Het rigoureuze kappen van bomen langs de Bovenkerkerweg, wegens verdubbeling van de breedte daarvan, in verband met o.a. het Nationaal Tennis Centrum (NTC), was woensdagavond het onderwerp van inspreker Conan de Bruin. Raads- en burgerraadsleden hoorden hem aan, maar – zoals bij het zogenoemde ‘democratische’ inspreken gebruikelijk is – heeft dat geen enkele verandering van de plannen tot gevolg.

De Bruin zat er namens meer dan 170 andere bomenliefhebbers, die een petitie hebben ondertekend. En hun aantal groeit nog steeds. De fractievoorzitter van de VVD, Jet Smit, vond het jammer van de bomen, maar het kon nu eenmaal niet anders, zei ze. “Niemand vindt dit fijn.”

Gezonde bomen

Maar wat haar betreft gaat de verbreding voor en zijn de bomen daarvoor helaas lastige obstakels. De gemeenteraad beslist volgens De Bruin op woensdag 19 juli over ‘het voortbestaan van 76 gezonde bomen aan de Bovenkerkerweg’. Los daarvan verdwijnen bomen op grote schaal, zei de inspreker. Hij noemde bijvoorbeeld niet de duizenden bomen die al langs de A9 zijn verdwenen. Behalve verkoeling en gewoon het prettige van zoveel groen, maken bomen ‘gelukkig’ en spelen zij volgens hem een rol in de volksgezondheid.

Wageningen

Hij heeft inmiddels samen met de universiteit van Wageningen, dus op wetenschappelijke basis, vastgesteld dat van de 76 er 68 (waarvan de lengtematen bekend zijn bij de gemeente) zorgen voor de opslag van 445 ton C02, wat gelijk staat aan de uitstoot van 132 gemiddelde benzineauto’s die 15.000 kilometer per jaar rijden. “Daarnaast nemen deze bomen 6,14 ton kooldioxide per jaar op uit de lucht (6140 kg), oftewel 16,82 kg CO2 per dag”, zegt Conan de Bruin. Door het ontbreken van de lengtematen van acht bomen ligt het vastleggen van kooldioxide in feite hoger. De bomen langs de Bovenkerkerweg zijn dan ook belangrijk voor een stabiel klimaat, vindt hij, de mening van minstens nog 173 bomenliefhebbers vertolkend.

Te ver

“Het kappen van deze bomen, die ook nog gezond zijn, gaat te ver”, vindt hij. “Het grootste deel van gekapte bomen verdwijnt helaas nog steeds in op hout gestookte centrales, waardoor de daarin opgeslagen CO2 op grote schaal vrijkomt in de atmosfeer, waarmee de klimaatverandering wordt versneld. Voor deze bomen is een juiste en verstandige keuze nodig: ze behouden.”

Langs de Bovenkerkerweg zijn 33 bomen door de gemeente ‘aangekruist’, die verdwijnen moeten. De handtekeningenactie verzet zich daartegen, maar de gemeenteraad zegt in meerderheid niet anders te kunnen dan het kappen toestaan.  “Er wordt veel getekend en inmiddels zijn al 173 mensen het er niet mee eens”, zegt De Bruin. “De raadsleden worden via updates op de hoogte gehouden over de stand van zaken over de handtekeningenactie.” Bij de aanleg van nieuwe infrastructuur, zoals de Bovenkerkerweg, moet volgens de petitie rekening worden gehouden met bestaand groen en laat de gemeente bomen staan. Een tweede optie is het verplaatsen van de bomen naar een andere plek. Dat kost de gemeente wel wat moeite, maar die is de herplanting waard, zegt het stuk.

Intussen is het verdwijnen van bomen langs de Bovenkerkerweg wel geïnitieerd door raadsleden, zei raadslid Lennart de Looze van GroenLinks woensdag. Patrick Adriaans, fractievoorzitter van de SP, had iets tegen het kappen van op zich gezonde bomen.

Compensatie

Overigens werden vorige week maandag ook 22 ongemerkte bomen verwijderd aan de rechter zijde van de weg ten zuiden van de Burgemeester Wiegelweg. “Ik wist daar niet vanaf, omdat zij niet door de gemeente waren aangekruist, anders had ik ze bij mijn petitie opgenomen”, zegt De Bruin. “Van deze zorgwekkende handeling is indirect vermelding gemaakt in de brief aan de raad van 13 juni.”

De brief aan de gemeenteraad betreft de uitvoering van het verkeersbesluit om de Bovenkerkerweg tussen ongeveer De Kegel tot circa 200 meter ten zuiden van de Burgemeester Wiegelweg te verdubbelen. “In totaal gaat het dus om 55 bomen”, meldt De Bruin. Hij komt tot dat getal door de 22 bomen aan de Wiegelweg bij de 33 aan de Bovenkerkerweg te tellen. Overigens zijn de bomen niet allemaal eigendom van de gemeente, er zijn ook particuliere eigendommen bij. Het compenseren van groen werkt volgens hem niet. Niet alles wordt gecompenseerd en als dat wel gebeurt, komt er een jonge boom voor een vijftig jaar oude, met de nodige gevolgen voor bijvoorbeeld de CO2-opslag.

Raad niet tegen kap

In de gemeenteraad hebben zich alleen de fracties van GroenLinks en Actief voor Amstelveen (AVA) uitgesproken tegen de bomenkap. De meerderheid dus niet. “Onbegrijpelijk”, vindt De Bruin, verwijzend naar de zich verzettende inwoners en omwonenden. Overigens kan men de petitie nog steeds tekenen. Die is te vinden via www.petities.com . Bij ‘zoeken’ moet men invullen ‘Red en behoud de 33 mooie bomen die aangekruist zijn om verwijderd te worden langs de Bovenkerkerweg in Amstelveen’.

2 REACTIES

  1. D66, de nep-groene partij van Amstelveen, is verantwoordelijk voor het kappen van bomen t.b.v. nog meer ruimte voor auto’s. Dit ondermijnt het draagvlak voor de klimaatmaatregelen van D66-minister Jetten nog verder. Hoe gek wilt u het hebben? Bij D66 kan blijkbaar alles.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.