Voorzitter Clem Venne van de stichting “Vrienden van de Bovenkerkse Urbanuskerk” kreeg vrijdag de pauselijke de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice’ opgespeld. Dat gebeurde bij zijn afscheidsreceptie, uiteraard in de Urbanuskerk.

Pastoor van de Mariaparochie, waaronder de Urbanus valt, en deken Eugene Jongerenden speldde namens paus Fransiscus de onderscheiding op en overhandigde de gedecoreerde een daarbij horende oorkonde.

Toon Hermans

Onder de Nederlandse anderen die de onderscheiding kregen, behoorde onder meer cabaretier Toon Hermans. Zij bestaat sinds 1908 alleen nog uit een gouden versie. Paus Pius X haalde de bronzen en zilveren versies weg, van de in 1888 door Leo XIII ingestelde onderscheiding t.g.v, diens 50-jarige jubileum als priester. Zij wordt uitgereikt voor bewezen diensten aan de Rooms-Katholieke Kerk.

Petrus en Paulus

De voorkant van de versiersel bestaat onder meer de afbeeldingen van Petrus en Paulus en daarboven van de regerende Paus, in dit geval dus Fransiscus met de sleutels die Petrus gegeven zouden zijn.

Voorafgaande aan de pastoor sprak onder meer burgemeester Tjapko Poppens, overigens zelf een Bovenkerker en wonend op enkele honderden meters van de Urbanus. Venne droeg inmiddels het stokje over aan Hans Zandvliet, na dertien jaar lid te zijn geweest van het stichtingsbestuur. Dat de stichting van eminent belang is geweest bij de restauratie na de brand en alles wat daarmee samenhangt, onderstreepte de burgemeester. “Om mij heen kijkend, zie ik weer de vooruitgang”, zei hij. Namens het gemeentebestuur bood hij als cadeau een schaal aan, waarop uiteraard de Urbanuskerk is afgebeeld. Ook benadrukte Poppens dat de kerk voor heel de gemeenschap van Bovenkerk belangrijk is en de daar ter kerke gaande geloofsgemeenschap overstijgt. In dat verband noemde hij de door de stichting gevoerde acties onder de gezamenlijke titel ‘help Bovenkerk uit de brand’, onder meer die waarbij men een lei met handtekening kon kopen, die op het dak van de Urbanus werden gelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.