Er bestaat sinds jaar en dag al een Amstelveense Kunstprijs, die jaarlijks in het Cobra Museum wordt uitgereikt, maar de gemeenteraad wilde er zelf een uitreiken. Dus kwam er een tweede, die aan de raad is gebonden. De allereerste uitreiking daarvan vond donderdagavond plaats in Museum Jan aan glaskunstenaar Eve Boontje.

De gemeenteraad richt zich op eindexamenkandidaten van de Gerrit Rietveld Academie. Behalve Eve Boontje waren het er nog 21 die inschreven op de ‘kunstwedstrijd’. De prijs is bedoeld voor ‘aanstormend talent’.

Vertaalinstallatie

Hun kunstwerken en de makers kwamen op een video voorbij in museum JAN. De directeur vertelde dat behalve het Nederlands ook Engels de voertaal van de avond was. Er waren namelijk studenten van alle mogelijke nationaliteiten op de academie, waardoor ook een complete vertaalinstallatie voor de niet-Nederlanders, waarvan er nogal wat waren, met koptelefoons nodig was.

De gemeenteraad koos trouwens de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) als jury. Hierin zitten kunstenaar Jan Verschoor, voormalig gemeentesecretaris Rein Schurink, directeur Gabriël Verheggen van het ABC Architectuurcentrum in Haarlem en kunsthistorica Margitte Verwoerdt, die overigens een lange analyserende toespraak over de kunststad Amstelveen en de werken van de inzenders hield. Stieneke Kruijer was als GroenLinks-raadslid de initiatiefneemster voor de prijs en mocht die overhandigen.

Gratis atelier

Volgens directeur Marieke Uildriks van Museum Jan is Amstelveen een echte kunststad, met twee musea en tal van ateliers voor kunstenaars. Dat was kunst- en cultuurwethouder Herbert Raat natuurlijk met haar eens. Hij vond het van de gemeenteraad een goed initiatief dat die heeft besloten een eigen prijs voor veelbelovende jonge kunstenaars te lanceren. Dat past ook volgens hem in het gemeentelijke culturele beleid, vastgelegd in een cultuuragenda, met de titel ‘De stad als podium’. De gemeente wil startende kunstenaars stimuleren en een podium bieden, zei hij. Boontje krijgt één jaar een gratis atelier in het gemeentelijke Ateliers 24 aan de Van Weerden Poelmanlaan

Glas

Museum JAN kocht voor de eigen glascollectie het winnende kunstwerk. Het museum staat bekend om de unieke collectie van glassculpturen. De aankoop is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Museum JAN. Marieke Uildriks toonde zich bijzonder ingenomen met het feit dat de allereerste kunstprijs van de raad in haar museum werd uitgereikt.

“Museum JAN blinkt uit in glaskunst en we hebben de ambitie om jonge makers te stimuleren die de uitdaging aandurven met glas te werken”, zei ze. Op dit moment wordt in de glasexpositie ‘Glas uit de Oude Horn’ onder meer werk van de beroemde glaskunstenaar Bernhard Hesen tentoongesteld wegens zijn 65e verjaardag en van de jonge kunstenaars Nienke Sikkema en Josja Schepman. Volgens wethouder Herbert Raat moet Amstelveen het cultuurparadijs van Nederland worden.

Foto: Prijswinnaar Eve Boontje met Stieneke Kruijer (links) en directeur Marieke Uildriks van JAN (rechts).

Link naar video kunst van kandidaten: Gemeente Amstelveen Rietveld Academie Graduation Show on Vimeo 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.