet. Net als de rest van de lokale quasi-journalistiek steunt ook stadskronikeur Johan Bos die partij.

  Van onafhankelijkheid en onpartijdigheid is bij de lokale pers geen sprake. De heersende macht wordt niet kritisch beoordeeld Hierdoor functioneert de democratie niet naar behoren. De uitkomst van de volgende verkiezingen is even voorspelbaar als de vorige.

  • Zoek eens de definitie van colomn op.
   Ik ben het ook niet met hem eens, maar dat mag. Ik vind het goed dat enigszins links georiënteerde partijen samen optrekken. Mensen die daar baat bij hebben , hebben niets aan allerlei splinters van gelijkhebbers maar niet gelijk krijgers.
   Trouwens binnen de VVD zie je ook verschillende stromingen. De plucheplakkers, de echte liberalen en de gewoon aartsconservatieven enz.

 3. Een column is geen verkiezingspamflet. Wie in deze column vergeefs zoekt naar één kritische opmerking over de VVD en begrijpt misschien wat ik bedoel. Johan Bos mag schrijven wat hij wil, maar hij moet wel eerlijk zijn over zijn motieven.

  De VVD heeft nu wel genoeg maatschappelijke en ecologische ellende veroorzaakt.

 4. Dhr. bos krijgt op regelmatige basis tips van
  de vvd om ergens over te schrijven en hij volgt die opdrachten trouw op. Hij laat zijn pen dansen op de tonen van anderen. Dhr. Bos is dus een echoauteur en een marionettypist. Echter, diezelfde tipgevers schijnen hem belachelijk te maken. Interessant..

 5. Over die symbolen als kruisjes, keppeltjes en/of hoofddoekjes. Wat als iemand zo’n symbool zichtbaar laat tatoeëren? Gaan we dan tatoeages verbieden? Wauw, hoe mooi zou dat zijn als we van die burgerlijkheid verlost zijn.

  • Er zijn ook christenen en moslima’s die een tatoeage hebben ten teken van hun religie. Meestal in hun gezicht. Diverse malen gezien op mijn werk. Maw van mij mogen ze al als ambtenaar al die keppeltjes, hoofddoeken, tulbanden, kruisjes enz. dragen. Interesseert me niet als ze maar doen waarvoor ze zijn aangesteld.

  • Zij zijn aangesteld door de neutrale overheid om die te vertegenwoordigen en waar nodig het gezag daarvan uit te dragen, niet ‘Eigen Volk Eerst’.

 6. Dhr. Bos heeft volkomen gelijk. Alles wat goed gaat hebben we te danken aan de VVD. Alles wat mis gaat, daar kan de VVD niets aan doen. Op de VVD heeft immers maar 20 procent van de kiezers hun stem uitgebracht.

  • Dan staat de VVD gelijk aan God. Alles wat goed gaat is het werk van God. En al het andere wat ellende oplevert is de zondeval of de slechtheid van de mensen.

   Is ook wel een beetje zoals de VVD zich ziet.

 7. Ook in dit artikel schrijft Johan Bos louter positief over de VVD (zowel lokaal als landelijk), maar van alle andere partijen deugt er volgens hem weinig of niets. Hij noemt dat eerlijke verslaggeving.

 8. @ Van Postelen. Wie zijn dan namens de VVD de opdrachtgevers voor wie dhr. Bos zijn stukjes schrijft. Ben ook benieuwd of hij daarvoor betaald krijgt of dat hij het belangeloos doet om zijn lievelings partij van dienst te zijn.

  • Alleen volslagen anti-VVD-ers bewijzen kennelijk de journalistiek (en de eerlijkheid) een dienst. Ik stem geen VVD en word door die partij ook niet betaald. Maar het gaat mij te ver om alles wat er verkeerd gaat aan de VVD (met 20% van de stemmen) te wijten. Maar als u anders wilt in uw oordeel, ga uw gang.

  • Heb ontdekt dat andere media ook niet foutloos schrijven, althans niet volgens de eigen wetten van ATMZ (waar staat die afkorting trouwens voor?). Journalistiek is op de eerste plaats met nieuws bezig. Daar komt u blijkbaar niet aan toe. Over taal wil ik geen discussie meer voeren.

  • Herschrijf dan dat artikel in goed Nederlands, ipv enkel kritiek te leveren op de stijl en spelling en verschuil je niet achter zoiets als dat niet zou kunnen omdat het zo slecht is geschreven.

 9. U behoeft geen discussie te voeren over taal. Het enige dat van u verwacht wordt is dat u teksten zonder taalfouten vervaardigt. Wellicht kan een voorlichter of communicatiemedewerker van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie uw teksten redigeren alvorens ze geplaatst worden.

 10. U kunt dit slechts zien als een kinderachtige fittie. Anderen zien waarschijnlijk wel in dat het hier gaat om een debat over VVD-propaganda verpakt als neutrale nieuwsverstrekking.

 11. Dhr. Bos staat sociaal-economisch en sociaal-culturele aan de rechter kant van het politieke spectrum. Dat is in dit land niet verboden. Maar geef dat dan gewoon toe in plaats van de zogenaamd neutrale, onafhankelijk journalist te spelen. U heeft kritiek op alle andere partijen, behalve op de VVD.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.