Een geitenwollensokkentype of bomenknuffelaar zegt hij niet te zijn. Maar Simon Lutz van GroenLinks heeft zich na een lange tijd van droogte wel het lot van bomen aangetrokken.

Hij wil dat veel Amstelveners als het ware een boom adopteren. Hij roept hen op die water te geven.

Opwarming

Verzorging van bomen is van levensbelang, vindt hij. “Niemand houdt het vol zo lang niets te drinken. Ook een boom niet. Dat kleine beetje regen van maandag is na een dag alweer verdampt.” Volgens hem warmt de aarde steeds verder op, hoewel velen wekenlang zeiden te barsten van de kou en klaagden over de plensbuien. Maar volgens Lutz worden door de opwarming van het klimaat de droge periodes langer. “Dat merken wij op dit moment“, zegt hij. “We zitten in zo’n lange droogteperiode. Een boom kan niet even naar de sloot lopen om water te drinken.” Daarom vindt hij dat Amstelveners een handje moeten helpen. “Anders gaan er bomen dood.”

Stress

Vooral recent aangeplante bomen hebben het zwaar te verduren, vindt hij. “Let speciaal op tekenen van stress bij bomen”, adviseert hij. Als bomen hun bladeren laten hangen of geel of bruin worden, dan moet men volgens hem ingrijpen. “Verliezen ze hun bladeren al in juni, juli of augustus? Dan is de boom aan het struggelen. De boom staat in de overlevingsstand: zonder bladeren verliest hij minder vocht. Je moet nu echt water geven.” Lutz hanteert deze vuistregel: Geef drie keer per week 10 liter water bij de stam.

1 REACTIE

  1. Een goed initiatief van deze meneer, maar bomen water geven zou natuurlijk een taak van de gemeente moeten zijn. Maar het door de VVD gedomineerde gemeentebestuur vindt auto’s en vliegtuigen veel belangrijker dan bomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.