Al werd de motie van Goed voor Amstelveen – met de stemmen van Actief voor Amstelveen, BVNL en het CDA tegen – wel aangenomen, het SP-raadslid Nora Fakirni dat de coalitie kennelijk weinig vertrouwen heeft in de op til zijnde jeugdagenda van B&W. Overigens stemde de SP wel voor de motie over depressieve jongeren.

Die moeten volgens raadslid Jacqueline Höcker een ‘integrale’ plaats krijgen in de komende jeugdagenda. Die motie werd ingediend door de drie andere partijen van de coalitie (PvdA, VVD en D66).

Jeugdagenda

“Een overbodige motie”, noemde Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) het. Waarschijnlijk is de ‘gunfactor’ hoog, zei hij, kennelijk doelend op de complete coalitie. Hij kwam tot zijn oordeel nadat hij wethouder Marijn van Ballegooijen had gehoord over de komende jeugdagenda, waarin depressiviteit van jongeren een plaats krijgt. Maar raadslid Chaara (D66) was het er niet mee eens de motie overbodig en zei dat die ‘koers’ gaf aan de op til zijnde jeugdagenda.

Overigens wordt daarmee niet van nul af begonnen, zei Van Ballegooijen. “Wij werken al o scholen.’’ Raadslid Yaron van Koningsveld van Belang van Nederland (BVNL) was tegen de motie, onder meer omdat daarin ‘angst voor klimaatverandering’ als oorzaak van depressiviteit wordt genoemd. “Wat wordt aangepraat en is geen officiële medische stoornis”, zei hij. Hetgeen GroenLinks-raadslid Ilika Polderman besteed.

Eén van de vijf

Volgens Höcker heeft één op de vijf jongeren last van last van depressiviteit en één op de 22 ernstig. De meerderheid vormen jeugd en jongeren van achttien jaar en ouder. Behalve de klimaatcrisis kunnen de oorzaken daarvan zijn bijvoorbeeld scheiding, gok-en gameverslaving, oorlog, woningnood, prestatiedruk en schoolangst., zei ze. De depressie eist volgens haar steeds meer slachtoffers. “De ernst van de toename wordt nog onderschat.”

De gemeente is bij wet verantwoordelijk voor de uitvoering van het gezondheidsbeleid, zei ze.  “Ouders worden ook betrokken maar de integrale aanpak zal zich nog meer moeten richten op instrumenten waarbij de jongere zelf de regie kan nemen met sterke betrokkenheid van de ouders die zelf ook ondersteund kunnen worden,” vindt Höcker.

1 REACTIE

  1. Als die twee raadsleden maar 1 flinterdun boekje over depressies hadden gelezen , kan de oorzaak van een depressie aan reële en niet-reële zaken liggen.
    Maar ja, dat is voer voor psychologen en niet voor gemeenteraadsleden, tenzij ze natuurlijk bevoegd zijn op dat vlak.
    Het lijkt me dan ook dat de opmerkingen van klimaatverandering meer is ingegeven door de verschillende standpunten van deze twee partijen, terwijl de discussie hoort te gaan over jongeren met een depressie en hoe die te helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.