Er komen paaltjes en verscherpt toezicht bij de bussluis voor de Urbanuskerk in Bovenkerk. De paaltjes op het trottoir moeten voorkomen dat automobilisten het fietspad nemen om de sluis te mijden en toch van de Noordammerlaan op de Legmeerdijk (of omgekeerd) te komen.

Verkeerswethouder Herbert Raat, die ook handhaving in zijn portefeuille heeft, verstaat onder het verscherpte toezicht dat bij overtredingen niet meer eerst wordt gewaarschuwd, maar direct een bekeuring uitgeschreven. De door hem via beelden van de lokale zender 1Amstelveen gesignaleerde overtredingen brachten hem er toe de maatregelen meteen te laten ingaan.

Verscherpt

Overigens was in Bovenkerk allang bekend dat sommige auto’s het fietspad namen. Dat zorgt volgens de gemeente nu voor onveilige verkeersituaties.  “Met het plaatsen van paaltjes voorkomen we dat automobilisten de sluiproute langs de bussluis nemen”, zegt Raat. “Dat auto’s over de bussluis heen rijden, is met verkeerstechnische maatregelen niet te voorkomen. Ons team handhaving gaat verscherpt toezicht houden, totdat we hier onze plannen voor een verkeersluw verblijfsplein kunnen realiseren.”

Plein

Het is een langer bestaande wens van hem voor Urbanuskerk, ter hoogte van de bussluis, een verkeersluw plein te maken. Daarvoor liggen al plannen klaar en de gemeenteraad heeft er € 500.000 voor vrijgemaakt. “We kunnen echter pas beginnen als de gerechtelijke procedure tegen de bussluis is afgerond,” zegt Raat. Een aantal Bovenkerkers heeft namelijk tegen de sluis een juridische strijd tegen de gemeente aangebonden, omdat zij ervan overtuigd zijn dat in voorheen rustige woonstraten  nu sluipverkeer ontstaat. De gemeente onderzoekt nu of het in de tussentijd mogelijk camera’s te plaatsen, opdat de kentekens bij de bussluis wordt herkend. Dat gebeurt overigens al in Breda en Heerlen. “Automobilisten die hier door de bussluis rijden, ontvangen direct een bekeuring,” zegt Raat.

Op de beelden is ook te zien dat het plein voor de Urbanuskerk wordt gebruikt om langs de bussluis te rijden. Dit is privéterrein. De gemeente gaat in gesprek met het kerkbestuur om te kijken of men tot een gezamenlijke oplossing kan komen.

Beroepsprocedure

Enkele bewoners hebben beroep ingesteld tegen het nieuwe verkeersbesluit van 31 januari 2023 over de bussluis. De zitting was in eerste instantie eind september 2023 gepland, maar is door de rechtbank uitgesteld. Een nieuwe zittingsdatum is nog niet bekendgemaakt.

Het college gaat graag aan de slag met de realisatie van een verkeersluw verblijfsplein tussen de St. Urbanuskerk en café-restaurant Silversant. Tijdens de participatie heeft volgens de gemeente een meerderheid van de inwoners gekozen voor de bussluis op de huidige locatie, in combinatie met het plein.

Foto: Impressie van verkeersluw verblijfsplein.

12 REACTIES

 1. “Dat bij overtredingen niet meer eerst wordt gewaarschuwd, maar direct een bekeuring uitgeschreven.” Dat we dat nog eens mogen meemaken, dat onder het bewind van een VVD-wethouder boetes worden uitgeschreven.

 2. De verkeerswethouder handhaaft selectief en dus alleen als vrienden van hem erom vragen. Zoals op de Amstel en bij Silversant. In het Stadshart heeft hij helaas geen vrienden die prijs stellen op veiligheid. Auto’s, motorfietsen, scooters en fatbikes hebben in het voetgangersgebied dus geen last van toezicht, laat staan verscherpt.

 3. “het fietspad nemen om de sluis te vermijden.”

  A-sociaal gedrag maar wel in een huis van 1 miljoen in Westwijk wonen. Het zijn dus slimme mensen met ordinair gedrag. Dát is Amstelveen. En deftig dat zij zichzelf vinden.

   • Als gewone inwoner tel je niet mee. Waarom zou de gemeente zorgen voor fietsenrekken en bushaltes. In plaats daarvan worden autosnelwegen verbreed en parkeergarages aangelegd, zodat veelverdieners en andere VVD-ers op kosten van de belastingbetaler overal met hun dure auto’s naar toe kunnen gaan.

    • A9? Is rijksweg, dus daar moet u voor in Den Haag klagen. Valt mijn wel op dat er een haat bestaat tegen veelverdieners ‘en andere VVD-ers’, die vaak uit arme gezinnen komen. Maar nivellering betekent vooral: Geld wat jij hebt, moet ik hebben.

     • Ja, raar hè die haat? Door het haat te noemen wordt het nog geen haat hoor Johan. Het is gewoon een afkeer van bepaald gedrag. Dat is iets anders dan haat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.