Behalve de verbreding van de Bovenkerkerweg, waar overigens veel weerstand tegen is, komt ben een tunneltje voor kleine dieren ter hoogte van de Burgemeester Wiegelweg. Met die zogeheten ecoduiker is € 150.000 gemoeid, waarvan driekwart door de Provincie Noord-Holland wordt gesubsidieerd.

De aannemer legt gelijktijdig met de nieuwe fundering voor de bredere weg de faunapassage of ecoduiker aan. Via de tunnel kunnen kleine dieren – zoals kikkers, salamander, egels en muizen – naar een ecologische zone in Westwijk en vice versa komen.

Tweede duiker

De werkzaamheden zijn in volle gang, zegt de gemeente. Overigens is het de tweede ecoduiker van beton onder de Bovenkerkerweg. Eerder was er al één ten noorden van de Nesserlaan aangelegd. Volgens wethouder Floor Gordon (biodiversiteit) kent de Bovenkerkerpolder belangrijke natuurwaarden. “Het gebied mixt agrarisch gebruik met inzet op beheer en behoud van weidevogelgebied.” De tweede ecoduiker draagt naar haar mening bij aan het versterken van de natuurwaarden en behoud en versterking van de biodiversiteit.

Provinciale subsidie

De gemeente heeft voor de aanleg van de duiker subsidie gekregen van de provincie Noord-Holland. Die is een gevolg van de uitvoeringsregeling subsidie landschapsontwikkeling Westeinderscheg. Het doel is het versterken van de natuurwaarden en de biodiversiteit van dit gebied.

Ecologische route

De ecologische route of Groene As waar de nieuwe duiker deel van uitmaakt, loopt volgens de gemeente van het uiterste zuidoosten van het Amsterdamse Bos via Bovenkerk, Westwijk en de Nesserlaan naar de Amstel. Van de bosrijke omgeving, via grasdijken langs wegen en oeverzones naar een zone van 200 meter breed dat behoort tot het Natuur Netwerk Nederland (NNN) ten zuiden van de Nesserlaan naar de Amstel. Het Natuurnetwerk Nederland is het netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden. Het verbindt natuurgebieden beter met elkaar en met het omringende agrarisch gebied.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.