Er is een nieuw Odensehuis voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Het oude Odensehuis bij wijkcentrum Alleman is gesloten. Door een sleutel te overhandigen aan de twee coördinatoren plus bezoekers opende wethouder Marijn van Ballegooijen van Welzijn vrijdagmorgen het nieuwe aan de Bourgondischelaan 43.

Dat is drie keer zo groot als men bij Alleman had en een zelfstandige ruimte. Ook zijn er allerlei nieuwe voorzieningen, zoals koffieapparaten, boekenwand, royale tafels men stoelen en een aparte kantoorruimte.

Lunch

Een droom van velen gaat hiermee in vervulling, zei Participe-manager Elerna Nabatova. Participe Amstelland beheert het Odensehuis, dat overigens tal van sponsors kent, waaronder de Rabobank. Van Ballegooijen toonde zijn betrokkenheid en zei dat het oude Odensehuis, dat tien jaar bestond, uit zijn jasje is gegroeid. Een zelfstandige ruimte voor de ontmoetingsruimte was zo langzamerhand wel nodig. Die is van maandag tot en met vrijdag open van 09.30 tot 15.30 uur. Men kan er gewoon binnen lopen en er wordt elke dag een gezamenlijke lunch geserveerd, vertelde coördinator Natalia Leviti. De feestelijke brunch op de openingsdag was trouwens gesponsord door AH, dat tegenover het Odensehuis een vestiging heeft. Een voordeel is ook dat buurtbewoners meehielpen het pand in te richten en laten zien dat dementerenden volop bij de samenleving horen.

Patiënt

Dat was ook wat Van Ballegooijen onderstreepte tijdens de openingsdag, die door enorm veel buurtgenoten en vaste bezoekers plus hun naasten werd bezocht. “Wat een opkomst”, zei Nabatova. Ze herinnerde zich de uitspraak die jaren geleden al door een medewerkster van het Odensehuis werd gemaakt: ‘Het moet groter.’ Van Ballegooijen constateerde dat er minstens tweeduizend inwoners van Amstelveen zijn die de diagnose dementie kregen. Over enkele jaren zijn dat er drieduizend. Maar de kwaal is niet het enige, dat de patiënten hebben. “Zij kunnen nog altijd hun passies volgen”, zei hij. “Wat dat betreft staat het nieuwe Odensehuis op een perfecte plaats. Zij kunnen boodschappen doen, rekeningen betalen en meer van de alledaagse dingen, ook al is men vergeetachtig.” Het Odensehuis is volgens hem een plek van ontmoeting, midden in de wijk.

Inloop

Het is een inloophuis, waar iedereen welkom is, ook zonder officiële diagnose van dementie. Voor meer informatie over het Odensehuis kan men terecht bij Participe: www.participe-amstelland.nu/odensehuis, odensehuis@participe.nu of 020-4412 401 / 06-1270 6001.

Voor mensen met vastgestelde dementie zijn er overigens in Amstelveen nog meer mogelijkheden, zoals dagbesteding, individuele begeleiding of een activiteitencoach voor thuis. Voor meer informatie over deze mogelijkheden: Participe of het Amstelveenloket: amstelveenloket@amstelveen.nl of 020-540 4911.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.