Er is in wezen acht jaar uitgetrokken voor het wennen van de gemeente aan de nieuwe Omgevingswet, die 26 andere wetten per 1 januari vervangt en voor de gemeenteraad veel verandert. De transitietermijn voor het gemeentelijk omgevingsplan, ter vervanging van o.a. de bestemmingsplannen en verordeningen, duurt tot 1 januari 2032.

De gemeente heeft royaal acht jaar om tot een gefaseerde ‘ombouw’ te kunnen komen van bestemmingsplannen, andere ruimtelijke planfiguren en lokale verordeningen, naar het nieuwe deel van het omgevingsplan.

Forse klus

Het is voor de gemeente wel een forse klus: Het omzetten van alle bestaande plannen naar één samenhangend omgevingsplan. De voortgang die gemeenten maken met betrekking tot het omgevingsplan (en het daarbij overhevelen van onderwerpen uit lokale verordeningen) zal jaarlijks worden gemonitord. Na drie jaar wordt geëvalueerd en gekeken of er soms meer tijd nodig is en of het noodzakelijk is om de datum van het einde van de transitietermijn te heroverwegen. Ook wordt dan bekeken in hoeverre aanvullende actie, bijvoorbeeld in de vorm van extra ondersteuning, nodig is.

 Vaststelling 

Naar verwachting wordt deze maand via een koninklijk besluit de benodigde overgangstermijnen voor de nieuwe decentrale instrumenten formeel vastgesteld.

Overige termijnen

Voor de waterschapsverordening wordt 1 januari 2026 vastgelegd. Uiterlijk op die datum moeten de waterschappen de nieuwe waterschapsverordening overeenkomstig de Omgevingswet hebben vastgesteld. Voor de provinciale omgevingsvisies, de omgevingsverordeningen, de nationale omgevingsvisie, de algemene maatregelen van bestuur en de ministeriële regeling is geen overgangstermijn nodig. Deze instrumenten van de provincies en het rijk zijn al vastgesteld of zullen nog worden vastgesteld voor inwerkingtreding zodat deze gelijktijdig met de Omgevingswet in werking treden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.