B&W willen horeca-clusters buiten de meeste woonwijken, bleek woensdag tijdens een raadsgesprek. Zij willen die in Stadshart, Legmeer en Oude Dorp stimuleren. Overigens kwam de ook in de regio bekende Amstelzijde nauwelijks ter sprake. Dar zit al sinds jaar en dag horeca.

Maar in de woonwijken denkt het college van Burgemeester en Wethouders dat niet te stimuleren. “Maar als je daar nu een fantastisch goed restaurant hebt”, zei VVD-raadslid Menno van Leeuwen.

Bewoners

De gemeenteraad kan via bestemmingsplannen iets regelen. Als zo’n restaurant qua bestemming goed zit, kan de plaatselijke overheid daar weinig aan doen, gaf wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken) toe. “Maar de vraag blijft of het daar wel op de goede plek zit.” Intussen zit er ook horeca aan de Noorddammerlaan en Kostverlorenhof. Hebben jullie daar wel over nagedacht vroeg iemand. Het antwoord was niet duidelijk. “Worden de bewoners zelf er wel bij betrokken?” vroeg bbA-raadslid Dave Offenbach. Overigens ziet Tawros Aslanjan (D66), zelf ondernemer, wel toekomst in de horeca in Kostverlorenhof. Hij wil dat als cluster zeker niet afwijzen. Een probleem daar schijnt te zijn dat panden in bezit zijn van diverse eigenaren. De sturing van de gemeente is, naar doelgroepen gericht, toch maar beperkt, zei Elzakalai. Bijvoorbeeld op jongeren, waarvoor volgens sommigen een aparte horecazaak moet komen. Elzakalai: “Ik denk dat in Uilenstede niet veel volwassenen komen.” Hij gaf aan dat de markt dat zelf regelt. Voor de gemeente houdt het bij clustervorming op.

6 REACTIES

 1. Worden de bewoners zelf er wel bij betrokken?” vroeg bbA-raadslid Dave Offenbach.

  Die vraag kan niet vaak genoeg gesteld worden.

  • Ja maar wanneer en hoe?
   In het Stadshart zit ook een cluster van horeca al 20 jaar. Zij zit hier met vaste vergunningen en onder van tevoren opgestelde voorwaarden. Je kan daar niet plotseling veranderingen in gaan brengen.
   Zo kende ik jaren geleden een bar/bistro in een woonwijk die er op dat moment al zeker 25 jaar zat. Één omwonende diende daar voortdurend klachten over in vanwege geluidsoverlast, de rest niet. Maw hij hij wilde die horeca daar gewoon weg hebben. Dat kan dus niet.
   Bij mij in de buurt zit sinds jaar en dag een snackbar en een Chinees. Die ruik je goed en er staan wel eens jongelui voor te kletsen en er komen brommers voorrijden. Dit soort zaken moeten kunnen in een woonwijk als er behoefte aan is. Ik wil ook wel eens dichtbij wat gaan halen als ik geen zin of tijd heb om wat te gaan koken.
   Overigens vind ik wel vreemd dat men het maar over bepaalde clusters heeft en niet over andere.

 2. Als weinig mensen klagen wil dat niet zeggen dat weinig mensen er last van hebben. Veel mensen ondergaan overlast alsof het onvermijdelijk is.

 3. Over Schiphol klagen veel minder mensen dan die last hebben van het lawaai, terwijl de gezondheid van iedereen lijdt onder de luchtvervuiling. Zo gaat het met veel dingen. Iedereen lijdt onder de gevolgen van te veel uitstoot van stikstof, CO2, fijnstof, pfas, etc, maar slechts een klein deel klaagt en voert actie. In ons gebouw houdt niemand van de discodreun van BLVD ‘s avonds laat, maar vrijwel niemand klaagt erover.

  Welke nattigheid bedoel je, Frank? Wees duidelijk, niet suggestief.

 4. Horecabezoekers willen ook graag clusters, zodat zij niet ver hoeven te lopen als er één vol is of geen aantrekkelijke kaart heeft.

  Probleem met horeca en omwonenden is dat mensen steeds luider zijn gaan praten door gewenning aan het toenemende lawaai in hun omgeving, festivals, muziekinstallatie, of koptelefoons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.