“Dat het CDA in dit kabinet zat, was voor veel leden ook niet te begrijpen”, zegt fractievoorzitter van die partij in  gemeenteraad Arjen Siegmann (foto). Het kabinet kon dan ook volgens hem niet lang standhouden. Siegmann is behalve raadslid ook hoogleraar aan de VU en medewerker van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

“Het kon ook niet lang meer duren”, zegt Siegmann. “Het kabinet had er vanaf de start al moeite mee om te verwoorden waarom ze er nog zat. ‘De basis leggen voor de toekomst’, met 30 miljard uitgaven structureel, dat voelde al heel ongepast.”

Afkeuring

Volgens hem heeft het CDA in het kabinet een rare rol gespeeld. “Als je eerst een motie van afkeuring steunt tegen de premier, aftreedt wegens de toeslagenaffaire (terecht!) en je meest populaire kamerlid laat wegsturen door Rutte, dan was er maar een logische weg: de oppositie.”

Volgens Siegmann zal men misschien nooit weten waarom het CDA niet die route koos. “Teveel gewend aan de macht? Een hoop dat we toch iets konden betekenen? Maar het heeft in elk geval geleid tot een nog vlakker profiel dan we al hadden.” Het nis volgens hem goed dat ‘de mensen die verantwoordelijk zijn’ hun conclusies hebben getrokken. “Dat geeft ruimte om eindelijk kunnen gaan doen waar we in geloven.”

Huisfilosoof 

Siegmann zegt met Amstelvener een voormalig huisfilosoof van het CDA Henk Woldring te hebben gesproken. Die zou hebben gezegd dat de partij nu veel ‘wachtende kiezers’ heeft, die hopen dat het CDA gewoon gaat doen waar ze voor is. En dat is volgens hem: Politiek bedrijven door te denken vanuit verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit. “We hebben even niet heel veel kiezers en dat is een teken. Dit willen we niet”. Veel CDA-leden (nog steeds circa 30.000) stemmen op dit moment volgens hem ook geen CDA, om dit te laten merken.

Ongepast

Hij zegt te hopen dat het CDA afscheid neemt van politiek-door-kiezersonderzoek. “De hele tijd focusgroepen gebruiken om er achter te komen  wat mensen vinden, en daar een plannetje voor maken. Dat is iedereen enorm de keel uit gaan hangen. Want wie zijn die CDA kiezers? En hoe opportunistisch is dit wel niet. Ongepast voor het CDA.”

BBB

Omdat men op kiezers uit is, heeft het CDA volgens hem kritiek op het klimaatbeleid en Europa. Niet uit overtuiging, zegt hij, “maar omdat we denken dat de kiezers dit wel mooi vonden. Op alle fronten hebben we daar alleen maar mee verloren.”

De nieuwe partijen vullen volgens hem precies de gaten op die het CDA liet vallen. Zoals BBB, Volt en voor de pensioenen 50 Plus. “Het meest vreemde is natuurlijk dat we ondanks alles vóór de nieuwe pensioenwet waren. Iets waar de leden tegen waren, niet uit te leggen valt en niet past bij onze waarden. Een grote systeem-operatie waarbij iedereen een complex financieel product gaat krijgen met enorme risico’s in de uitvoering. Het was een kans om iets te doen waar we in geloven (solidaire pensioenen) en dat ook nog eens populair is bij heel veel kiezers.”

Overigens vindt hij voor Amstelveen deze ontwikkeling alleen maar goed. “De landelijke uitstraling heeft een enorm effect op hoe in Amstelveen gestemd wordt. Nu er hoop is op vernieuwing kunnen we daar mooi bij aansluiten.”

3 REACTIES

  1. ‘Politiek bedrijven door te denken vanuit verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit.’

    Heel mooi, helemaal mee eens, maar welke politieke partij doet dat niet? De definities van die waarden doen partijen van elkaar verschillen. Waarom is Siegmann niet allang uit het CDA gestapt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.