De hypotheekmarkt lijkt zich langzaam te herstellen, zegt franchisenemer Chris der Salm van de Amstelveense vestiging van de Hypotheker. Die organisatie heeft uitgezocht dat het aantal hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal weliswaar 32 procent lager lag dan vorig jaar,  maar toen ging het vooral om oversluiten wegens de gekelderde rente.

Het aantal oversluitingen nam af met 83 %.

Doorzetten

Een aantal signalen wijst er op dat het herstel de huizenmarkt lijkt door te zetten, vindt de Hypotheker. ‘Zo neemt de daling van het totale aantal hypotheekaanvragen in vergelijking met het vorige kwartaal geleidelijk af en hebben vooral starters steeds betere vooruitzichten. Het aantal aanvragen onder jonge huizenkopers tot 35 jaar steeg met 18 procent, terwijl dit aantal in alle andere leeftijdscategorieën juist daalde.’

 Jonge huizenkopers

Terwijl het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in het tweede kwartaal met 4 procent gedaald is, profiteren jonge huizenkopers juist ten opzichte van alle andere leeftijdscategorieën. In die categorie (tot 35 jaar) is sprake van een stijging van 18 procent.

Stagnatie

Doordat het woningaanbod in de afgelopen maanden naar de mening van De Hypotheker toenam en starters minder last hebben van concurrentie van beleggers, hebben die steeds meer kans op een betaalbare woning. De hypotheekrente is nu hoger dan een jaar geleden, maar in het afgelopen halfjaar gestabiliseerd, waardoor het ‘schrikeffect’ afnam. De sterkste daling van het aantal hypotheekaanvragen voor aankoop van een woning doet zich voor in de leeftijdscategorie 45-55 jaar (-28 procent). Voor deze groep geldt een mismatch tussen vraag en aanbod. Zo zijn te weinig geschikte woningen beschikbaar die aan hun woonwensen voldoen, waardoor de doorstroming op de woningmarkt stagneert.

 Aankoop woning

De verdeling van het aandeel van de verschillende hypotheekaanvragen laat een ander beeld zien ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Bijna zeven op de tien hypotheekaanvragen (68 procent) waren in het tweede kwartaal bedoeld voor de aankoop van een woning, terwijl dit in 2022 nog 48 procent bedroeg. Deze stijging wordt volgens De Hypotheker vooral veroorzaakt door een stijgend aanbod. Hierdoor kunnen meer huizenkopers – ondanks de nog altijd krappe huizenmarkt en gestegen hypotheekrente – een woning bemachtigen. Daarnaast is de oversluitmarkt in het tweede kwartaal van dit jaar door de rentestijgingen vrijwel opgedroogd en bedroeg dit aandeel nog slechts 5 procent. Dit is een sterke daling in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, toen één op de vijf hypotheekaanvragen was bedoeld voor het oversluiten van de hypotheek. Het aantal aanvragen voor woningverbetering is met zes procentpunt afgenomen naar 22 procent. Door de sterke stijging van de hypotheekrente is het duurder geworden om de woning te verbouwen of verduurzamen.

 Hoog niveau

“In het tweede kwartaal van vorig jaar lag het totale aantal hypotheekaanvragen op een hoog niveau”, vindt Chris der Salm. “Dit kwam vooral doordat veel huizenkopers door de stijgende hypotheekrente op de valreep besloten een hypotheek over te sluiten. In het tweede kwartaal van 2023 is echter sprake van een daling van 32 procent ten opzichte van vorig jaar. Verschillende signalen wijzen er op dat de rust op de huizenmarkt lijkt terug te keren. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023 is zelfs een lichte stijging van 7 procent zichtbaar. Dit herstel is vooral positief voor starters, voor wie de vooruitzichten op een betaalbare woning verbeteren. We zien dat deze groep in veel provincies weer veel meer hypotheekaanvragen doen vergeleken met vorig jaar. Volgens de banken ligt een verdere daling van de huizenprijzen van 5 à 6 procent in het vooruitzicht, terwijl door de inkomensgroei meer kan worden geleend. Het gevolg is dat de maximale leensom stijgt en een relatief groter bedrag van het inkomen kan worden besteed aan woonlasten.”

Bekijk de infographic van de Hypotheek Index Q2 2023 voor de laatste trends op de hypotheekmarkt.

6 REACTIES

  1. Journalistieke weblog of advertentie? Het verschil moet wel duidelijk zijn. Dit gaat de kant van AmstelveenZ op.

  2. De starters hebben meer kans omdat de beleggers zich terugtrekken in de betaalbare sector.
    Mag ik nu even in een homerisch gebulder uitbarsten bij zo veel banale onzin.
    Johan , dit is echt beneden jouw stand.

  3. Pas op, Frank, want Johan vat jouw homerische gebulder op als een uiting van blinde haat.

    De tekst is geschreven door de sluikadverteerder. Commercie en zogenaamde journalistiek zijn hier vermengd, zoals in alle lokale media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.