Eens behoorde bankroven, moord, een boekhouder van een bedrijf die geld naar eigen of versluierde rekening overmaakte en meer die nu ‘traditionele’ misdaad genoemde zaken tot het terrein van de criminelen. Sinds enkele tientallen jaren is een sector meer winstgevend voor hen: Cybercrime. De pakkans is door het wereldwijde karakter ook veel minder.

Die sector vormt een bedreiging voor het bedrijfsleven. Geen wonder dat de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA), samen met het Platform Veilig Ondernemen (PVO), er maandag bij Meijburg & Co in het KPMG-gebouw een informatiebijeenkomst over hield. Daarbij ging het vooral om MKB-ondernemers.

Telefoon

Daar waren er enkelen van die getuigden de dupe te zijn geweest van cybercrime. Een van  hen vertelde zijn telefoon ergens te hebben laten liggen. Toen hij het ding ophaalde, was het kwaad inmiddels geschied. Maar veel MKB’ers denken nog steeds dat het hen niet gebeurt, constateerde directeur Darshan Sloot van de OA, die ook voor anderen in de regio de meeting hield. Burgemeester Tjapko Poppens, verantwoordelijk voor Openbare Orde en Veiligheid, bekende in zijn openingswoord min of meer door cybercrime te zijn overvallen.  “Overheden moeten zich wapenen tegen cybercrime”, zei hij. En daarbij dacht ook hij aan het MKB.

Praktisch

De organisatoren waren er op uit om het vooral praktisch te maken voor ondernemers, zei Sloot. Criminelen gaat het om geld en zodra zij dat met minder pakkans kunnen binnenhalen, zijn zij niet te stuiten, vertelde expert Sanne Maasakkers. Het meest voor de hand liggende is een whatsapp sturen naar een familielid en te vragen om bijvoorbeeld € 250, terwijl de vrager helemaal geen familie is, maar zich voordoet als zodanig. Maar voor het MKB is vooral het plat leggen van complete systemen en data stelen het meest bedreigende, meldde Eric de Jong in een gezamenlijke presentatie van hem en Maasakkers. Grotere bedrijven hebben trouwens ook last van Cybercrime. Er worden wekelijks ongeveer honderd aangiften van gedaan.

Er zijn al programma’s om een systeem binnen te komen, vertelde De Jong. Hij waarschuwde dat ook phishing een blijft werken. Wegens het internationale karakter van Cybercime levert dat een extra probleem op. Een bron van de ellende bleek in een geval in  Moldavië zitten.  De Jong vond dat men niet op het werk van de politie moet neerkijken want het is in feite ondankbaar wat die doet.  In Amstelveen alleen al zijn vijftien aangiften gedaan, maar uit angst en schaamte komen velen zo ver niet.

Erger  

En de cybercrime wordt alleen maar erger, zei CEO Dave Maasland van Eset Nederland. Daarom moet men overgaan van Veiligheid naar Weerbaarheid. Daarbij moet men volgens hem niet de verantwoordelijkheid bij één individu leggen. Dat noemde hij een doodlopende weg. In een bedrijf moet m en dan ook niet één medewerker de schuld geven. “Wij worden per minuut als samenleving afhankelijker van technologie”. De vraag is dat ook niet: Ben ik veilig? Maar: Ben ik weerbaar? Cybercrime wordt steeds harder, maar er komen steeds betaalbaarder oplossingen voor het MKB.

Adviezen

Darshan Sloot kwam na afloop van wat zij een ‘college’ noemde, met de volgende adviezen: 1. Maak een back-up van je belangrijkste bestanden. 2. Stel Multi Factor Authentication in (MFA), bedenk voor welke informatie het belangrijk is dat het door MFA wordt beschermd en maak een plan hoe je toegang tot die gegevens wilt beschermen. 3. Zet automatische updates aan. 4. Gebruik antivirussoftware. 5. Controleer de beveiligingsstandaarden van je e-mail. 6. Leer phishing herkennen (zie phishingbingo). 7. Print een bellijst voor noodsituaties.

Websites om eens te bezoeken:

  • www.digitaltrustcenter.nl Meer tips over digitaal veilig ondernemen
  • www.digitaalveilig.com Informatie over cybercriminaliteit
  • www.nomoreransom.org Wat is ransomware en wat kan je ertegen doen?
  • www.haveibeenpwned.com Zijn jouw gegevens betrokken geweest bij een hack?
  • www.politie.nl/checkjehack Zijn jouw gegevens laatst gelekt?
  • www.hackhelpdesk.nl Wat doe je als je bent gehackt?
  • www.samendigitaalveilig.nl Houd de kennis van jezelf en je medewerkers op orde.

Eén op vijf

Eén op de vijf ondernemers wordt slachtoffer van cybercrime. Het kan dus iedereen overkomen en de gevolgen kunnen desastreus voor een onderneming zijn. Zestig procent van de mkb’ers die gehackt worden, gaan binnen zes maanden failliet door de verloren productietijd. Iedere seconde vinden er wereldwijd cyberaanvallen plaats, waarvan 80% van de aanvallen succesvol is. “Praat erover en doe aangifte”, zegt de OA. Volgens haar is er voor schaamte geen enkele plaats. Voor vragen: info@pvo-amsterdamamstelland.nl (www.pvo-nl.nl) of de Ondernemersvereniging Amstelveen via info@oa-amstelveen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.