Voor het vinden van een – ook nog net betaalbare – woning moeten jongeren, volwassenen en senioren 16 jaar of langer wachten. Men is geneigd dat aan een politiek (lokaal) beleid te wijten.

Maar dan vergeet men dat het nergens in dit land niet veel ‘beter’ is. In Amstelveen, een typische liberale gemeente, wijst men al gauw naar de VVD als de boosdoener. Hoe begrijpelijk dat ook is, er zijn ook linkser bestuurde gemeenten, waar de woningmarkt op dit punt tekort schiet. Om in de regio te blijven: Doet Amsterdam, met een door GroenLinks gedomineerd bestuur het nou zoveel beter? Ook komen bijvoorbeeld uit Utrecht de vreselijkste verhalen van het woonfront. De gemeente besloot daar gedurende een bepaalde periode uitsluitend asielzoekers van woonruimte te voorzien en de Utrechters dus- langer op de wachtlijst te laten staan. Die moesten dan maar bijvoorbeeld bij hun ouders een dak boven het hoofd vinden.

Vol

Ik val in herhaling als ik zeg dat in mijn jeugd de regering (onder Drees van de PvdA bijvoorbeeld) het emigreren van Nederlanders naar Amerika, Australië en andere verre oorden stimuleerde. Want Nederland was volgens haar vol. Inmiddels wonen er tweemaal zoveel mensen en de deuren staan wijd open. Het land is nóg niet vol, al zijn er voor die uitdijende bevolking geen woningen. Die komen er ook niet, want het beleid is er op gericht dat de natuur voor alles gaat.

Dus als er een zogeheten Natura 2000 kaveltje wordt gesignaleerd, mag er in de omgeving niet gebouwd worden, afgezien van de boeren die moeten vertrekken. Het gevolg van die krankzinnige aanpak is dat vrijwel nergens huizen verrijzen. En bovendien moeten er zoveel mogelijk windmolens en zonneweiden komen. Dus tel uit je winst. Nederland, het dichtst bevolkte land van Europa, wil ter wille van het klimaat per se voorop lopen in de wereld, terwijl bijvoorbeeld in China er elke week een kolencentrale wordt geopend en men in Indonesië of India nog nooit van Stikstof heeft gehoord en de benzine daar goedkoper is dan hier. Wij betalen dan ook ter wille van die voorsprong dan ook 28 miljard euro om 0,00036 minder uitstoot te hebben. Terwijl Rob Jetten het in de Tweede Kamer – desgevraagd – vertelde, moest hij er zelf bij lachen. Het was voorlopig de enige keer dat ik zijn glimlach wel begreep….

16 REACTIES

 1. Een grote oorzaak van de woningnood is het woonruimte overschot. Je zou toch wel gek zijn om te downsizen naar een appartementje van €1300,— + nog eens een €200,— servicekosten, als alles nog gaat, terwijl je nu misschien €850,— aan woonkosten kwijt bent. Hetzelfde geldt voor mensen binnen de soc sector.
  Daarnaast ik geef wel zeker de VVD en hun kompanen de schuld. Sinds paars hebben alle kabinetten heel veel onder invloed van deze partij gestaan.

  • Dat is een kulargument. Gaat u enkel maar eens opzoeken hoeveel huishoudens er in Uilenstede zijn. Een gewone starter heeft daar geen toegang, maar ze worden wel meegeteld voor de soc sector. Een studentenkamer als 1 op 1 meetellen met het gemiddelde koophuis/appartement hier ,laat staan stadsvilla, is natuurlijk te gek voor woorden.
   Het argument dat ook de PvdA in de coalitie hier zat , is ook zeer vreemd , als je in ogenschouw neemt dat alleen de VVD al 3 of 4x groter was dan de PvdA.

   Daarom heb ik hier al een paar x betoogd, dat partijen die dit ook willen gewoon samen moeten gaan. Maw het gaat om wat ze bindt en niet om de verschillen.

   • Uw reactie doet mij denken aan mijn broer, overigens de enige miljonair die de familie ooit voortbracht. Hij begon ooit met krantenwijken, reed daardoor op veel je jonge leeftijd al bromfiets en belde mij om een lening van 1500 gulden, die ik hem niet kon verschaffen. Lang verhaal kort: Op den duur had hij een keten van foto-zetterijen, was marktleider in die sector en daarom voor het FNV een geliefkoosde onderneming voor stakingen (wat overigens door inzet van het personeel niet lukte, omdat het ver boven de cao werd betaald). Op een dag vroeg een chef van een der bedrijven om salarisverhoging, want volgens hem was mijn broer nog altijd rijker dan hij. Reactie: Vraag extra hypotheek op je huis en wordt aandeelhouder van die vestiging. Reactie des chefs: ‘Ik vind het schandalig dat je zoiets voorstelt.’ Mijn broer: Zo deed ik het ook, zelfs toen ik armer was dan jij nu.’
    Ik bedoel: ‘zelfvoldaan’ is soms een beetje overdreven t.a.v. die hypotheekbezitter….De een kiest ervoor ondernemer te zijn en de ander een loonrelatie er op na te houden.

 2. Ben het eens met de stelling over het kunstmatig in stand houden van de woningnood, weet niet beter dan dat er al zo’n 50 jaar een tekort aan woningen is en dat is veroorzaakt door alle politieke partijen samen.

  • Klopt , maar toen ik een dikke 45 jaar geleden wilde huren, was er een wachttijd van 7 jaar hier. Nu is dat 17 jaar. Men heeft het dus enkel aangewakkerd met die vrije markt. Nou ja, men heeft bewust geen beleid gevoerd op het gebied van volkshuisvesting, terwijl er wel behoefte aan was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.